Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Pregled

Hemijska industrija spada među najveće industrijske grane u Austriji. Po pitanju vrednosti proizvodnje i broja zaposlenih, ona se nalazi u samom vrhu. Atraktivno poslovno okruženje, blizina ekspandirajućeg tržišta istočne Evrope i odlično obrazovanje zaposlenih, nude austrijskim preduzećima odlične uslove za istraživanje, razvoj i proizvodnju. Skoro dve trećine proizvodnje se izvozi, što svedoči o tome, koliko je ova grana međunarodna.

Sadržaj:

Hemija za mnoge oblasti primene

Preduzeća hemijske industrije u Austriji su uglavnom srednje veličine i zapošljavaju u proseku oko 150 zaposlenih. Brojne vodeće multinacionalne kompanije iz oblasti hemije imaju puno poverenje u Austriju kao kapiju za centralnu i istočnu Evropu. Tu između ostalog spadaju Beiersdorf i Henkel.

Bilo kao predstavništvo inostranog preduzeća ili kao ćerka firma, Austrija nudi najbolje uslove sedišta kompanija, što je poznato i što se koristi od strane mnogih velikih kompanija. Preduzeća austrijske hemijske industrije su preko strukovnog udruženja zastupljena u svim bitnim evropskim organizacijama.

Proizvodi hemijske industrije

Najveći udeo u proizvodima hemijske industrije zauzimaju veštački materijali, a zatim slede farmaceutski proizvodi. Više informacija o ovim bitnim izvoznim granama naći ćete pod:

Lakovi, premazi i štamparska boja

Austrijska industrija lakova predstavlja važan oslonac hemijske industrije. Ona je ekološkim proizvodima i proizvodnim postupcima sebi obezbedila vodeću ulogu u Evropi. Pre svega u oblasti ekoloških, vodom rastvorljivih lakova austrijska industrija lakova daje važan doprinos očuvanju čistog vazduha i klime. Skoro 35% obrta se ostvaruje kroz izvoz. Između ostalog se proizvode:

  • boje za automobile
  • boje i lakovi za građevinarstvo
  • disperzivne boje
  • emajl boje
  • zaštita drveta
  • premazi od veštačkih materijala
  • lakovi za nameštaj i papir
  • praškasti lakovi
  • boje za zaštitu od korozije
  • boje za cement

Ovi proizvodi visokog su kvaliteta, a pri tome doprinose očuvanju okoline i prirodnih resursa i samim tim i visokoj stopi izvoza ove privredne grane.

Više od 10.000 artikala mogu se naći u proizvodnoj paleti preduzeća ADLER-Werk Lackfabrik , koje je porodično preduzeće iz austrijske pokrajine Tirol. Preko 60% proizvoda spravlja se na vodenoj bazi.

Preduzeće Rembrandtin Lack GmbH Nfg. KG takođe se ubraja u vodeća preduzeća austrijske industrije lakova. Proizvode se specijalni lakovi, od kojih se čak 70% izvozi. Glavna tržišta su Evropa, pre svega Nemačka, Francuska, Švedska, Mađarska, Češka, Slovačka i Bugarska. Najvažnije zemlje – uvoznice van Evrope su Indija, Kina, SAD, Japan i Brazil.

MUREXIN AG koje je tradicijsko austrijsko preduzeće sa podružnicama i partnerima u Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj i Slovačkoj proizvodi fasadne boje, lakove i premaze.

Preduzeće TIGER Coatings GmbH & Co KG ubraja se u vodeće proizvođače premaznih sistema. Već od 1968. godine ovo preduzeće bavi se tehnologijom praškastog laka, pri čemu se težište poslovanja nalazi u razvoju i proizvodnji efikasnih i ekoloških duroplastničnih praškastih premaza. Donauchem GmbH je članica grupacije Donau Chemie čiji koreni potiču još iz godine 182. Preduzeće između ostalog isporučuje i sirovine za industriju boja i lakova.

Tutkala, lepkovi i maziva…

Građevinski lepokovi iz Austrije pronalaze kupce u čitavoj Evropi. I kada su u pitanju maziva, masti i ulja, Austrija pruža preduzeća, koja proizvode visokokvalitetne i inovativne proizvode za čitav niz primene.

Murexin Klebetechnik raspolaže obuhvatnim spektrom rešenja za lepljenje u enterijeru kao i kvalitetne i ekološke proizvode za parket, tepih, PVC, tapete, linoleum, gumu ili plutu.

Donauchem GmbH proizvodi i tutkala za etikete.

Preduzeće Henkel je između ostalog poznato i po svojim visokokvalitetnim lepkovima, koji se primenjuju u mnogim oblastima. Spektar obuhvata već poznate lepkove za domaćinstvo, kancelariju i školu, ali i lepkove visokih perfomansi za industriju.

Hemijska vlakna

Hemijska vlakna se trenutno u Austriji proizvode u 4 fabrike na ukupno 3 lokacije.

Preduzeće Asota GmbH u Lincu na 5 proizvodnih linija proizvodi 25.000t kratka vlakna godišnje. Izvozna stopa iznosi 97%, te ističe međunarodni značaj ovog predzeća

Evonik Fibres u Lencingu proizvodi poliimid-vlakna i multifilamentna prediva, koja se koriste kao filterski mediji za izdvajanje prašine iz vrelih dimnih gasova. Osim toga se koriste i za protivpožarnu odeću i izolacioni materijal.

Preduzeća Lenzing AG proizvode viskozna i modalna kratka vlakna odnosno TENCEL®, što je celulozno vlakno, proizvedeno u Lyocell-postupku.

Mašine za hemijsku industriju

Austrijska preduzeća iz oblasti mašinogradnje uspešni su u izvozu u čitav svet. Visok standard tehnike i stručno znanje ove inovativne grane, cenjeni su na međunarodnim tržištima.

Ponuđači iz Austrije ne proizvode samo mašine, već isporučuju osim toga i module, alat i automatizaciju,koji kupcima obezbeđuju najviši nivo kvaliteta i produktivnosti. Dobro obučeno stručno osoblje, visoko razvijena svest o kvalitetu i umrežavanje sa proizvođačima iz drugih zemalja, faktori su koji u znatnoj meri doprinose uspehu.

Preduzeće Andritz AG između ostalog proizvodi specijalne pumpe i filterske prese, koje pronalaze svoju primenu u razvoju boje, pigmenata, punila i drugih hemijskih međuproizvoda.

Pretežna delatnost preduzeća Josef Bertsch Ges. m.b.H. & Co. KG Josef Bertsch Ges. m.b.H. & Co. KG jeste proizvodnja postrojenja za hemijsku i petrohemijsku industriju.

Odeljenje za proizvodnju postrojenja i tehniku zavarivanja predzeća Bilfinger Chemserv GmbH specijalizirano je za proizvodnju i popravku posuda i postrojenja za hemiju i petrohemiju.

Ortner GesmbH bavi se već preko 40 godina proizvodnjom postrojenja za industriju farmacije, poluprovodnika, hemije i prehrane.

Istraživanja i inovacije

Hemijska industrija poslednjih 100 godina značajno je promenila naše živote, počev od osnovnih hemikalija kao što su amonijak i sumpurna kiselina za industriju, preko inteligentnih i veštačkih materijala, te sve do farmaceutskih i biohemijskih proizvoda: Hemija, njena naučna saznanja i napreci kao i njeni proizvodi kamen temeljac su za modernu ekonomiju , a svakodnevnica se ne može više ni zamisliti bez nje.

Odgovorno i ekološki ispravno

Responsible Care (odgovorno delovanje) i Corporate Social Responsibility (društvena odgovornost) su ciljevi, koje austrijska hemijska industrija svesno sledi. U okviru svog odgovornog delovanja, pored zaštite okoline u središtu pažnje stoji zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača.

Responsible Care u Austriji je pojam od 1992. godine i deo je svetskog programa, koji svim preduzećima, bez obzira na veličinu, omogućuje učešće u jednoj globalnoj inicijativi. 33 austrijskih postrojenja, koja zajedno čine 40% proizvodnje, uspešno sudeluju u ovom zahtevnom programu.

Hemijska industrija se sredinom 90-tih prošlog veka razvila u ekološku cikličnu privredu, koja je skoro CO2-neutralna. Ta privreda funkcioniše dajući visokoefikasne rezultate i koristeći najmodernije tehnologije kako bi se u proizvodnji sprečio nastanak efekta „staklene bašte“.

Intenzivnost istraživanja

U Austriji spoj hemijske industrije i istraživanja ima dugu tradiciju. Tako je Karl Auer fon Velsbah (Carl Auer von Welsbach), jedan od najznačajnihih naučnika svog vremena, 1898. godine osnovao preduzeće Treibacher Chemischen Werke. Danas Treibacher Industrie AG važi za vodeće preduzeća na svetkom tržištu u oblasti hemije i metalurgije, a ima podružnice u Kanadi, Sloveniji, Japanu i Kini i postiže izvoznu stopu od 83%.

Austrijski sistem za pospešivanje istraživačke delatnosti predstavlja važan podsticaj za istraživačku industriju. Upoređeno sa prosekom u Evropskoj uniji, u Austriji se naučna istraživanja u okviru preduzeća duplo više financiraju iz inostranih izvora. Hemijska industrija sa 10,4% izdataka za istraživanja i razvoj zauzima vodeće mesto u okviru industrije.

Sektor farmaceutike uključujući i biotehnologije je grana sa najvećim iznosom izdataka za istraživanja po zaposlenom. Bliže informacije pronađite ovde: Prirodne nauke i farmaceutika

I austirjska privredna grana veštačkih materijala ističe se prekoprosečnim ulaganjima u istraživanja i razvoj, a time uzima uticaj na međunarodni standard. Bliže informacije ovde: Veštački materijali

Povezanost

S obzirom na usku vezu između privrede i nauke, hemijska industrija u Austriji je u središtu dešavanja kada se radi o najnovijim saznanjima nauke i razvoja. Najbolji primer za to je Klaster plastičara iz austrijske pokrajine Gornja Austrija sa oko 400 partnera. Namera je da se pomoću klastera realizuju budući potencijali i podstiču obrazovne inicijative u oblasti veštačkih materijala

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA