Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Doseljenje iz država koje nisu članice EU-a

Od 1. jula 2011. u Austriji postoji mogućnost doseljenja zainteresovane kvalifikovane radne snage iz celog sveta kroz sistem „Rot-Weiß-Rot – Karte“ (crveno-belo-crvena dozvola). Ovaj sistem doseljenja zasniva se na određenim kriterijumima (sistem bodovanja) i omogućava  kvalifikovanoj radnoj snazi iz trećih zemalja (za lica iz država EU, Islanda, Norveške i Švajcarske važi drugi sistem) i članovima njihovih porodica nastanjivanje u Austriji na duži vremenski period. Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ namenjena je sledećim grupama:

Sadržaj:

Generalno o dozvoli „Rot-Weiß-Rot – Karte“

Pomoću dozvole “Rot-Weiß-Rot – Karte” zainteresovani kandidati iz država koje nisu članice EU na osnovu  objektivnih kriterijuma neposredno mogu da ustanove da li mogu da se dosele u Austriju i pod kojim uslovima. Sistem bodovanja zasniva se na sledećim kriterijumima: 

  • kvalifikacija
  • radno iskustvo 
  • poznavanje jezika
  • starost
  • studije u Austriji (kod posebno visokokvalifikovanih)

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte" važi 12 meseci i omogućava  zapošljavanje kod onog poslodavca za kojeg je dozvola zatražena. Nakon godine dana može se podneti zahtev za dozvolu Rot-Weiß-Rot – Karte plus koja vlasniku omogućava slobodan pristup tržištu rada.

Lica koja se u Austriju doseljavaju na temelju dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte" pre dolaska u Austriju ne moraju da dokazuju poznavanje nemačkog jezika (ne podležu obavezi "Nemački jezik pre doseljenja"). Međutim, poznavanje nemačkog ili engleskog jezika može doneti bodove.

Članovi porodice radne snage koja se doseljava na temelju dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte" ne podležu kvoti i dobijaju dozvolu „Rot-Weiß-Rot – Karte plus“ koja odmah omogućava  pristup tržištu rada. Kod članova porodice treba obratiti pažnju na pravila „Nemački jezik pre doseljenja".

I na nivou  Evropske unije osmišljena su pravila za doseljenje za kvalifikovanu radnu snagu koja se implementuje u svakoj državi EU pojedinačno. U Austriji je u tu svrhu uvedena dozvola "Blaue Karte EU (Plava EU karta)" .

Posebno visokokvalifikovana radna snaga

Za posebno visokokvalifikovane doseljenike važe sledeći privlačni uslovi: 

  • Nema obaveze dokazivanja da imaju ponudu za posao.
  • Ako postignu minimalan broj bodova (najmanje 70 od 100 bodova) dobijaju vizu u trajanju od šest meseci i mogu na licu mesta tražiti posao u Austriji („job-seeker-Visum" - viza u svrhu traženja zaposlenja).
  • Ukoliko u roku od tih 6 meseci pronađu radno mesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji, izdaje im se dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“bez dodatne provere stanja na tržištu rada.


Sistem bodovanja za posebno visokokvalifikovanu radnu snagu sem opštih kriterijuma kao što su  radno iskustvo, poznavanje jezika i starost, zasniva se na posebnim kvalifikacijama i sposobnostima koje su veoma tražene na austrijskom tržištu rada. Viza „Job-seeker-Visum" može se zatražiti kod nadležne austrijske ambasade ili konzulata.

Ako je ulazak u zemlju moguć  i bez vize,  zahtev  za izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte" može se podneti direktno u Austriji tokom boravka za koji nije potrebna viza.

Informišite se o  postupku podnošenja zahteva i pomoću online izračunavanja bodova proverite da li ispunjavate kriterijume.

Stručna radna snaga u deficitarnim zanimanjima

Određena zanimanja u Austriji su veoma tražena i u tim oblastima vlada manjak kvalifikovane radne snage. Stoga stručnjaci iz celog sveta u tim područjima imaju dobre šanse za posao. Na osnovu dozvole „Rot-Weiß-Rot –Karte“ postoji mogućnost jednostavnijeg doseljenja u Austriju i rada u skladu sa kvalifikacijama.

Svake se godine prema potrebi na tržištu rada sastavlja i objavljuje spisak  deficitarnih zanimanja . Stručnjaci iz država koje nisu članice EU mogu da zatraže izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ pod sledećim uslovima: 

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte" može da se zatraži ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, posebno ako postoji mogućnost ulaska u zemlju bez vize.

Informišite se o postupku podnošenja zahteva pomoću online izračunavanja bodova proverite da li ispunjavate kriterijume.

Ostala ključna radna snaga

Lica iz država koje nisu članice EU  mogu da se zaposle  na dinamičnom austrijskom tržištu rada i preko opcije za doseljenje pod nazivom „Ostala ključna radna snaga“. Doseljenje na osnovu dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ moguće je za ključnu radnu snagu iz inostranstva pod sledećim uslovima: 

  • ako možete da dokažete da imate ponudu za radno mesto sa potrebnom minimalnom platom. Redovni dodaci, paušalni iznosi (npr. paušalni iznosi za prekovremene sate) i primanja u naturi mogu se uračunati u bruto platu.  Minimalna plata za 2017.:
    • za lica mlađa od 30 godina 2.490 evra bruto mesečno
    • za lica starija od 30 godina 2.988 evra bruto mesečno
  • ako imate potreban minimalan broj bodova (najmanje 50 od 75 bodova) u sistemu bodovanja za ostalu ključnu radnu snagu [pdf, 78.6kb].
  • ako je Zavod za zapošljavanje u okviru provere tržišta rada ustanovio da na austrijskom tržištu rada nema adekvatne radne snage za traženi posao.

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte" može da se zatraži ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, posebno ako postoji mogućnost ulaska u Austriju bez vize.

Informišite se o postupku podnošenja zahteva i pomoću online izračunavanja bodova proverite da li ispunjavate kriterijume.

Samostalna ključna radna snaga

Austrijsku ekonomiju obeležava snažno preduzetništvo sa visokom stopom izvoza i inovativnom snagom. Položaj u srcu Evrope čini Austriju središtem između industrijskih zemalja zapadne Evrope i rastućih tržišta srednje i istočne Evrope. Budući preduzetnici iz celog sveta mogu da iskoriste sve prednosti tih dobrih tržišnih uslova i internacionalnog geografskog položaja Austrije. Preko dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ samostalna ključna radna snaga iz država koje nisu članice EU-a ima mogućnost doseljenja i osnivanja preduzeća u Austriji. Pri tom doseljenik mora da pokaže da planirana samostalna delatnost u Austriji predstavlja opštu ekonomsku korist.

Ta opšta ekonomska korist koja se utvrđuje stručnom procenom Zavoda za zapošljavanje postoji pre svega u sledećim slučajevima: 

  • ako je poslovna delatnost povezana sa dugoročnim transferom investicionog kapitala u Austriju ili 
  • ako se planiranom poslovnom delatnošću otvaraju nova radna mesta ili obezbeđuju postojeća ili
  • ako je s nastanjivanjem ključne radne snage povezan transfer znanja ili uvođenje novih tehnologija ili 
  • ako preduzeće ključne radne snage ima veliku važnost za celi region.

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte" može da se zatraži ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, posebno ako postoji mogućnost ulaska u Austriju bez vize.

Ovde možete da pronađete pojedinosti o iskaznici „Rot-Weiß-Rot – Karte“ za samostalnu ključnu radnu snagu

Strani studenti - apsolventi

Mladi ljudi iz celog sveta dolaze u Austriju kako bi  iskoristili ponudu studija na univerzitetima i visokim stručnim školama. Tokom svojih  studija stiču stručna znanja iz odabranog studijskog  smera  i upoznaju jezik, kulturu i radni svet. Sa tim stečenim sposobnostima i znanjima predstavljaju veliki potencijal za austrijsku privredu.

Za studente - apsolvente  iz država koje nisu članice EU, važe pojednostavljeni uslovi za dobijanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte" i za rad u Austriji. 

  • Po završetku svojih studija mogu da ostanu dodatnih 6 meseci u Austriji kako bi pronašli posao, ako su bar 2. polovinu diplomskih ili magistarskih studija u potpunosti završili na nekom austrijskom univerzitetu, visokoj stručnoj školi ili akreditovanom privatnom univerzitetu. 
  • Mogu da podnesu zahtev za izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“, ako imaju ponudu za posao koji odgovara njihovom stepenu obrazovanja i gde bi zarađivali propisanu minimalnu platu.
    Minimalna plata za 2017. iznosi 2.241 evra bruto mesečno. 
  • Ne podležu sistemu bodovanja, a otpada i postupak utvrđivanja mogućnosti za dodelu jednogodišnje dozvole za zapošljavanje koji sprovodi Zavod za zapošljavanje .

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte" može da se zatraži direktno u Austriji tokom boravka u trajanju od 6 meseci. Detaljnije informacije možete da pronađete na  portalu za imigrante .

Mogućnosti zaposlenja tokom studija:

Studenti iz zemalja koje nisu članice EU već tokom studija mogu da stiču praktična iskustva i rade u sledećim srazmerama:

  • u prvoj polovini doplomskih studija ili tokom studija više škole do 10 sati nedeljno,
  • u drugoj polovini diplomskih studija ili u tokom magistarskih studija do 20 sati nedeljno.

U okviru dodele dozvole za zapošljavanje (zahtev podnosi poslodavac) ne sprovodi se postupak za utvrđivanje mogućnosti dodele jednogodišnje dozvole za zapošljavanje. Time otpada ključna prepreka kod dodele dozvole za zapošljavanje.

Članovi porodice

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ omogućava  internacionalnim stručnjacima i članovima njihovih porodica zajednički život u Austriji .

Članovi porodice vlasnika dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“ tj. „EU Blue Card" mogu da zatraže  tzv. dozvolu „Rot-Weiß-Rot – Karte plus“ koja im takođe omogućuje da se nastane u Austriji:

  • Doseljenje članova porodice nije ograničeno (nema kvote). 
  • Odmah imaju slobodan pristup tržištu rada. 
  • Međutim, još pre dolaska u Austriju treba dokazati poznavanje nemačkog na nivou A1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike („Nemački jezik pre doseljenja“).
  • Za članove porodice posebno visokokvalifikovanih osoba i vlasnika dozvole „Blaue Karte EU“ pravilo „Nemački jezik pre doseljenja“ ne važi. Članovi porodice prethodno ne moraju da dokazuju obavezno znanje nemačkog jezika.

Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ može da se zatraži ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, posebno ako postoji mogućnost ulaska u Austriju bez vize.

Informišite se ovde o konkretnim koracima za podnošenje zahteva .

Poslednji put osveženo:
2017.08.11
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA