Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Station Utrecht Centraal wordt een architectonisch juweeltje

De Oostenrijkse firma ertex solar, specialist in het opwekken van zonne-energie, levert 1.200 modulen voor een architectonisch hoogstandje in Nederland.

ertex solar is een dochteronderneming van Ertl Glas AG, één van de grootste producenten van gelamineerd glas in Europa. Dit gerenommeerde glasconcern specialiseerde zich al decennia geleden in technologieën voor het maken van gelamineerd glas. Het concern biedt met de dochteronderneming ertex solar sinds tien jaar fotovoltaïsche celmodules aan voor gelamineerd glas, toe te passen bij gevels, schuine dakbeglazingen, serres, balustraden, geluidsmuren, etc.

De XL-zonnecelmodules voor gelamineerd glas op grote oppervlakten worden in één van de modernste fabrieken ter wereld, in Amstetten, individueel geproduceerd. Het omvangrijke machinepark, gelegen in een eigen glasbewerkingscentrum, biedt voor individuele en speciale fabricages bijna grenzeloze variatiemogelijkheden.

De opdracht in Utrecht omvat 1.200 modules voor het dak van het nieuwe station Utrecht Centraal, met een totaal dakoppervlak van 3.200 m2. In de eerste bouwfase zijn 133 kW geïnstalleerd, bij het afronden van het bouwproject waren dit ongeveer 22 kW.

De installatie zal in de komende decennia niet alleen als architectonisch hoogstandje de reizigers en bezoekers in Utrecht verwelkomen, maar bovendien jaarlijks bijna 210.000 kWh stroom aan het netwerk leveren, wat vergelijkbaar is met het jaarlijkse verbruik van circa 60 huishoudens.

Er zijn plannen om zonne-installaties op meer stations te bouwen, aangezien deze vaak grote daken hebben die geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook is de netaansluiting voor het verbinden van de opgewekte stroom in de regel nicht duur.
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA