Advantage Austria Pokaži navigaciju

Pregled

Austrijska informacijska i komunikacijska tehnologija je branša specijalista. Ovi nude rješenja po mjeri svojim klijentima diljem svijeta. Od IT savjetovanja, preko posebnih rješenja za hardware, od stavljanja na raspolaganje postrojenja upravljanih kompjuterom za proizvodnju sve do opsežnih GIS-primjena i specifičnih telekomunikacijskih tehnologija: U austrijskom IKT-sektoru pronaći ćete brojna poduzeća sa know-how-om za izvoz.

sadržaj:

Savjetovanje, software, hardware

Dobar sustav obrazovanja i okolina povoljna za istraživanje najbolji su preduvjeti za tržište s ponuđačima zahtjevnih software i hardware rješenja. A ovo u Austriji ima tradiciju, jer se ovdje nalazio prvi kompjuter u Europi koji je radio u potpunosti s tranzistorima. Zvao se „Mailüfterl“, a napravio ga je na bečkom Tehničkom Sveučilištu Heinz Zemanek.

IKT-središte Austrija

Beč se ubraja u najveća IKT-središta Europe i slovi za glavni IT-grad Srednje i Istočne Europe. Mnoga austrijska i multinacionalna poduzeća odabrala su Beč za centralu svojih poslovnih aktivnosti u Srednjoj i Istočnoj Europi. Vienna IT Enterprises (VITE) osnovana je godine 2004. kao mreža za IT-poduzeća, istraživačke i razvojne institucije te obrazovne organizacije.

Cijela regija oko Beča ubraja se u najatraktivnija središta poduzeća. VIENNA REGION Marketing GmbH savjetuje pri osnutku, povezivanju, poticanju i suradnji. ICT – Burgenland ICT-Burgenland nastanjen je u tehnologijskom središtu Eisenstadt i informacijski je i komunikacijski klaster za Gradišće.

Centri za osnivače tvrtki i tehnologiju kao i tehnološki parkovi za IKT postoje i u ostalim saveznim pokrajinama. Opsežne usluge za IT poduzeća su prema tome osigurane u Austriji.

Austrijska gospodarska komora nudi sa svojom priredbom E-Day koji se održava svake godine platformu za povezivanje i razmjenu svakodnevnih pitanja i inovacija na području IKT.

Savjetodavne kompetencije

U Austriji ćete pronaći poduzeća koja nude IT savjetovanje, specijalna i kompletna rješenja i EDV-usluge svih vrsta.

Ponuđači poput tvrtke S&T Austria Austria podupiru velika i srednje velika poduzeća kad je riječ o IT-u. Pored njih postoje u Austriji visoko specijalizirani savjetnici na području IT-a koji nude točno specifične za pojedini sektor usluge savjetovanja. Njihova izvrsna stručna kompetencija i poznavanje tržišta čini austrijske IT-savjetnike poželjnim partnerima u poduzećima u tuzemstvu i inozemstvu.

Detalji o austrijskim IT-konzultantskim kompetencijama pronaći ćete pod "Savjetovanje i inženjering" .

Software od specijalista

Software iz Austrije primjenjuje se širom svijeta. Paleta seže od softwarea za bolnice do upravljanja postrojenjima za pročišćavanje voda za industriju.

celum GmbH razvija DMS (Document Management System) – software za efikasno upravljanje datotekama kao što su slike, pdf-filovi, video-filovi i powerpoint-predlošci. Izvozna kvota poduzeća iznosi 80%. Klijenti su između ostaloga i iz Sjeverne Amerike, Južne Afrike i Istočne Europe.

RF-iT Solutions GmbH koncentrira se na Product Lifecycle Management (PLM) i angažira se na području zelene energije sa pametnim rješenjima.
Die BEKO Holding AG konzentriert sich auf Product Lifecycle Management (PLM) und engagiert sich im Bereich Green Energy mit Smart-Metering und Smart-Grid-Lösungen.

Godine 1985. utemeljeno poduzeće Software AG nudi diljem svijeta vrhunske baze podataka, Application Development Tools i integracijske tehnologije za poduzeća s područja banaka, osiguranja, trgovine i industrije.

Poduzeće Greentube I.E.S. GmbH koje je dio austrijske Novomatic grupe vodeći je ponuđač od rješenja za gaming za internet, mobilne uređaje i iTV. Jedna od najuspješnijih skill igrica iz kuće Greentube je 3D igrica „Ski Challenge“, koja u međuvremenu okuplja pred ekranima preko 6 milijuna obožavatelja.

update software AG od 1990-ih proizvodi rješenja po mjeri i branši na području Customer Relationship Managementa (CRM). Poduzeće opskrbljuje oko 1.500 poduzeća diljem svijeta i raspolaže podružnicama u Europi i SAD-u i postavlja međunarodne standarde na području CRM-sustava. Update software pokriva potrebe za industriju sa unaprijed konfiguriranim sektorskim rješenjima za područja Life Sciences, Financial Services, proizvodnu industriju i građevinu.

Poduzeće eworx Network & Internet GmbH ubraja se na području e-mail-marketing u pionire u Austriji te ima klijente diljem Europe. Skupa s partnerima eworx realizira kao specijalist e-mail-marketing strategijeod koncepta sve do tehničke primjene s mailworxom.

Hardware

Na austrijskom tržištu pronaći ćete vodeće proizvođače hardwerskih specijalnih rješenja:

 • sustavi za dojavu požara, komunikaciju i sigurnost
 • komunikacijski sustavi na području prometa
 • mjerne stanice za poljoprivredu

Također se i kvalitetni poluvodiči za medicinsku tehniku i automobilsku industriju proizvode u Austriji.

Svi austrijski proizvođači hardwarea su orijentirani prema izvozu i uslugama te uspješno konkurentni na svjetskom tržištu. Primjer: Schrack Seconet AG ,austrijsko high-tec poduzeće za sustave za dojavu požara, komunikaciju te sigurnosne sustave, ubraja se u vodećeg ponuđača na ovom području na cijelom svijetu.

Digital Factory, telematika, geoinformacijski sustavi

Sinergije digitalnih modela i efikasnog upravljanja podacima pomažu u optimizaciji kompleksnih odvijanja. Telematika povezuje telekomunikaciju i informatiku u integrativnim inovativnim primjenama, prije svega na području prometa i prijevoza. A geoinfomracijska branša u Austriji raste neprestano.

Digital Factory

Sinergije digitalnih modela i efikasnog upravljanja podacima pomažu proizvodnim poduzećima optimirati kompleksne radnje. Austrijski software za planiranje i simulaciju za Digital Factory može se primijeniti

 • u proizvodnji automobila
 • u proizvodnji zrakoplova
 • u elektroindustriji
 • u proizvodnji strojeva i postrojenja

Digital Factory zauzima prije svega u industriji automobila vodeću poziciju. Na ovom području ovaj koncept je već prešao iz pilotne faze u proizvodnju. U Austriji postoji niz software-poduzeća koja nude software za planiranje i simulaciju za primjenu u digitalnoj tvornici.
Poduzeća kao npr. CSB Systems Austria , Data Systems Austria i HC Solutions nude inovativna i branšama prilagođena softverska rješenja za cjelokupno operativno i strategijsko vođenje i upravljanje poduzećem.

Proteklih su godina stvoreni na području digitalne tvornice značajni kompetencijski centri. U njih se ubrajaju primjerjice:


Telematika

U težišta telematike ubrajaju se mreže računala primjerice internet, telefonska i mobilna mreža. Austrijska poduzeća uspješna su na sljedećim područjima:

 • prometna telematika (ITS-Inteligentni transportni sustavi)
 • automatizacija zgrada (Facility Management)
 • telematika usluga (e-business, e-commerce, e-logistics, e-government)
 • zdravstvena telematika/telemedicina (e-health)
 • obrazovna telematika (e-learning)
 • sigurnosna telematika

Tvrtka Kapsch je vodeći austrijski integrator sustava za „state of the art“ rješenja na području telekomunikacija i mreža i etablirani ponuđač IT-rješenja. S Kapschovom telematskom platformom Kapsch TrafficCom nudi rješenja između ostaloga za prometne podatke u realnom vremenu. S ovim otvorenim sustavom tvrtke koje upravljaju cestama mogu uštedjeti novac, povećati sigurnost i poboljšati rad i usluge.

Frequentis nudi diljem svijeta komunikacijske i informacijske sustave kao i dodatne proizvode i usluge u obliku rješenja Control Centra. Poduzeće je vodeći ponuđač sigurnih govorno-komunikacijskih sustava. Frequentius je vodeći na svjetskom tržištu na području civilnog Air Traffic Managementa.

Austrian Traffic Telematics Cluster (ATTC) osnovan je 2003. kao udruženje za poticanje telematike. Austrijski partneri s područja istraživanja, gospodarstva i industrije ovdje zajedno rade na daljnjem razvoju i na praktičnoj primjeni novih tehnologija na području telematičkih sustava za promet.

Geo-informacijski sustavi (GIS)

Austrija se razvila u naprednog ponuđača u relativno mladoj geoinfomracijskoj branši. GIS omogućava

 • digitalnu registraciju
 • pohranjivanje i reorganizaciju
 • modeliranje i analizu
 • kao i alfanumeričko i grafičko izdavanje

podataka koji se odnose na prostor. Geografski informacijski sustavi korisni su u mnogim područjima upravljanja podacima kao i u donošenju odluka.

GIS-Cluster Salzburg potiče kroz suradnju malih i srednje velikih poduzeća i sveučilišta kao i izvansveučilišnih istraživačkih institucija prijenos znanja između istraživačkog sektora i gospodarstva. Poduzeća u okviru GIS-klastera nude potpunu paletu usluga i obuhvatne projektne kompetencije: 

 • usluge prostornog i geografskog Datenerfassunga
 • organizacija baza podataka
 • informacijske analize
 • vizualizacija
 • komunikacija

GIS-klaster Salzburg je prema svojoj veličini i raznolikosti ponude jedinstven na cijelom svijetu.

Osim toga mala i srednja poduzeća dobivaju znanstvenu potporu

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA