Advantage Austria Prikaži navigacijo

Pregled

Zagotovljena dobava energije je za delovanje gospodarstva in blaginjo prebivalstva države velikega pomena. Avstrijska energetika beleži vedno večje potrebe in je na povpraševanje po inovativnih tehnologijah najbolje pripravljena. In to ne le za avstrijski trg, temveč tudi za stranke iz celega sveta.

Vsebina:

Gradnja elektrarn iz Avstrije

Kompetenca na področju gradnje elektrarn ima v Avstriji tradicijo. Viktor Kaplan je lata 1913 iznašel nizkotlačno vodno turbino, ki je zaradi svojih vrtljivih, krilcem podobnih lopatic na kolesu primerna za izrabo velikih, močno nihajočih količin vode ob majhnem padcu. Ta iznajdba iz Avstrije in njene nadgradnje so se uporabljale po celem svetu.

Motorji in gradbeno železo

Kot eden vodilnih proizvajalcev motorjev in generatorjev podjetje ELIN Motoren razpolaga z več kot 100-letnimi izkušnjami na področju izdelave zmogljive pogonske tehnike. To avstrijsko podjetje je kompetentni partner za vse v dobavni verigi, ki dobavljajo podjetjem za oskrbo velikih elektrarn.

voestalpine Edelstahl GmbH dobavlja jeklene komponente za elektrarne. Podjetje je vodilno na svetovnem trgu pri dobavi precizno izdelanih turbinskih lopatic za pridobivanje energije.

Soproizvodnja toplote in električne energije

Obrati za soproizvodnjo toplote in električne energije nudijo najboljšo izrabo uporabljenih energijskih virov pri termični pridelavi energije. Avstrija je v tem segmentu bogata z inovativnimi in izvoznimi proizvodi.

Vodna energija

Moč vode, ta čista oblika proizvodnje elektrike brez emisij ima v Avstriji dolgo tradicijo. Avstrijski oskrbovalci z električno energijo stavijo na obnovljive in učinkovite tehnologije, ko gre za projekte elektrarn in uspešno izvažajo svoj know-how. Tako so recimo avstrijska podjetja udeležena pri gradnji skoraj tretjine vseh elektrarn v Turčiji, ki so v gradnji.

Vodilni na trgu iz Avstrije

Andritz Hydro je eden največjih svetovnih ponudnikov za hidravlično pridobivanje toka. Podjetje med drugim dobavlja elektromehansko opremo ter tunelsko zaščito in tlačne cevovode za hidroelektrarno na Kostariki. Uspešno je izvedlo tudi projekte v Južni Koreji, Pakistanu, Peruju in Nigeriji.

Verbund AG je največji avstrijski energetski koncern s težiščem na vodni energiji. Z deležem vodne energije v vrednosti 90 % podjetje v evropski primerjavi na področju pridobivanja toka iz obnovljivih virov močno prednjači. Poleg avstrijskega trga pa je za podjetje pomembno tudi delovanje v Nemčiji.

Oprema za rudnike in naftna polja

V Avstriji je mogoče najti svetovno dejavna podjetja za opremljanje rudnikov ter svetovno vodilne ponudnike za naftno in plinovodno industrijo. Poleg izredne kakovosti proizvodov in njihove zanesljivosti je za izvozni uspeh podjetja zaslužen še know-how na tem področju.

Visokotehnološki specialisti na naftnem polju

Schoeller-Bleckmann Oilfield Technology GmbH (SBOT) proizvaja visokoprecizne dele in nemagnetnega jekla za tehnologijo smernega vrtanja. Podjetje je del družbe Schoeller-Bleckmannn Oilfield Equipment AG (SBO) s sedežem v Ternitzu in ima sestrska podjetja in prodajna mesta po celem svetu. Podjetje Schoeller Stahlwerke, ki ga je leta 1862 ustanovil Alexander Ritter von Schoeller, se je razvilo visokospecializirano, na borzi kotirajoče vodilno svetovno podjetje za storitve naftnih polj.

Brezšivne jeklene cevi, kakovostni produkti iz Avstrije

Schoeller Bleckmann Edelstahlrohr GmbH je pomemben partner naftne in plinovodne industrije. Z izvozno kvoto v višini 96 % podjetje več kot 40 držav oskrbuje z brezšivnimi jeklenimi cevmi.

Globalna bližina kupcem je za podjetje voestalpine Tubulars GmbH & Co KG pomemben dejavnik uspeha. K proizvodni paleti podjetja sodijo brezšivne jeklene cevi z zunanjim premerom 26,7 do 177,8 mm, bistvene komponente za prenos in transport v naftni in plinovodni industriji. Svetovna prodajna mreža štajerskega podjetja obsega podružnice v Houstonu, Dubaju in Moskvi.

Opremljevalci rudnikov

V Avstriji se nahaja kar nekaj svetovno dejavnih opremljevalcev rudnikov. BBG Baugeräte GmbH proizvaja naprave za gradbeno in kamnolomno industrijo, plavžno in jeklarsko industrijo ter za podzemno rudarstvo.

SBM Mineral Processing GmbH je svetovni specialist za predelavo mineralov. To avstrijsko podjetje nudi na ključ izdelane predelovalne naprave za področje naravnega kamna, peska, gramoza oz. recikliranja.

Tehnologija injekcijskih strojev in injekcijskih črpalk podjetja MAI International GmbH se uporablja pri izgradnji predorov, nizkih gradenj in v rudnikih po celem svetu.

Štajersko podjetje Binder+Co proizvaja sejalne naprave za uporabo v premogovniški in jeklarski industriji ter za rude.

Fosilni viri energije, rude in minerali

Po stoletja dolgi rudarski dejavnosti v Avstriji od leta 2006 ni več pridobivanja premoga. Pri transportu zemeljskega plina in nafte je Avstrija vodilna in tudi izkop avstrijske rude in mineralov ima mednarodni pomen. V nadaljevanju najdete primere za izvozno kompetenco avstrijskih partnerjev energetskega gospodarstva in specialistov za naravne vire.

Iskati, najti, transportirati, shraniti

Podjetje OMV Aktiengesellschaft je med drugim dejavno na področju rafiniranja, izkoriščanja in proizvodnje. Predelava surove nafte v gorivo, transport produktov ter prodaja preko bencinskih črpalk sodi med osnovne dejavnosti podjetja. Geografsko težišče so pri tem dinamični trgi Evrope. Pri iskanju, razvoju in transportu nafte in plina podjetje OMV deluje v 17 državah. Poleg tega sodi podjetje med vodilne prodajne in logistične družbe v Srednji Evropi.

Od leta 1935 se podjetje Rohöl-Aufsuchungs AG RAG ukvarja z iskanjem in transportom nafte in zemeljskega plina. Shranjevanje zemeljskega plina je nadaljnje področje poslovanja podjetja, ki sodi med glavne ponudnike shranjevanja v Evropi. Poleg tega je podjetje RAG dejavno še na področju trgovine z zemeljskim plinom in transporta ter deluje na projektih obnovljivih virov energij, kot sta npr. geotermija in bioplin.

Rude in minerali

Pri površinskem izkopu na štajerski gori Erzberg je podjetjeVA Erzberg GmbH (v nemščini) do sedaj izkopalo 260 mio. ton rude, zaloge pa še zdaleč niso pošle. Dnevno tako dostavijo cca. 6.000 ton rude metalurškima obratoma v Linzu in Donawitzu.

V obratu Waldenstein podjetja Kärntner Montanindustrie GmbH že več kot 100 let kopljejo železov sijajnik (hematit) ter ga predelujejo v okolju prijazne pigmente za proizvodnjo protikorozijskih barv. V zadnjih letih se hematit v vedno večji meri uporablja za izboljšanje lastnosti umetnih snovi. Z izvoznim deležem v višini več kot 90 % podjetje zaseda vodilno mesto na svetovnem trgu. Proizvod se izvaža v več kot 80 držav po celem svetu.

Podjetje STYROMAG Styromagnesit Steirische Magnesitindustrie GmbH od leta 1996 upravlja tradicionalni rudnik in metalurški obrat v Oberdorfu. Magnezij, ki se tam proizvaja in kavstično žge, se uporablja za izdelavo industrijskih tal, zavornih oblog in brusilnih kamnov ter za protipožarno zaščito.

MAGNIFIN Magnesiaprodukte GmbH & Co KG v kraju Breitenau pri Gradcu proizvaja in prodaja vrsto visokokakovostnih praškov iz magnezijevega oksida in magnezijevega hidroksida ter posebnih natrijevih silikatov.

Avstrija sodi med najpomembnejše proizvajalce volframove rude na svetu. Ta ruda je nepogrešljiva za moderno visokotehnološko industrijo. Uporablja se za visoke temperature v energijski in svetlobni tehniki ter pri vesoljski tehniki. V kraju Mittersill pri Salzburgu se nahaja največje nahajališče volframa v Evropi. Wolfram Bergbau und Hütten AG se je specializiralo za izkopavanje in pripravo te rude.

Distribucija energije, testna in merilna tehnika

Avstrijska podjetja na področju strojništva uspešno izvažajo po celem svetu. Avstrijski ponudniki ne proizvajajo le strojev za elektrogospodarstvo, temveč dobavljajo tudi module, opremo in avtomatizacijo, kar njihovim strankam zagotavlja visoko kakovost in produktivnost. Dobro usposobljena delovna sila, visoka zavest o kakovosti in povezovanje proizvajalcev sodijo k dejavnikom uspeha v tej panogi. Tako na področju distribucije električne energije kot tudi pri testni in merilni tehniki se po avstrijskih podjetjih povprašuje po celem svetu.

Stroji in naprave za distribucijo električne energije

BERTSCH Holding je že od svoje ustanovitve leta 1925 družinsko podjetje in vodilni svetovni ponudnik kotlovne in energetske tehnike.

Tudi tirolsko podjetje Ortner GesmbH (v nemščini) je tradicionalno podjetje panoge in kompetenten partner pri dobavi ogrevalnih-klimatskih-sanitarnih naprav in tehnike za zgradbe, industrijskih obratov in okoljske tehnike. Ponudba obsega inženirska, montažna in storitvena dela od svetovanja, načrtovanja in izvedbe pa vse do vzdrževanja.

URBAS Maschinenfabrik Gesellschaft m.b.H nudi inovativno tehnologijo in obrtno znanje v energetski tehniki in sodi med vodilne ponudnike toplarn na biomaso za proizvodnjo vroče vode, pare in toka.

Bilfinger MCE GmbH iz Linza dobavlja strankam prilagojene, visokokakovostne komponente za elektrarne.Bilfinger Maschinenbau GmbH & Co. KG je specialist za individualno in majhno serijsko proizvodnjo plinskih, vodnih in parnih turbin.

Testna in merilna tehnika

Dunajsko podjetjeGrabner Instruments Messtechnik GmbH je eden vodilnih proizvajalcev avtomatskih merilnih naprav za zagotavljanje kakovosti naftnih proizvodov. Inovativne, povsem avtomatske in prenosne merilne naprave za gorivo in maziva se lahko uporabljajo tako v laboratorijih kot tudi za hitre meritve na licu mesta.

S ciljem zvišanja varnosti in znižanja stroškov je podjetje Phenomatics Virtual Reality Software GmbH iz Linza razvilo programsko opremo za virtualni obisk rafinerij in simulacijo napak in nesreč.

Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA