Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Áttekintés

A repüléstechnika és biztonság ágazatnak van mit felmutatnia Ausztriában. Így például 43 millió euró értékű osztrák technika és szakértelem vett részt a Csuri üstökös tanulmányozásában. Az osztrák biztonságtechnika technológiai szempontból világszinten vezető pozíciót foglal el. A légi közlekedés szektorban Ausztriában több mint 200 szakosodott vállalat működik.

A Repüléstechnika/Biztonság ágazat a légi közlekedést, űrhajózást, védelmet és biztonságot foglalja magában. A légi közlekedés és űrhajózás iparághoz tartozó vállalatok többsége beszállító vállalat, és csak nagyon kevés OEM van közöttük. Ezen vállalatok exportpiaci részesedése nagyon magas.

A légi közlekedés világszerte stratégiai fontosságú iparág. Városokat és kontinenseket köt össze, a világgazdaság motorja és magas kutatási intenzitás jellemzi. Messzemenően független a konjunktúrától és ezáltal az értékteremtés és a foglalkoztatás kulcsfontosságú pillére.

Az űrtechnológia területén Ausztriában – a műholdak és űrhajók alkatrészeitől kezdve a földi berendezéseken keresztül a speciális mérőműszerekig – a teljes spektrum le van fedve. Így például az Osztrák Tudományos Akadémia Grazi Űrkutatási Intézete (IWF) a „Rosetta” űrszonda öt műszerében működik közre.

Az iparág új technológiákkal és megközelítésekkel kíséri a világszerte gyakran fellépő természeti katasztrófákat és termékeket kínál a természeti katasztrófák előrejelzéséhez, csillapításához és feldolgozásához.

A geopolitikai konfliktusok, a nemzetközi terrorizmus, a bűnözés és a számítógépes kockázatok tekintetében a biztonsági ipar növekvő piacnak számít. A növekedés legfontosabb motorja a belső biztonság, a biztonsági szolgálatok, a vagyonvédelem és személyek védelme, valamint a hálózat- és adatvédelem.

Az ágazat négy területének – légi közlekedés, űrhajózás, biztonság és védelem – közös elemei vannak, a vállalatok szakterületei igen változatosak. Gyártók és szolgáltatók találhatók

  • légi járművekhez, pl. anyagokhoz, motorokhoz és hajtástechnikához, légiforgalmi irányításhoz való belső berendezésekhez vagy eszközökhöz
  • műholdakhoz, pl. kommunikációs és vezérlőberendezésekhez
  • a személyi védelem, vagyonvédelem és felügyelet területén, pl. védőruházat, speciális járművek, tűzoltó és rendőrségi felszerelések, épületgépészet és elektronikus megfigyelő rendszerek és katasztrófavédelemhez

Légi közlekedés know-how hagyománnyal

Az osztrák légi közlekedési ágazat több mint 100 éves múltra tekint vissza. Igo Etrich osztrák feltaláló 1909-ben kifejlesztette az úgynevezett Etrich-Taube monoplán repülőgépet, amely az első nagy szériában gyártott katonai repülőgép lett Ausztriában és Németországban. Ma a légi közlekedési iparágban tevékenykedő osztrák vállalatok mintegy 9.200 dolgozót foglalkoztatnak, és éves forgalmuk mintegy 2,2 milliárd euró. A vállalatok nagy része (75%) kis- és középvállalkozás, de 20 olyan vállalat is van, amelyek éves forgalma meghaladja a 10 millió eurót.

High-Tech a védelemért

Az osztrák védelmi ipar egy csúcstechnológiai iparág, nagy jövőbeli potenciállal. A vállalatok többsége úgynevezett kettős felhasználású termékeket gyárt, amelyeket a polgári és katonai ágazatokban használnak. Az osztrák biztonsági és védelmi ipar éves árbevétele mintegy 2,5 milliárd euró.

Biztonság a világpiac részére

A biztonsági iparágban tevékenykedő osztrák vállalatok termékeit a világ minden táján használják. Ezek a vállalatok kiváló minőségű védőruhákat, speciális járműveket, tűzoltó és rendőrségi felszereléseket, épületgépészeti, tűzjelző rendszereket, valamint riasztó és elektronikus biztonsági rendszereket kínálnak. Az osztrák vállalatok az informatikai biztonság területén is hatalmas know-how-val rendelkeznek.

Kutatás

A kutatás-intenzív légi közlekedési ágazat forgalmának mintegy 11%-át fekteti átlagosan kutatásba, technológiába és innovációba. Ezzel a kutatási kvótával a polgári repülés a világ egyik leginkább kutatás-intenzív iparága, nem sokkal lemaradva a gyógyszeripar mögött.

Ezeket a kutatási beruházásokat igen nagy hatékonyság jellemzi. Az elmúlt öt évben kifejlesztett termékek forgalma egy vállalat teljes forgalmának mintegy 45%-át teszi ki. A „Még csendesebb, még alacsonyabb fogyasztású, még könnyebb és még kényelmesebb” mottó alapján igen jelentős az új, innovatív termékek iránti igény. Ezáltal a légi közlekedés a „power-újítókhoz” tartozik az iparágak között.
Utolsó frissítés:
2018.03.20
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA