Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Overzicht

De zekerheid van energieverzorging is voor het funktioneren van de economie en voor het welzijn van de bevolking voor een land van grote betekenis. De Oostenrijkse energiesector is prima voorbereid op de stijgende behoefte en op de vraag naar innovatieve technologieën. En dat niet alleen voor de Oostenrijkse markt, maar voor klanten over de hele wereld.

Inhoud:

Krachtcentrales uit Oostenrijk

Deskundigheid op het gebied van de bouw van krachtcentrales heeft in Oostenrijk traditie. Viktor Kaplan vond in 1913 een lagedrukwaterturbine (Kaplanturbine) uit, die vanwege haar ronddraaiende, vleugelachtige turbineschoepen geschikt is om te gebruiken bij grote, sterk wisselende waterhoeveelheden bij geringe niveauverschillen. Deze uitvinding uit Oostenrijk en de verdere ontwikkelingen daarvan worden wereldwijd ingezet. 

Motoren en edelbouwstaal

Als één van de toonaangevende producenten van motoren en generatoren beschikt ELIN Motoren over meer dan 100 jaar ervaring op het gebied van productieve aandrijvingstechniek. Dit Oostenrijkse bedrijf is een deskundige partner voor alle in de leverketen voor grote krachtwerken betrokken bedrijven.

voestalpine Edelstahl GmbH levert staalcomponenten voor krachtwerken. Het bedrijf is de mondiale marklteider op het gebied van precisie gesmede turbineschoepen.

Warmte-kracht-koppeling

Warmte-krachtt-koppelingsinstallaties bieden de beste exploitatie van de gebruikte energiedragers bij thermische energie-opwekking. Oostenrijk heeft ook in dit segment innovatieve en voor de export geschikte producenten te bieden.

Waterkracht

De schone en emissievrije vorm van elekriciteitsopwekking door waterkracht kent in Oostenrijk een lange traditie. Oostenrijkse energievoorzieners zetten in op duurzame en efficiënte technologieën als het om projecten van krachtwerkcentrales en exporteren dit knowhow succeslvol. Zo zijn in Turkijë bij bijna éénderde van alle in aanbouw zijnde waterkrachtcentrales Oostenrijkse bedrijven betrokken.

Marktleiders uit Oostenrijk

Andritz Hydro is wereldwijd één van de grootste aanbieders voor hydraulische stroomopwekking. Het bedrijf leverde o.a. de electromechanische uitrusting evenals de tunnelbepantsering en de druckbuisleiding voor een waterkrachtcentrale in Costa Rica. Ook in Zuid-Korea, Pakistan, Peru en Nigeria werden succesvolle projecten gerealiseerd.

Verbund AG is het grootse Oostenrijkse stroomconcern waarbij de focus op waterkracht ligt. Met een aandel van 90% in de waterkracht ligt het bedrijf in vergelijking met andere Europese landen ver voorop. Naast de Oostenrijkse markt zijn voor het bedrijf ook de betrokkenheid in Duitsland. 

Benodigdheden voor mijnbouw en olievelden

In Oostenrijk ontmoeten wereldwijd werkzame suppliers voor de mijnbouw evenals gespecialiseerde wereldmarktleiders voor de olie- en gasindustrie elkaar. Naast de buitengewone kwaliteit van de producten en hun betrouwbaarheid is het technologische knowhow van de bedrijven in deze sector voor het exportsucces verantwoordelijk.

Hightech specialisten op het olieveld

Schoeller-Bleckmann Oilfield Technology GmbH (SBOT) produceert ultrapreciese delen van niet-magnetisch staal voor de richtboortechnologie. Het bedrijf is onderdeel van Schoeller-Bleckmannn Oilfield Equipment AG (SBO) gevestigd in Ternitz en beschikt over dochterondernemingen en verkoopkantoren wereldwijd. In 1862 opgericht door Alexander Ritter von Schoeller heeft Schoeller Stahlwerke zich tot een zeer gespecialiseerde beursgenoteerde wereldmarkleider op het gebied van de oilfield-service-industrie ontwikkelt.

Draadloze staalbuizen, kwaliteitsproducten uit Oostenrijk

Schoeller Bleckmann Edelstahlrohr GmbH is een belangrijke partner voor de olie- en gasindustrie. Met een exportquota van 96% worden meer dan 40 landen wereldwijd naadloze edelstaalbuizen geleverd.

Mondiale nabijheid tot haar klanten is voor voestalpine Tubulars GmbH & Co KG een belangrijke succesfactor.

Tot het productassortiment van het bedrijf horen naadloze staalbuizen met een buitendiameter van 26,7 tot 177,8 mm, die belangrijke componenten voor het delven en het transport in de olie- en gasindustrie zijn. Het wereldwijde verkoopnet van dit uit Stiermarken afkomstige bedrijf omvat filialen in Housten, Dubai en Moskau.

Mijnbouw suppliers

In Oostenrijk zijn meerdere wereldwijd werkzame supliers voor de mijnbouw te vinden. BBG Baugeräte GmbH produceert gereedschapen voor de bouw- en steengroevenindustrie, de hoogoven- en staalindustrie evenals voor de ondergrondse mijnbouw.

SBM Mineral Processing GmbH is een specialist die wereldwijd werkzaam is voor de mineraalwinning. Deze Oostenrijkse onderneming biedt sleutelklare bereidingsinstallaties in de sectoren natuursteen, zand, kiezel respectievelijk recycling aan.

De injectiemachinetechnologie en injectiepompen van MAI International GmbH worden in de tunnel-, wegen- en mijnbouw op de hele wereld gebruikt.

Het uit Stiermarken afkomstige Binder+Co produceert zeefmachines voor gebruik in de kolen- en staalindustrie en voor ertsen.

Fossiele energiedragers, erts en mineralen

Na eeuwenlange werkzaamheden in de mijnbouw worden er in Oostenrijk sins 2006 geen kolen meer geproduceerd. Bij het delven van aardas en aardolie zijn Oostenrijkse bedrijven echter toonaangevend en ook de Oostenrijkse erst- en mineraalwinning is van internationaal belang. Onderstaand vindt u voorbeelden voor de exportdeskundigheid van Oostenrijkse partners in de energiesector en specialisten voor natuurlijke ressources.

Zoeken, vinden, transporteren, opslaan

De OMV Aktiengesellschaft is o.a. in de sectoren raffinaderijen, exploratie en productie werkzaam. De verwerking van ruwe olie naar brandstof, het transport van de producten evenal de verkoop via het netwerk van benzinepompen behoort tot de kernactiviteiten van dit bedrijf. Het geografische accent ligt daarbij bij de dynamische markten van Europa. Bij het zoeken, ontwikkelen en delven van olie en gas is de OMV in 17 landen betrokken. Bovendien hoort het bedrijf bij de toonaangevende gashandel- en- logistieke bedrijven van Midden-Europa.

Sinds 1935 is de Rohöl-Aufsuchungs AG RAG bezig met het zoeken en delven van aardolie en aardgas. Het opslaan van aardgas is een ander zakelijk deel van dit bedrijf dat tot de toonaangevende aanbieders op het gebied van oplsag in Europa hoort. Bovendien is de RAG in de aardgashandel en het transport evenals bij projecten op het gebied van duurzame energie zoals bijvoorbeeld geothermie en biogas werkzaam.

Ertsen en mineralen

In de dagmijnbouw van het Erzgebergte in Stiermarken van de VA Erzberg GmbH (in German) werd tot nu toe 260 miljoen ton erts gedolven en de voorraden zijn nog niet op. Dagelijks wordt ca. 6.000 ton erts aan de hoogovenbedrijven Linz en Donawitz geleverd.

In de centrale Waldenstein van de Kärntner Montanindustrie GmbH wordt sinds meer dan 100 jaar "Eisenglimmer" (fijne schilferachtige hematiet) gedolven en verwerkt tot milieuvriendelijke pigmenten voor de productie van anticorrosieverf. In de afgelopen jaren werd Eisenglimmer toenemend ter verbetering van de eigenschappen van kunststoffen ingezet. Met een exportaandeel van meer dan 90% neemt het bedrijf een leidende positie op de wereldmarkt in. Het product wordt naar meer dan 80 landen ter wereld geëxporteerd.

Sinds 1996 runt STYROMAG Styromagnesit Steirische Magnesitindustrie GmbH het aan tradities rijke mijnbouw- en hoogovenbedrijf in Oberdorf. De daar geproduceerde, caustisch gebrande magnesia worden bij de productie van industriële vloerbedekkingen, remvoeringen en slijpstenen evenals voor de brandpreventie gebruikt.

MAGNIFIN Magnesiaprodukte GmbH & Co KG in Breitenau bij Graz produceert en verkoopt een reeks kwalitatief hoogwaardige magnesiumoxide- en magnesiusmhydroxide poeders en speciale natriumsilicaten.

Oostenrijk behoort tot één van de belangrijkste Wolframerst-producenten ter wereld. Dit erts is in de moderne hightechindustrie niet meer weg te denken. Het wordt voor hoge temparatuur-toepassingen in de energie- en lichttechniek evenals in de ruimtevaarttechniek gebruikt. In Mittersil, Salzburg, bevindt zich de grootste Wolfram vindplaats van Europa. De Wolfram Bergbau und Hütten AG houdt zich bezig met de mijnbouw en de verwerking van dit erts.

Energieverdeling, test- en meettechniek

Oostenrijkse bedrijven in de sector machinebouw exporteren succesvol overde hele wereld. Zij produceren machines en apparatuur voor de energiesector en leveren modules, gereedschappen en automatisering die hun klanten hoogste kwaliteit en productiviteit garanderen. Goed opgeleide vakmensen, een groot kwaliteitsbewustzijn en het netwerken met producenten in andere landen horen bij de succesfactoren van deze branche. Zowel op het gebied van energieverdeling als ook bij de test- en meettechniek zijn Oostenrijkse bedrijven wereldwijd in trek. 

Machines en apparatuur voor de energieverdeling

BERTSCH Holding is sinds zijn oprichting in 1925 een familiebedrijf en wereldwijd marktleider op het gebied van ketel- en energietechniek.

Ook Ortner GesmbH (in German) uit Tirol is een bedrijf uit de branche dat rijk is aan tradities en dat een deskundige partner voor de gebouwen- en installatietechniek voor verwarming, klimaat en sanitair is en voor milieutechniek. Het aanbod bevat ingenieur-, montage- en dienstverleningen van het advies, de planning en het uitvoeren tot aan het onderhoud.

URBAS Maschinenfabrik Gesellschaft m.b.H stelt innovatieve techniek en vakkennis in de energietechniek ter beschikking en hoort bij de toonaangevende aanbieders van biomassa-verwarmingsinstallaties die heet water, stoom en stroom produceren.

Bilfinger MCE GmbH uit Linz levert klantspecifieke, kwalitatief hoogwaardige componenten voor krachtcentrales.

Bilfinger Maschinenbau GmbH & Co. KG is de specialist voor individuele en kleine serieproducten voor gas-, water- en stoomturbines.

Test- en meettechniek

Grabner Instruments Messtechnik GmbH uit Wenen is één van de wereldwijd toonaangevede producenten van automatische meetapparatuur voor de kwaliteitsbewaking van aardolieprodukten. De innovatieve, volledig automatische en draagbare brand- en smeerstoffen-meetapparatuur kan zowel in laboratoria als ook voor snelle metingen ter plekke worden gebruikt.

Met het oog op verhoging van de veiligheid en het verlagen van de kosten van haar klanten ontwikkelt
Phenomatics Virtual Reality Software GmbH uit Linz software voor de virtuele bezichtiging van raffinaderijen en voor de simulatie van fouten ongelukken.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA