Advantage Austria Pokaži navigaciju

Pregled

Austrijski proizvođači robe široke potrošnje ne snabdijevaju samo svoje klijente na domaćem tržištu, već pokazuju i kompetentnost u izvozu. Da li se radilo o predmetima za uređenje ili dekoraciju prostora, osvjetljenju, tekstilu, porcelanu, dragocjenim čašama za vino, nakitu od kristala ili igrama - iz Austrije potiču proizvodi za potrošače iz čitavog svijeta. I ne samo to: Iza mnogih proizvoda za široku potrošnju i lifestyle na svjetskom tržištu kriju se dizajn, mašinogradnja i postrojenja, inženjering i kontrolna tehnika iz Austrije.

sadržaj:

Svijest o tradiciji i orijentisanost ka buduänosti: Roba široke potrošnje za svjetsko tržište

Austrijski proizvođači robe za široku potrošnju i lifestyle imaju poseban osjećaj za promjene načina života i za promjene u bitnim segmentima potrošnje. Ponuda obuhvata, pored nekoliko velikih svjetskih brendova, brojne proizvode u nivou kvaliteta ručnog rada, koje proizvode i distribuiraju širom svijeta mala i srednja preduzeća sa dugom tradicijom.

Ne samo kada su u pitanju klasični lifestyle-proizvodi, već i kod robe široke potrošnje za svakodnevni život, za austrijske proizvođače održavanje visokog standarda se podrazumijeva. Masovna roba ili luksuzna: Proizvodi iz Austrije nose epitet povjerenja u kvalitet i pouzdanost.

Nakit i asesoari

Nakit i asesoari iz Austrije osvojili su svijet. Ekskluzivna kristalna bižuterija od Swarovski najbolji je dokaz da kreativni dizajn i kvalitetan rad osvaja svjetska tržišta. Preduzeće je, s jedne strane, specijalista za komponente od kristala za modnu branšu i za oblast rasvjete i enterijera, a, sa druge strane, se širom svijeta u preko 1.150 prodavnica prodaju nakit i asesoari od kristala ovog tirolskog preduzeća. Iz Austrije takođe potiče nakit od zlata i srebra za zahtjevne klijente iz cijelog sveta.
Austrijsko preduzeće Hirsch bavi se proizvodnjom narukvica visokog kvaliteta i od 2003. godine glavni je snabdjevač švajcerske industrije luksuznih satova.

Isto tako su i naočale iz Austrije odlično zastupljene na međunarodnom tržištu. Preduzeće iz Linca, Silhouette International sa svojih 13 podružnica i partnerima za distribuciju u preko 100 zemalje, proizvodi kvalitetne naočale npr. okvire od titana, koji pronalaze kupce u čitavom svijetu.

Pokloni, igre, biro materijal

Austrija za krajnjeg korisnika svakog tržišta u svijetu ima šta da ponudi. Ponuda je šarolika: Od tradicionalne "sniježne kugle", preko proizvoda iz industrije poklona, koji prednjače kreativnim rješenjima poslednjeg krika tehnike , pa sve do pečata svjetskog tržišnog lidera: Roba široke potrošnje iz Austrije ima karakter.

Austrijski izdavači igara i proizvođači igračaka nude sveobuhvatni program igara na dasci, sa kartama kao i drušvene igre - klasike i novitete. Tako je Bečka fabrika karata Ferd. Piatnik & Söhne , osnovana 1824. godine, sa svojim igrama, slagalicama i kartama zastupljena u preko 60 zemalja. Igračke za djecu od masivnog austrijskog drveta su na mnogim svjetskim tržišta jednako tražene kao što su spravice za slobodno vrijeme, otporne i po mjeri djece, a proizvedene po najvišim austrijskim standardima kvaliteta.

Iz tržišnog segmenta biro materijala, Austrija raspolaže sa više preduzeća, koji prednjače na svetskom tržištu. Papir i pečati austrijske proizvodnje pronalaze kupce u čitavom svijetu. Preduzeće Trodat GmbH iz Welsa, u austrijskoj provinciji Gornja Austrija, tržišni je lider kada je u pitanju samobojeći pečat i mašine za lasersku gravuru. Kao pionir na međunarodnom tržištu obilježavanja, Trodat izvozi 98% svojih proizvoda u 160 zemalja svijeta.

Ekskluzivnost kao prednost na svjetskom tržištu

Ovaj naziv preduzeća jeste sinonim za vinske čaše visokog kvaliteta: Riedel Glas , to je proizvod posebnog kvaliteta porodičnog preduzeća iz Kufštajna (Kufstein) iz austrijske pokrajine Tirol. Kvalitet vinskih čaša Riedel osvojio je i korifeju vina, Roberta Parkera: „The finest wine glasses for both technical and hedonistic purposes are those made by Riedel.“

Anne-Sophie Mutter, Chee-Yun, Barre Philips i mnogi drugi muzičari svetskog ranga oslanjaju se na strune iz Austrije: Preduzeće Thomastik-Infeld (in Englisch) iz Beča proizvodi od 1919. godine viskokvalitetne žice za gitare, basove i violine.

Dekorativna i funkcionalna rasvjeta iz Austrije

EGLO je jedan od najuspješnijih ponuđača dekorativne rasvjete za domaćinstva. Od sredine 80-tih EGLO je izašao i na svjetsko tržište. Danas se ova rasvjeta za životni prostor distribuira pomoću preko 70 podružnica u čitavom svijetu.

Preduzeće, koje se od 1823. godine posvetilo finom umjeću ručno rađenog stakla jeste tradicijsko preduzeće J. & L. LOBMEYR GmbH : Od čaše za piće preko bokala za vodu i vaze, pa sve do kristalnih lustera, ekskluzivni predmeti ovog bečkog preduzeća našli su svoje mjesto u čuvenim operama, koncertnim zdanjima, muzejima i luksuznim hotelima od Evrope do Azije.

Bakalowits Licht Design GmbH izvozio je još 1885. godine za Ameriku i Aziju i izložio svoje kristalne lustere na svjetskoj izložbi u Parizu.

XAL GmbH proizvodi svetiljke i rasvjetne sisteme za prodavnice, kancelarije, hotele i domaćinstva. Oko 400 saradnika radi na 16 lokacija u 7 zemalja na razvoju, proizvodnji i distribuciji ovih proizvoda. Glavno sjedište ovog preduzeća nalazi se u Gracu, a najvažnije podružnice u Minhenu, Cirihu, Londonu i Njujorku

Austrijska industrija robe široke potrošnje nekad i danas

Da li ste znali, da su idejni tvorci brojnih proizvoda, koji potrošačima iz cijelog svijeta svakodnevno olakšavaju i uljepšavaju život, iz Austrije? Tako je, recimo, Josef Madersperger razvio mašinu za šivenje, od Peter Mitterhofera potiče mašina za pisanje, a prvi objektiv za portrete napravio je Peter Wilhelm Friedrich von Voigtländer, dok je Carl Auer von Welsbach usavršio svjetiljku na gas i sijalicu.

A danas? U današnje vrijeme pronaći ćete u Austriji brojne firme koje se bave

  • savjetovanjem i inžinjeringom
  • mašinama
  • uređajima i dodacima
  • dizajnom

i koja u tim oblastima nude individualna rešenja za mnogobrojne potrebe industrije robe široke potrošnje.

individualna rješenja

U Austriji stalno nalaze nova rješenja za odgovarajuću ponudu, kako veliki proizvođači iz branše tako i stručnjaci u oblasti proizvodnje robe široke potrošnje.Od konsultantskih usluga do specijalnih alata, od proizvodnih linjja kao sistemskih rješenja do dizajnerskih proizvoda za gornji segment tržišta – za sve usluge u oblasti proizvodnje robe široke potrošnje može da se nađe kompetentan ponuđač koji se bavi izvozom.

Kasina u preko 60 zemalja koriste opremu i stručno znanje austrijskog preduzeća Novomatic , lidera u ovoj privrednoj djelatnosti, koji se takođe bavi internacionalnim kladionicama i nudi svojim klijentima sveobuhvatni menadžment usluge za upravljanje kasinom.

Svojim paketima za realizaciju operskih i pozorišnih produkcija austrijsko preduzećeART for ART Theaterservice GmbH jeste pouzdan partner za najveće kuće u svijetu. Na njihovom spisku referenci  mogu se pronaći između ostalog Metropolitan Opera New York, pozorište Champs Elysées Paris kao i Hyogo Art Performing Centre Japan.

dizajn proizvoda

Razvoj perfektnog, modernog industrijskog dizajna i dizajna proizvoda doveo je posljednjih godina u Austriji do osnivanja velikog broja preduzeća koja se uspješno bave oblikovanjem proizvoda. Njihove usluge u ovoj oblasti odražavaju se ne samo na zadovoljavajući promet njihovih klijenata, već ih odlikuju i mnogobrojne međunarodne nagrade za dizajn.

Posebno u oblasti kozmetike, gdje u načelu oko odlučuje, koja ambalaža prolazi, ALPLA WERKE Alwin Lehner GmbH & Co KG sa svojim opširnim tehnološkim mogućnostima omogućuje modernu realizaciju inovativnih proizvoda. Ovo preduzeće na globalnom tržištu spada u tržišne lidere i prednjači i u tehnološkom smislu u oblasti ambalaže od vještačkog materijala.

MARETO Kunststoffverarbeitung GmbH u Parndorfu u austrijskoj pokrajini Burgenland snabdijeva najveća preduzeća iz kozmetičke branše svojim karminima, balsamima za usne i tube od sintetičkog materijala, a postiže izvoz od 99%..

nova tržišta

Zbog malog domaćeg tržišta austrijskim firmama je veoma važno da pronalaze nova. Ta se iskustva pripisuju sposobnosti austrijskih preduzeća za izvoz. Bilo da je reč o tehničkom dizajnu za Silver Agers ili o perfektnom proizvodu za krajnje korisnike na tržištima u usponu – austrijska preduzeća su njihovi idealni partneri za osvajanje novih tržišta.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA