Advantage Austria Prikaži navigacijo

Pregled

Avstrijski proizvajalci potrošnih dobrin ne dobavljajo le v domovini, temveč se odlikujejo tudi po izvoznih sposobnostih. Bodisi pohištveni in dekorativni predmeti, svetila, tekstil, porcelan, visokokakovostni vinski kozarci, kristalno okrasje ali igre – iz Avstrije prihajajo proizvodi za končne potrošnike širom sveta. In ne le to: za številnimi potrošniškimi in življenjskimi proizvodi na mednarodnih trgih je skrito oblikovanje, strojništvo, inženiring in testiranje iz Avstrije.

Vsebina:

Tradicionalno in usmerjeno v prihodnost: potrošniške dobrine za svetovni trg

Avstrijski proizvajalci potrošniških in lifestyle proizvodov imajo posebej dobro razvit občutek za spremembo življenjskega sloga in spremembe v pomembnih potrošniških segmentih. Ponudba poleg velikih svetovnih znamk obsega številne proizvode proizvodne kakovosti, proizvedene v majhnih in srednje velikih podjetjih z dolgo podjetniško tradicijo in prodajo po celem svetu.

Ne le pri klasičnih lifestyle proizvodih, temveč tudi pri potrošniških dobrinah za vsakdanje življenje je za avstrijske proizvajalce ohranjanje najvišjega standarda nekaj povsem samoumevnega. Masovno tržišče ali luksuzno blago: proizvodi iz Avstrije pomenijo zaupanje v kakovost in zanesljivost.

Nakit in modni dodatki

Nakit in modni dodatki iz Avstrije so osvojili svet. Ekskluzivni kristalni modni nakit Swarovski dokazuje, da kreativna oblika in kakovostno delo lahko osvojita mednarodna tržišča. Podjetje je po eni strani specialist za kristalne komponente za modno panogo ter za področje svetil in interjerja. Po drugi strani se v več kot 1150 trgovinah širom sveta prodajajo nakit in modni dodatki iz kristalov tirolskega podjetja. Iz Avstrije pa prihaja tudi zlat in srebrn nakit za zahteve kupcev širom sveta. Avstrijsko podjetje Hirsch proizvaja visokokakovostne paščke in je od leta 2003 glavni dobavitelj za švicarsko industrijo luksuznih ur.
Tudi očala iz Avstrije so na mednarodnih trgih kar najbolje zastopana. Podjetje Silhouette International s svojimi 13 hčerinskimi podjetji in prodajnimi partnerji v več kot 100 državah izdeluje kakovostna očala npr. iz titana, ki najdejo kupce po celem svetu.

Darilni program, igre, pisarniški material

Avstrija ima kaj ponuditi končnim potrošnikom iz celega sveta. Ponudba je zelo raznolika: od tradicionalnih snežnih krogel do produktov darilne industrije, ki se ponaša z najnovejšimi kreativnimi rešitvami, pa vse do pečata vodilnih svetovnih proizvajalcev: potrošniške dobrine iz Avstrije imajo značaj.

Avstrijski založniki iger in proizvajalci igrač nudijo obsežen program namiznih, družabnih iger in iger s kartami, vse od klasik do številnih novosti. Dunajsko podjetje za izdelavo igralnih kart Ferd. Piatnik & Söhne , ustanovljeno leta 1824, je tako zastopano s svojimi igrami, sestavljankami in igralnimi kartami v več kot 60 državah. Po otroških igračah iz masivnega avstrijskega lesa se na številnih trgih prav tako povprašuje kot tudi po robustnih, otrokom primernih prostočasnih pripomočkih iz umetnih mas, izdelanih v skladu z visokimi avstrijskimi kakovostnimi standardi.

V okviru tržnega segmenta pisarniškega materiala lahko Avstrija ponudi več podjetij, ki so povsem v ospredju na svetovnih trgih. Papir in žigi avstrijske proizvodnje najdejo uporabnike po celem svetu. Trodat GmbH iz Welsa v Gornji Avstriji je tržno vodilno pri izdelavi samobarvnih žigov in laserskih gravirnih strojev. Kot pionir v mednarodni označevalni industriji podjetje Trodat 98 % svoje proizvodnje izvozi v 160 držav.

Ekskluzivnost pridobiva na svetovnem trgu

To ime je sinonim za visokokakovosten vinski kozarec: kozarec Riedel , kakovostni produkt družinskega podjetja iz Kufsteina na Tirolskem. Kakovost vinskih kozarcev Riedel navdušuje tudi vinskega papeža Roberta Parkerja: „Najboljši kozarci tako za tehnične kot tudi hedonistične namene so kozarci podjetja Riedel.“

Anne-Sophie Mutter, Chee-Yun, Barre Philips in številni drugi glasbeniki svetovnega slovesa stavijo na kakovost iz Avstrije: podjetje Thomastik-Infeld z Dunaja že od leta 1919 proizvaja visokokakovostne kitarske, bas in violinske strune.

Dekorativna in funkcionalna svetila iz Avstrije

EGLO je eden najuspešnejših ponudnikov dekorativnih svetlobnih rešitev za domače okolje. Od sredine 1980ih let podjetje EGLO deluje tudi na mednarodni ravni. Danes kakovostna stanovanjska svetila iz več kot 70 podružnic prodajajo celemu svetu.

Podjetje, ki se je od leta 1823 zapisalo izbrani stekleni umetni obrti, je tradicionalno podjetje J. & L. LOBMEYR GmbH : od kozarcev za pitje do vrčev za vodo ter vaz in kristalnih lestencev. Ekskluzivne kose dunajskega podjetja je mogoče videti v slavnim opernih hišah, koncertnih dvoranah, muzejih in razkošnih hotelih od Evrope do Azije.

Bakalowits Licht Design GmbH že od leta 1885 izvaža v Ameriko in Azijo, v letu 1900 pa je kristalni lestenec razstavljal tudi na Svetovni razstavi v Parizu.

XAL GmbH proizvaja svetila in svetlobne sisteme za trgovine, pisarne, hotele in stanovanja. Na 16 lokacijah v 7 državah na področju razvoja, proizvodnje in prodaje deluje okoli 400 zaposlenih. Sedež podjetja se nahaja v Gradcu, najpomembnejša hčerinska podjetja pa v Münchnu, Zürichu, Londonu in New Yorku.

Avstrijska industrija potrošniških dobrin nekoč in danes

Ali ste vedeli, da so številni proizvodi, ki potrošnikom vsak dan olajšajo in olepšajo njihovo življenje, plod domiselnosti avstrijskih iznajditeljev? Tako je Josef Madersperger razvil šivalni stroj, Petru Mitterhoferju se gre zahvaliti za pisalni stroj, prvi portretni objektiv je oblikoval Peter Wilhelm Friedrich iz podjetja Voigtländer. Carl Auer iz Welsbacha pa je izpopolnil plinsko svetilko in žarnico.

In danes? Danes v Avstriji najdete številna podjetja, ki nudijo

  • svetovanje in inženiring
  • stroje
  • naprave in opremo
  • oblikovanje,
s tem pa tudi individualne rešitve za številne potrebe industrije potrošniških dobrin.

Individualne rešitve

V Avstriji v enaki meri velikani panoge in specialisti na področju proizvodnje potrošniških dobrin najdejo ustrezno ponudbo. Od svetovalnih storitev do izdelave posebnega orodja, od izdelave linije do sistemskih rešitev ter oblikovanja proizvodov zgornjega tržnega segmenta: za vse storitve s področja proizvodnje potrošniških dobrin se najde zanesljiv in izvozno usmerjen ponudnik.

Tako recimo igralnice v več kot 60 državah uporabljajo opremo in know-how avstrijskega podjetja Novomatic , vodilnega v panogi, ki upravlja tudi mednarodne stavnice in svojim strankam nudi obsežen igralniški menedžment.

S svojim celostnimi paketi za uresničitev opernih in gledaliških predstav je avstrijsko podjetje ART for ART Theaterservice GmbH zanesljiv partner za najboljše ustanove na svetu. Na njiovem seznamu referenc med drugim najdete tudi operno hišo iz New Yorka, gledališče z Elizejskih poljan v Parizu in Hyogo Art Performing Centre Japan.

Oblikovanje proizvodov

Razvoj v popolno, času primerno industrijsko in proizvodno oblikovanje je v Avstriji v zadnjih letih privedlo do ustanovitve številnih podjetij, ki se uspešno ukvarjajo s tržnim dejavnikom »oblikovanja«. Njihove storitve na področju oblikovanja proizvodov se ne kažejo zgolj v razveseljivih prodajnih številkah, temveč tudi v mednarodnih nagradah za oblikovanje.

Še posebej na področju kozmetike, kjer nenazadnje oči odločajo o tem, katera embalaža zmaga, nudi podjetje ALPLA WERKE Alwin Lehner GmbH & Co KG s svojimi velikimi tehnološkimi zmožnostmi moderno izvedbo inovativnih proizvodov. Podjetje v svetovnem merilu sodi med tržno in tehnološko vodilne na področju embalaže iz umetnih snovi.

Die MARETO Kunststoffverarbeitung GmbH v Parndorfu na Gradiščanskem s svojimi rdečili za ustnice, negovalnimi šminkami in tubicami iz umetne snovi oskrbuje velikane kozmetične panoge in dosega 99 % izvoznega deleža.

Nova tržišča

Zaradi majhnega domačega trga je za avstrijska podjetja še toliko bolj pomembno, da pridobijo nova tržišča. Takšne izkušnje se stekajo v izvozne sposobnosti avstrijskih podjetij. Bodisi tehnično oblikovanje za starejše ali popoln proizvod za končne potrošnike na rastočih trgih: avstrijska podjetja so popoln partner za osvajanje novih trgov.

Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA