Advantage Austria Pokazati navigaciju

Pregled

Sigurna opskrba energijom je od velikog značaja za funkcionalnost ekonomije i blagostanje stanovništva svake države. Austrijski energetski sektor je odlično pripremljen na porast potražnje i potrebu za inovativnim tehnologijama. I to ne isključivo za austrijsko tržište, nego i za kupce širom svijeta.

Sadržaj:

Izgradnja elektrana iz Austrije

Duga je tradicija austrijske kompetencije u gradnji elektrana. Viktor Kaplan je 1913. izumio niskotlačnu vodenu turbinu, koja je zbog okretnih lisnatih lopatica kola pogodna za iskorištavanje velike i nestalne količine vode na malom nagibu. Ovaj austrijski izum i novorazvijene inačice koriste se širom svijeta.

Motori i plemeniti građevni čelik

Kao jedan od vodećih proizvođača motora i generatora tvrtka ELIN Motoren posjeduje preko 100 godina iskustva na području visokoučinkovite pogonske tehnike. Ova austrijska tvrtka je kompetentan partner za sva poduzeća u lancu dobavljača velikih elektrana.

Tvrtka voestalpine Edelstahl GmbH je dobavljač čeličnih komponenti za elektrane. Ova je tvrtka tržišni lider na području proizvodnje precizno kovanih turbinskih lopatica kola za dobivanje energije.

Kogeneracija

Kogeneracijska postrojenja omogućuju optimalno iskorištavanje korištenih nosilaca energije pri termičkom dobivanju energije. I u ovom segmentu Austrija je bogata inovacijama i izvozno orijentiranim proizvođačima.

Hidroenergija

Ovaj čisti način dobivanja električne energije bez štetnih emisija u Austriji ima dugu tradiciju. Austrijski opskrbljivači električnom energijom ulažu pri gradnji elektrana u održive i efikasne tehnologije te to znanje uspješno izvoze. Tako npr. austrijske tvrtke u Turskoj sudjeluju u izgradnji gotovo jedne trećine svih hidroelektrana u gradnji.

Tržišni lideri iz Austrije

Tvrtka Andritz Hydro jedan je od najvećih proizvođača postrojenja za hidrauličnu proizvodnju struje. Ova je tvrtka između ostalog isporučila elektromehaničku opremu i oplatu tunela te tlačne cjevovode za hidroelektranu u Kostariki. Uspješni projekti također su izvedeni u Južnoj Koreji, Pakistanu, Peruu i Nigeriji.

Firma Verbund AG je najveća Austrijska energetska tvrtka s fokusom na hidroenergiju. Udjelom hidroenergije od 90% u proizvodnji struje ova je tvrtka u europskoj usporedbi na samom vrhu glede obnovljive proizvodnje struje. Pored austrijskog tržišta za ovu je tvrtku bitan angažman u Njemačkoj.

Opremanje rudnika i naftnih bušotina

U Austriji su smještene tvrtke za opremanje rudnika te specijalizirane tvrtke tržišni lideri za naftnu i plinsku industriju. Pored izvanredne kvalitete i pouzdanosti njihovih proizvoda za izvozni uspjeh u ovom području svakako je zaslužan tehnološki know-how ovih tvrtki.

Specijalisti na naftnoj bušotini

Tvrtka Schoeller-Bleckmann Oilfield Technology GmbH (SBOT) proizvodi visokoprecizne dijelove od nemagnetnog čelika za usmjereno bušenje. Ova je tvrtka dio poduzeća Schoeller-Bleckmannn Oilfield Equipment AG (SBO) iz Ternitza te posjeduje sestrinske tvrtke i prodajna mjesta širom svijeta. Osnovana je 1862. od strane Alexander Ritter von Schoellera te se razvila u visokospecijaliziranog tržišnog lidera za Oilfield Service-industriju koji kotira na burzi.

Bešavne čelične cijevi, kvalitetni proizvodi iz Austrije

Tvrtka Schoeller Bleckmann Edelstahlrohr GmbH značajan je partner naftne i plinske industrije. Udjelom izvoza od 96% u njihovim proizvodima opskrbljuju 40 država svijeta bešavnim čeličnim cijevima.

Globalna blizina kupaca je važan faktor uspjeha za tvrtku voestalpine Tubulars GmbH & Co KG .U njihovoj paleti proizvoda nalaze se bešavne čelične cijevi s vanjskim promjerom od 26,7 do 177,8 mm, koje čine značajne komponente za transport u naftnoj i plinskoj industriji. Mreža zastupništva ove štajerske tvrtke obuhvaća podružnice u Houstonu, Dubaiu i Moskvi.

Proizvođači opreme za rudnike

U Austriji postoji nekoliko tvrtki za opremanje rudnika, koje posluju širom svijeta. Tvrtka BBG Baugeräte GmbH proizvodi uređaje za građevinsku industriju i kamenolome, za industriju s visokim pećima i čeličnu industriju te za rudnike.

Tvrtka SBM Mineral Processing GmbH je specijalizirana na oplemenjivanje minerala te posluje širom svijeta. Ova austrijska tvrtka nudi postrojenja za oplemenjivanje po sistemu ključ u ruke u područjima prirodnog kamena, pijeska, šljunka, odnosno za recycling.

Tehnologija injekcijskih strojeva i injekcijskih pumpi tvrtke MAI International GmbH koristi se u gradnji tunela, niskogradnji i rudarstvu širom svijeta.

Štajerska tvrtka Binder+Co proizvodi uređaje za filtriranje za upotrebu u proizvodnji ugljena i čelika te za druge rudače.

Fosilni energenti, rudače i minerali

Nakon višestoljetne rudarske aktivnosti u Austriji od 2006. ne postoji proizvodnja ugljena. No austrijske su tvrtke tržišni lideri na području crpljenja zemnog plina i nafte, a dobivanje rudača i mineralnih ruda također je od međunarodnog značaja. U daljnjem tekstu navedeni su primjeri za izvozne kompetencije austrijskih partnera u proizvodnji energije te specijalisti za prirodne resurse.

Traženje, pronalazak, eksploatiranje, spremanje

OMV Aktiengesellschaft aktivna je između ostalog u području rafiniranja, eksploatacije i proizvodnje. Glavna poslovna područja ove tvrtke su prerađivanje sirove nafte u razna goriva, transport proizvoda te zastupanje putem mreže benzinskih crpki. Geografsko težište leži na dinamičnim europskim tržištima. Pri potrazi, razvoju i eksploataciji nafte i plina OMV je aktivan u 17 država. Pored toga, ova je tvrtka jedna od vodećih tvrtki za trgovanje plinom i logistiku u Srednjoj Europi.

Tvrtka Rohöl-Aufsuchungs AG RAG se od 1935. bavi potragom za naftom i plinom te eksploatacijom. Pohranjivanje zemnog plina je još jedno poslovno polje ove tvrtke, koja je jedna od vodećih europskih tvrtki za spremanje plina. Pored toga, tvrtka RAG je aktivna u trgovini zemnim plinom i njegovim transportom te u projektima u području obnovljivih izvora energije, kao npr. geotermalna energija i bioplin.

Rudače i minerali

U površinskom kopu na štajerskom Erzbergu tvrtke VA Erzberg GmbH (in German) do danas je eksploatirano 260 milijuna tona rudače, a zalihe još ni izbliza nisu potrošene. Svakodnevno se isporučuje oko 6.000 tona rudače talionicama Linz i Donawitz.

U rudniku Waldenstein tvrtke Kärntner Montanindustrie GmbH se već preko 100 godina eksploatira željezni tinjac (hematit) te se prerađuje u ekološke pigmente za proizvodnju protukorozivnih boja. Posljednjih se godina željezni tinjac sve više koristi za poboljšanje karakteristika raznih vrsta plastike. Udjelom izvoza od preko 90% ova tvrtka zauzima jednu od vodećih pozicija na svjetskom tržištu. Proizvod izvoze u više od 80 zemalja diljem svijeta.

Tvrtka STYROMAG Styromagnesit Steirische Magnesitindustrie GmbH od 1996. vodi tradicijski rudnički i talionički pogon u Oberdorfu. Tamo proizvedeni i kaustično grijani magnezijevi oksidi koriste se pri proizvodnji industrijskih podnih obloga, kočionih obloga i brusnog kamena te u sustavima za zaštitu od požara.

Tvrtka MAGNIFIN Magnesiaprodukte GmbH & Co KG u Breitenauu kod Graza proizvodi i prodaje čitav niz kvalitetnih prahova od magnezijevog oksida i magnezijevog hidroksida te posebne natrijeve silikate.

Austrija se ubraja u najvažnije svjetske proizvođače volframa. Ova je ruda neizostavan dio suvremene hightech-industrije. Koristi se pri visokim temperaturama u energetskoj i svjetlosnoj tehnici te u astronautici. Najveće nalazište volframa u Europi nalazi se u Mittersillu, Salzburg. Tvrtka Wolfram Bergbau und Hütten AG se bavi iskopavanjem i oplemenjivanjem ove rudače.

Podjela energije, ispitna i mjerna tehnika

Austrijske tvrtke iz segmenta strojarstva uspješno izvoze u cijeli svijet. Proizvode strojeve i uređaje za energetski sektor te isporučuju module, alate i sustave za automatizaciju, koji kupcima jamče najvišu kvalitetu i produktivnost. Dobro obučeni stručnjaci, visoka svijest o kvaliteti te umrežavanje s proizvođačima u drugim državama spadaju u faktore uspjeha ove branše. Austrijski su proizvođači iz ovog sektora traženi kako u području raspodjele energije, tako i u području ispitne i mjerne tehnike.

Strojevi i uređaji za raspodjelu energije

Tvrtka BERTSCH Holding je od osnutka 1925. obiteljska tvrtka te je vodeći svjetski proizvođač kotlova i energetske tehnike.

Tvrtka Ortner GesmbH (in German) je tradicijska tvrtka u ovoj branši te je kompetentan partner za građevinsku tehniku i tehniku postrojenja za grijanje, klimu i sanitarije, industrijska postrojenja i ekološku tehniku. Ponuda obuhvaća inženjerske usluge, montažu te usluge od savjetovanja, preko planiranja i izvedbe pa sve do održavanja.

Tvrtka URBAS Maschinenfabrik Gesellschaft m.b.H stavlja na raspolaganje inovativnu tehniku i stručno znanje u sektoru energetske tehnike te se ubraja u vodeće ponuđače postrojenja za grijanje na biomasu za proizvodnju tople vode, pare i struje.

Tvrtka Bilfinger MCE GmbH Linza isporučuje kvalitetne komponente za elektrane po želji kupca. Tvrtka Bilfinger Maschinenbau GmbH & Co. KG je specijalist za pojedinačne narudžbe i male serije plinskih, vodenih i parnih turbina.

Ispitna i mjerna tehnika

Bečka tvrtka Grabner Instruments Messtechnik GmbH je jedan od vodećih svjetskih proizvođača automatiziranih mjernih uređaja za osiguranje kvalitete naftnih proizvoda. Inovativni i automatski prijenosni mjerni uređaji za goriva i maziva mogu se koristiti u laboratoriju ili za brzo terensko mjerenje.

Sa ciljem povećanja sigurnosti i smanjenja troškova kod svojih klijenata tvrtka Phenomatics Virtual Reality Software GmbH proizvodi softver za virtualno promatranje rafinerija i za simulaciju grešaka i nezgoda.

Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA