Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Overzicht

De chemische industrie is één van de grootste industriële branches van Oostenrijk. Op het gebied van productiewaarde en aantallen werknemers staat deze branche helemaal vooraan. Het aantrekkelijke zakelijke milieu, de nabijheid van de groeimarkt Oost-Europa en de uitstekend opgeleide medewerkers bieden Oostenrijkse bedrijven de ideale voorwaarden voor onderzoek, ontwikkeling en productie. Bijna tweederde van de productie gaat naar de export, een bewijs voor de internationaliteit van deze branche.

Inhoud:

Chemie voor veel doeleinden

De bedrijven van de Oostenrijkse chemische industrie zijn voornamelijk midden- en kleinbedrijven en hebben gemiddeld ca. 150 medewerkers in dienst. Veel vooraanstaande multinationals uit de chemische industrie vertrouwen op Oostenrijk als vestigingsplaats en als poort naar Midden- en Oost-Europa. Daartoe behoren bijvoorbeeld Beiersdorf en Henkel.

Of het nu gaat om buitenlandse filialen of dochterondernemingen, Oostenrijk heeft prima voorwaarden als vestigingsplaats te bieden; deze worden reeds door veel grote ondernemingen gewaardeerd en gebruikt. De bedrijven van de Oostenrijkse chemische industrie zijn door de vakvereniging ook in alle belangrijke Europese brancheorganisaties vertegenwoordigd.

Producten van de chemische industrie

Het hoogste aandeel aan producten van de chemische industrie wordt door kunststofgoederen ingenomen, gevolgd door geneesmiddelen. Meer informatie over deze belangrijke op de export georiënteerde branches kunt u vinden onder:

Lak, verf en drukinkt

De Oostenrijkse lakindustrie vertegenwoordigt een belangrijke pijler van de Oostenrijkse chemische industrie. Zij neemt vooral met haar milieuvriendelijke producten en productieprocessen het voortouw in Europa. Vooral op het gebied van milieuvriendelijke waterlakken levert de Oostenrijkse lakindustrie een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de luchtkwaliteit en milieubescherming. Bijna 35% van de totale omzet wordt door export bereikt. Geproduceerd wordt o.a.:

  • Lak voor auto's
  • Verf en lak voor de bouwsector
  • Dispersieverf
  • Moffellak
  • Houtbescherming
  • Kunststofcoatings
  • Meubel- en papierlak
  • Poederlak
  • Roestbescherming
  • Cementverf

De hoge kwaliteit en het milieuvriendelijke en ressources sparende gebruik van deze producten, leveren een bijdrage aan het exportsucces van deze branche.

Meer dan 10.000 artikelen zijn er in het productpalet van ADLER-Werk Lackfabrik , een familiebedrijf uit Tirol. Meer dan 60% van de producten wordt op waterbasis geproduceerd.

De Rembrandtin Lack GmbH Nfg. KG hoort eveneens bij de toonaangevende bedrijven van de Oostenrijkse lakindustrie. Er worden speciale lakken geproduceerd, die voor bijna 70% naar de export gaan. De belangrijkste markten liggen in Europa, vooral in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Hongarije, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Bulgarije. Indië, China, de VS, Japan en Brazilië horen bij de belangrijkste landen buiten Europa waar aan geleverd wordt.

MUREXIN AG ,een Oostenrijks bedrijf dat rijk aan tradities is met dochter- en partnerondernemingen in Duitsland, Polen, Hongarije, Slowenië, de Tsjechische Republiek en Slowakijke, maakt gevelverf, lak en beitsen.

TIGER Coatings GmbH & Co KG hoort bij de toonaangevende producenten van coatingsystemen. Reeds sinds 1968 houdt het bedrijf zich bezig met poederlak-technologie. Het belangrijkste zakelijke vlak is de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke en efficiënte duroplastische poedercoatings.

De Donauchem GmbH is lid van de Donau Chemie Gruppe, waarvan de oorsprong in het jaar 1828 ligt. Dit bedrijf levert o.a. grondstoffen voor de verf- en lakindustrie.

Leim, kleefmiddelen, smeermiddelen..

Bouwlijm uit Oostenrijk wordt in heel Europa aan afnemers verkocht. Ook op het gebied van smeermiddelen, vetten en oliën zijn veel Oostenrijkse bedrijven, die hoogwaardige en innovatieve producten voor veel doeleinden produceren.

Murexin Klebetechnik biedt een omvangrijk assortiment aan lijm voor de interieurbouw aan evenals kwalitatief hoogwaardige en milieuvriendelijke producten voor parket, tapijt, PVC, behang, linoleum, rubber en kurk.

De Donauchem GmbH maakt ook etiketteerlijm.

De firma Henkel vertegenwoordigt o.a. hoogwaardige lijm, die in veel sectoren wordt gebruikt. Het palet bestaat uit gewone lijm voor thuis, kantoor en school maar ook uit highperformance lijm voor de industrie.

Chemische vezels

Chemische vezels worden in Oostenrijk op het ogenblik in 4 bedrijven op 3 vestigingsplaatsen geproduceerd.

De Asota GmbH produceert per jaar op de productieplaats Linz op 5 productiestraten tot wel 25.000t stapelvezels. De exportquota bedraagt 97% en onderstreept de internationale betekenis van dit bedrijf.

Evonik Fibres produceert in Lenzing polyamidevezels en multifilament garens, die als filtermedia worden gebruikt om stoffen uit hete rookgassen af te scheiden. Andere toepassingsgebieden zijn brandvertragende kleding en isolatiemateriaal.

De Lenzing AG produceren viscose- en modale stapelvezels respectievelijk TENCEL®, een naar de methode lyocell geproduceerde cellulosevezel.

Machines voor de chemische industrie

Oostenrijkse bedrijven in de sector machinebouw exporteren succesvol over de hele wereld. De hoge technische standaard en het knowhow van deze innovatieve tak worden op de internationale markten gewaardeerd.

Aanbieders uit Oostenrijk produceren niet alleen de machines, maar leveren bovendien ook modules, gereedschappen en automatisering, die hun klanten hoogste kwaliteit en productiviteit garanderen. Goed opgeleide vakmensen, een hoog kwaliteitsbewustzijn en netwerken met producenten in andere landen horen bij de succesfactoren.

De Andritz AG produceert o.a speciale pompen en filterpersen die bij de ontwikkeling van kleurstoffen, pigmenten, vulstoffen en andere chemische tussenproducten worden gebruikt.

Het accent van de Josef Bertsch Ges. m.b.H. & Co. KG ligt op apparaten voor de chemische en petrochemische industrie.

Het vakgebied apparatuurbouw en lastechniek van de Bilfinger Chemserv GmbH is gespecialiseerd op de productie en reparatie van reservoirs en apparaten voor de chemische en petrochemische industrie.

De Ortner GesmbH bouwt sinds meer dan 40 jaar voor de farmaceutische-, halfgeleiders-, chemische- en levensmiddelenindustrie.

Onderzoek en innovatie

De chemische industrie heeft ons leven in de afgelopen 100 jaar sterk veranderd. Van de basischemicaliën zoals ammoniak en zwavelzuur voor de industrie, intelligente materialen en kunststoffen, tot aan de farmaceutische en biochemische producten; de chemische industrie, haar wetenschappelijke kennis en vooruitgang en haar producten zijn een grondpijler voor de moderne economie en uit onze dagelijks leven niet meer weg te denken.

Verantwoordelijk en milieubewust

Responsible Care (verantwoordelijk handelen) en Corporate Social Responsibility (maatschappelijke verantwoordelijkheid) zijn doelen waar de Oostenrijkse chemische industrie zich bij aansluit. In het kader van dit verantwoordelijk handelen staat, afgezien van milieubescherming, ook de gezondheid en de veiligheid van de werknemers en de consumenten in het middelpunt.

Responsible Care in Oostenrijk bestaat sinds 1992 en maakt deel uit van een wereldwijd programma, wat het voor alle ondernemers, onafhankelijk van hun grootte, mogelijk maakt om deel te nemen aan een globaal initiatief. 33 Oostenrijkse bedrijven, die samen ca. 40% van de productiewaarde bedragen, nemen succesvol deel aan dit veeleisende programma.

De chemische industrie in Oostenrijks heeft zich in het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw tot een milieubewuste en bijna CO2-neutrale kringloopeconomie ontwikkeld. Deze industrie werkt zeer efficiënt en zet moderne technologieën in om broeikasgasemissies in de productie te vermijden.

Onderzoeksintensief

De verbinding tussen chemische industrie en onderzoek heeft in Oostenrijk een lange traditie. Zo richtte Carl Auer von Welsbach, één van de meest belangrijke onderzoekers van zijn tijd, in 1898 de Treibacher Chemischen Werke. Vandaag de dag geldt de Treibacher Industrie AG als wereldwijd toonaangevend in de sector chemie en metallurgie, heeft filialen in Canada, Slowenië, Japan en China en bereikt een exportquota van 83%.

Het Oostenrijkse systeem van onderzoekssubsidie is een belangrijke stimulans voor de onderzoekende industrie. In Oostenrijk wordt twee keer zoveel aan bedrijfsonderzoek door buitenlandse bronnen gefinancierd als gemiddeld in de EU.

De chemische industrie staat met 10,4% aan uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling aan top binnen de industrie.

De farmaceutische sector is, met inbegrip van de biotechnologie, de branche met in totaal de meeste uitgaven voor onderzoek per medewerker. Meer informatie: Life science en farma

Ook de Oostenrijkse kunststofbranche laat meer dan het gemiddelde aan investeringen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zien en beïnvloed daarmee de internationale standaard: Meer informatie: Kunststoffen

Netwerken

Dankzij een uitstekende koppeling tussen economie en wetenschap is de chemische industrie in Oostenrijk dichtbij de bron, wanneer het gaat om de nieuwste inzichten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Een voorbeeld daarvoor is de Kunststoff-Cluster in Opper-Oostenrijk met ca. 4000 partners. Door deze cluster moeten toekomstige groeimogelijkheden toegankelijk worden gemaakt en initiatieven op het gebied van opleidingen in de kunststofsector worden aangespoord.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA