Advantage Austria Pokaži navigaciju

Brojke i činjenice

Više od 120 austrijskih poduzeća godišnje sudjeluje na preko 200 projekata koje financiraju međunarodne financijske institucije i Europska unija. Na brojnim projektima Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) austrijske tvrtke sudjeluju u konzorciju. Zbog geografske blizine i kroz povijest razvijenih odnosa austrijska su poduzeća preferirani investitori u Jugoistočnoj Europi i cijeloj regiji Crnog mora. Volumen poslova u Latinskoj Americi, Africi i Aziji neprestano raste, a mnoga poduzeća su tamo već osnovala podružnice.

Svjetska banka

Veliki dio međunarodnih projekata na kojima sudjeluju austrijska poduzeća odnosi se na projekte koje financira Grupa Svjetske banke : 2013. volumen projekata, koje su financirali International Development Association (IDA) i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) iznosio je oko 70 milijuna USD. 

U periodu 2007 – 2013 austrijskim firmama su dodijeljeni ugovori u vrijendosti od 505 miliona američkih dolara. Time Austrija zauzima 10. mjesto među OECD zemljama i 29. mjesto među svim članicama Svjetske banke.

Razvojne banke

Svake godine sve više austrijskih poduzeća sudjeluje u projektima koje financiraju Azijska razvojna banka (ADB) , Interamerička razvojna banka (IDB) , Afrička razvojna banka (AfDB) , Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) , Europska investicijska banka (EIB) kao i različiti fondovi ovih međunarodnih financijskih institucija.

U godini 2012. austrijska poduzeća su bila kad je riječ o Azijskoj razvojnoj banci bila uspješno djelatna na međunarodnim projektima s iznosom posla od ukupno 9,4 milijuna USD na primjer u Gruzija, Butanu, Pakistanu, Bangladešu, Maledivi, Nepal, Samoa, Šri Lanka, Indoneziji, Indiji i Kina.

Austrijske firme su vodeći igrači kada se radi o EBRD financiranim projektima: u 2012 godini Austrija je bila u javnom sektoru zastupljena sa EUR 67,4 miliona (EBRD ukupno 2012: EUR 1,28 milijardi).

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA