Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Áttekintés

Az osztrák információs és kommunikációs technológia a specialisták területe. Ők kínálnak testreszabott egyéni megoldásokat a világ minden táján lévő ügyfelek számára. A speciális hardver megoldásokkal kapcsolatos informatikai tanácsadástól kezdve, a gyártóipar részére készült, számítógép által vezérelt berendezéseken át, egészen a széles körű térinformatikai (GIS) alkalmazásokig és különleges telekommunikációs technológiáig: Az osztrák IKT-ágazatban számos, exportképes know-how-val rendelkező vállalatot talál.

Tartalom:

Tanácsadás, szoftver, hardver

A jó oktatási rendszer és a kutatóbarát környezet kitűnő előfeltétel az igényes szoftver- és hardvermegoldásokat kínáló cégek piaca számára. Ennek ágazatnak Ausztriában hagyományai vannak. Hiszen itt állt Európa első, teljes egészében tranzisztorokkal működő számítógépe, amelyet „Mailüfterl”-nek (májusi szellőcske) neveztek és 1955-ben Heinz Zemanek építette a Bécsi Műszaki Egyetemen.

Ausztria, mint IKT-székhely

Bécs Európa legnagyobb IKT-székhelyei közé tartozik és Közép- és Kelet-Európa IT-fővárosának számít. Számos osztrák és multinacionális vállalat választotta már Bécset a Közép- és Kelet-Európában folytatott üzleti tevékenységének központjául. A Vienna IT Enterprises (VITE) céget 2004-ben hozták létre az informatikai vállalatok, kutatási és fejlesztési intézetek, valamint oktatási szervezetek hálózataként.

A Bécs körüli egész régió a legvonzóbb vállalati székhelyek közé tartozik. Cégalapítások és hálózatba történő bekapcsolások, támogatások és kooperációk során a VIENNA REGION Marketing GmbH nyújt tanácsadást. Az ICT – Burgenland az eisenstadti technológiai központban telepedett le és Burgenland információs és kommunikációs klasztereként tevékenykedik.

Más tartományokban is működnek alapító- és technológiai központok, valamint technológiai parkok az információs és kommunikációs ágazat számára. Ennél fogva az informatikai vállalatok számára egész Ausztriában biztosítottak a széles körű szolgáltatások.

Az Osztrák Gazdasági Kamara minden évben az E-Day Day platformmal biztosít lehetőséget az új kapcsolatok létrehozására az IKT területén, valamint a mindennapi kérdések és innovációk megvitatásához.

Kompetencia a tanácsadásban

Ausztriában számos olyan vállalatot talál, amelyek informatikai tanácsadást, speciális és komplett megoldásokat és mindenfajta, elektronikus adatfeldolgozási szolgáltatást kínálnak. E szakértők szolgáltatásai a tanácsadástól kezdve, a folyamatoptimalizáláson át, egészen az infrastrukturális tanácsadásig terjednek.

Az olyan cégek, mint az S&T Austria nagy és közép méretű vállalatokat kísérnek végig az informatikai értékalkotás teljes láncolatán. Ausztriában emellett olyan szakosodott informatikai tanácsadók is vannak, akik kifejezetten ágazat specifikus tanácsadást kínálnak. Az osztrák informatikai tanácsadókat kiváló szaktudásuk és piaci ismeretük teszi megbecsült partnerekké bel- és külföldön egyaránt.

Az osztrák informatikai tanácsadói kompetenciáról részleteket a „Tanácsadás és mérnöki szolgáltatások” címszó alatt talál.

Specialisták szoftverei

Az osztrák szoftvereket nemzetközileg is felhasználják. A palettán a kórházi szoftverektől egészen az ipari víztisztító berendezések vezérlésére szolgáló szoftverekig terjed a választék.

A celum GmbH (angol nyelven) dokumentumkezelési (DMS) szoftvereket fejleszt az olyan adatok hatékony kezeléséhez, mint a képek, PDF-file-ok, videók és PowerPoint bemutatók. A vállalat kiviteli kvótája több mint 80%-ot tesz ki. A cég partnerei többek között Észak-Amerikából, Dél-Afrikából és Kelet-Európából származnak.

Az RF-iT Solutions GmbH az RFID szoftverek és szolgáltatások terén tevékenykedik. A vállalat piacvezető a divat és az autóipar területén.

A BEKO Holding AG tevékenységét a termék életciklus menedzsmentre (PLM) koncentrálja és a zöld energiák terén elkötelezte magát smart metering (okos mérő) és smart-grid (okos hálózatok) megoldásainak.

Az 1985 alapított Software AG nagy teljesítményű adatbázisokat, alkalmazásfejlesztő eszközöket és integrációs technológiákat kínál világszerte, a banki, biztosítási, kereskedelmi és ipari ágazatokban működő vállalatoknak.

Az osztrák Novomatic csoporthoz tartozó Greentube I.E.S. GmbH vezető fejlesztő és szolgáltató cég a játékokhoz kifejlesztett internetes és mobil eszközök és az iTV terén. A Greentube egyik legkedveltebb és legsikeresebb technikai játéka a 3D-s „Ski Challenge”, amely egy lesiklási versenyt bemutató játék, és amely időközben több mint 6 millió rajongót vonzott a képernyő elé világszerte.

Az update software AG az 1990-es évek óta állít elő testreszabott, ágazatorientált ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) megoldásokat. A vállalat közel 1500 céggel áll kapcsolatban, kirendeltségei vannak Európában és az USA-ban, valamint nemzetközi sztenderdeket állít fel a CRM-rendszerek terén. Az ágazat specifikus követelményeknek az élettudományok, a pénzügyi szolgáltatások, a gyártóipar, építő- és építőanyag-beszállítás területein az update software a már előre konfigurált ágazati megoldásokkal tud megfelelni.

Az eworx Network & Internet GmbH úttörőnek számít Ausztriában az elektronikus levelezéssel kapcsolatos marketing terén és partnerei egész Európában megtalálhatóak. Az eworx, mint az e-mail marketing szakértője, partnereivel együttműködve valósítja meg a stratégiákat a koncepciótól kezdve egészen a mailworx-xel történő műszaki megvalósításig.

Hardverek

Az osztrák piacon vezető gyártók találhatók olyan speciális hardvermegoldások esetében, mint például:

 • tűzjelző, kommunikációs és biztonsági rendszerek,
 • a szállítmányozás területén használatos kommunikációs rendszerek,
 • mezőgazdasági mérőállomások.

Az orvosi technika és az autóipar számára is készítenek Ausztriában csúcsminőségű félvezetőket.

Valamennyi osztrák hardvergyártó export- és szolgáltatásorientált, továbbá versenyképes a világ piacain. Egy példa: egy tűzjelző, kommunikációs és biztonsági rendszerekkel foglalkozó, osztrák high-tech vállalat, a Schrack Seconet AG , szintén a vezető nemzetközi szolgáltatók közé tartozik ezen üzletágban.

Digitális gyár, telematika, földrajzi információs rendszerek

A digitális modellek és a hatékony adatmenedzsment szinergiája segít a komplex folyamatok optimalizálásában. A telematika integrált innovatív alkalmazásokban kapcsolja össze a telekommunikációt és az informatikát, főként a közlekedés és szállítmányozás területén. Emellett Ausztriában a geo-információs ágazat is folyamatosan fejlődik.

Digitális gyár

A digitális modellek és a hatékony adatmenedzsment szinergiája segít a termelőüzemek komplex folyamatainak optimalizálásában. A „digitális gyár” osztrák tervező- és szimulációs szoftverei jól alkalmazhatóak az alábbi területeken:

 • gépjárműipar
 • repülőgépipar,
 • villamos ipar,
 • berendezésgyártás és gépipar.

A digitális gyár főleg a gépjárműiparban foglal el vezető helyet. Ezen a területen a számítógéppel támogatott gyártás koncepciója már átlépett a kísérleti szakaszból a mindennapos gyakorlatba. Ausztriába egy sor olyan szoftver vállalat települt, akik tervezői és szimulációs szoftvereket kínálnak a digitális gyár megvalósításához:

Olyan vállalatok, mint például a CSB Systems Austria a Data Systems Austria és a HC Solutions a teljes operatív és stratégiai vállalatvezetésnek kínálnak innovatív és ágazat specifikus szoftvermegoldásokat.

A digitális gyár terén az elmúlt évek során jelentős kompetenciaközpontok is létrejöttek. Ide tartoznak például az alábbiak:

Telematika

A telematika főbb területeihez a számítógép hálózatok, mint például az internet, telefon- és mobiltelefonhálózatok tartoznak. Az osztrák vállalatok e terén is sikeresen tevékenykednek:

 • közlekedési telematika (ITS – Intelligens Közlekedési Rendszerek)
 • épület-automatizálás (Facility Management)
 • szolgáltatási telematika (E-business, E-commerce, E-logistics, E-government)
 • egészségügyi telematika / telegyógyászat (E-health)
 • oktatási telematika (E-learning)
 • biztonsági telematika

A Kapsch Ausztria vezető, legmodernebb telekommunikációs és hálózati megoldásokat, valamint informatikai megoldásokat kínáló vállalata. A . Kapsch TrafficCom Kapsch TrafficCom a Kapsch telematikai platformja segítségével megoldásokat nyújt többek között valós idejű közlekedési adatok elállításához. E nyílt rendszer révén az útüzemeltetők költségeket tudnak megspórolni, javítani tudják a biztonságot és a szolgáltatások színvonalát.

A Frequentis (angol nyelven) világszerte kínálja kommunikációs és információs rendszereit, valamit kiegészítő termékeit és szolgáltatásait Control Center megoldások formájában. A vállalat vezető helyet foglal el garantáltan működő beszédkommunikációs rendszerek terén. A civil repülésben való repülésbiztonság területén a Frequentis szintén vezető a világpiacon.

Az Austrian Traffic Telematics Cluster (ATTC) 2003-ban a telematika támogatására hozták létre. A kutatás, gazdaság és ipar területén tevékenykedő osztrák partnerek dolgoznak itt együtt a telematikai rendszerek terén az új technológiák továbbfejlesztésén és gyakorlatba való átültetésén a közlekedés számára.

Földrajzi információs rendszerek (GIS)

Ebben a viszonylag fiatal ágazatban Ausztria egyike lett a legfejlettebb technológiát kínálóknak. A GIS lehetővé teszi a földrajzi tértől függő adatok

 • a digitális nyilvántartást
 • tárolását és újjászervezését
 • modellezését és elemzését
 • valamint az alfanumerikus és a grafikus megjelenítését.

A földrajzi információs rendszerek értékes szolgáltatásokat nyújtanak az adatkezelés és a döntéshozatal számos területén.

A GIS-Cluster Salzburg a kis- és középvállalatok, egyetemek és az egyetemeken kívüli kutatási intézmények közötti együttműködés révén támogatja tudásáramlást a kutatás és a gazdaság között. A GIS-klaszterban együttműködő vállalatok szolgáltatások teljes körű palettáját átfogó projekt- kompetenciába ágyazva:

 • területi illetve földrajzi adatrögzítő szolgáltatásokat
 • adatbank-szervezést
 • információelemzést
 • vizualizációt
 • valamint kommunikációt.

A GIS-Cluster Salzburg mérete és sokrétű kínálata révén egyedülálló a nemzetközi területen.

A kis- és középvállalatok ezen kívül tudományos támogatást kapnak az alábbi intézményektől is:

Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA