Advantage Austria Navigatie tonen

Doka levert bekisting voor twee zichtbetonprojecten in Aalst

5 september 2017

Bekistingsspecialist Doka mocht de bekisting leveren voor de bouw van het nieuwe crematorium en voor de nieuwe stadsbibliotheek Utopia, twee opmerkelijke zichtbetonprojecten in Aalst. Het crematorium is de eerste Belgische bouwplaats waar de nieuwe Framax Xlife Plus-bekisting ingezet wordt. Sindsdien werd deze nieuwe bekisting op nog andere Belgische bouwplaatsen ingezet.

Voor het crematorium werd een beroep gedaan op Doka’s Top 50 grootwandbekisting voor een vaste blokkenstructuur met een vast stramien voor de ankergaten.

De stadsbibliotheek in Aalst was de eerste Belgische bouwwerf waar de Framax Xlife Plus-bekisting van Doka gewerkt werd. Sindsdien volgden reeds enkele andere bouwplaatsen: Hotel Alden Biesen in Bilzen, Kasog in Genk en Gebouw T aan de Voskenslaan in Gent van de Hogeschool Gent.

Deze toepassing is een primeur voor ons land. Framax Xlife Plus zorgt door een reeks innovaties voor een hogere productiviteit. Het ontkisten gebeurt eenvoudiger en sneller en er moeten geen holle buizen en conussen ingebouwd worden. De verankeringsstaven blijven na gebruik ook aan de bekisting hangen (wat ze bij Doka de ‘parkeerstand’ noemen), zodat ze niet moeten weggelegd worden. Zo gaan ze ook niet verloren en geraken ze minder snel beschadigd. Het systeem werd eerst uitgebracht in Oostenrijk en Duitsland en wordt door doka in de kijker gezet op Matexpo.

Het anker wordt door de grote ankerhulzen vanaf de sluitbeksting ingestoken en vastgeschroefd in de ankermoer. Het anker kan moeiteloos (zonder hamerslagen) bediend worden met ratelsleutel of slagmoersleutel. Dit verhoogt het ergonomische comfort bij de bekisters en zorgt ook voor minder geluidsoverlast. Eenmaal het anker is ingesteld, blijft de wanddikte betrouwbaar behouden, ook na het ontkisten. Dankzij de hoge toegelaten betondruk (80 kN/m²) kan er sneller gebetonneerd worden.

Doka Belgium NV
Handelsstraat 3
1740 Ternat
België 
Tel: +32 2 582 02 70
E-Mail: belgium@doka.com
Internet: https://doka.com/be

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA