Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Pregled

Austrijski proizvođači robe široke potrošnje ne snabdevaju samo svoje klijente na domaćem tržištu, već pokazuju i kompetentnost u izvozu. Da li se radilo o predmetima za uređenje ili dekoraciju prostora, osvetljenju, tekstilu, porcelanu, dragocenim čašama za vino, nakitu od kristala ili igrama - iz Austrije potiču proizvodi za potrošače iz čitavog sveta. I ne samo to: Iza mnogih proizvoda za široku potrošnju i lifestyle na svetskom tržištu kriju se dizajn, mašinogradnja i postrojenja, inženjering i kontrolna tehnika iz Austrije.

Sadržaj:

Svest o tradiciji i orijentisanost ka budućnosti: Roba široke potrošnje za svetsko tržište

Austrijski proizvođači robe za široku potrošnju i lifestyle imaju poseban osećaj za promene načina života i za promene u bitnim segmentima potrošnje. Ponuda obuhvata, pored nekoliko velikih svetskih brendova, brojne proizvode u nivou kvaliteta ručnog rada, koje proizvode i distribuiraju širom sveta mala i srednja preduzeća sa dugom tradicijom.

Ne samo kada su u pitanju klasični lifestyle-proizvodi, već i kod robe široke potrošnje za svakodnevni život, za austrijske proizvođače održavanje visokog standarda se podrazumeva. Masovna roba ili luksuzna: Proizvodi iz Austrije nose epitet poverenja u kvalitet i pouzdanost.

Nakit i asesoari

Nakit i asesoari iz Austrije osvojili su svet. Ekskluzivna kristalna bižuterija od Swarovski najbolji je dokaz da kreativni dizajn i kvalitetan rad osvaja svetska tržišta. Preduzeće je, s jedne strane, specijalista za komponente od kristala za modnu branšu i za oblast rasvete i enterijera, a, sa druge strane, se širom sveta u preko 1.150 prodavnica prodaju nakit i asesoari od kristala ovog tirolskog preduzeća. Iz Austrije takođe potiče nakit od zlata i srebra za zahtevne klijente iz celog sveta. Austrijsko preduzeće Hirsch bavi se proizvodnjom narukvica visokog kvaliteta i od 2003. godine glavni je snabdevač švajcerske industrije luksuznih satova.

Isto tako su i naočare iz Austrije odlično zastupljene na međunarodnom tržištu. Preduzeće iz Linca, Silhouette International , sa svojih 13 podružnica i partnerima za distribuciju u preko 100 zemalje, proizvodi kvalitetne naočare npr. okvire od titana, koji pronalaze kupce u čitavom svetu.

Pokloni, igre, kancelarijski materijal

Austrija za krajnjeg korisnika svakog tržišta u svetu ima šta da ponudi. Ponuda je šarolika: Od tradicionalne "snežne kugle", preko proizvoda iz industrije poklona, koji prednjače kreativnim rešenjima poslednjeg krika tehnike , pa sve do pečata svetskog tržišnog lidera: Roba široke potrošnje iz Austrije ima karakter.

Austrijski izdavači igara i proizvođači igračaka nude sveobuhvatni program igara na dasci, sa kartama kao i drušvene igre - klasike i novitete. Tako je Bečka fabrika karata Ferd. Piatnik & Söhne , osnovana 1824. godine, sa svojim igrama, slagalicama i kartama zastupljena u preko 60 zemalja. Igračke za decu od masivnog austrijskog drveta su na mnogim svetskim tržišta jednako tražene kao što su spravice za slobodno vreme, otporne i po meri dece, a proizvedene po najvišim austrijskim standardima kvaliteta.

Iz tržišnog segmenta kancelarijskog materijala, Austrija raspolaže sa više preduzeća, koji prednjače na svetskom tržištu. Papir i pečati austrijske proizvodnje pronalaze kupce u čitavom svetu. Preduzeće Trodat GmbH iz Welsa, u austrijskoj provinciji Gornja Austrija, tržišni je lider kada je u pitanju samobojeći pečat i mašine za lasersku gravuru. Kao pionir na međunarodnom tržištu obeležavanja, Trodat izvozi 98% svojih proizvoda u 160 zemalja sveta.

Eksluzivnost kao prednost na svetskom tržištu

Ovaj naziv preduzeća jeste sinonim za vinske čaše visokog kvaliteta: Riedel Glas , to je proizvod posebnog kvaliteta porodičnog preduzeća iz Kufštajna (Kufstein) iz austrijske pokrajine Tirol. Kvalitet vinskih čaša Riedel osvojio je i korifeju vina, Roberta Parkera: „The finest wine glasses for both technical and hedonistic purposes are those made by Riedel.“

Anne-Sophie Mutter, Chee-Yun, Barre Philips i mnogi drugi muzičari svetskog ranga oslanjaju se na strune iz Austrije: Preduzeće Thomastik-Infeld iz Beča proizvodi od 1919. godine viskokvalitetne žice za gitare, basove i violine.

Dekorativna i funkcionala rasveta iz Austrije

EGLO je jedan od najuspešnijih ponuđača dekorativne rasvete za domaćinstva. Od sredine 80-tih EGLO je izašao i na svetsko tržište. Danas se ova rasveta za životni prostor distribuira pomoću preko 70 podružnica u čitavom svetu.

Preduzeće, koje se od 1823. godine posvetilo finom umeću ručno rađenog stakla jeste tradicijsko preduzeće J. & L. LOBMEYR GmbH : Od čaše za piće preko bokala za vodu i vaze, pa sve do kristalnih lustera, ekskluzivni predmeti ovog bečkog preduzeća našli su svoje mestu u čuvenim operama, koncertnim zdanjima, muzejima i luksuznim hotelima od Evrope do Azije.

Bakalowits Licht Design GmbH ] izvozio je još 1885. godine za Ameriku i Aziju i izložio svoje kristalne lustere na svetskoj izložbi u Parizu.

XAL GmbH proizvodi svetiljke i rasvetne sisteme za prodavnice, kancelarije, hotele i domaćinstva. Oko 400 saradnika radi na 16 lokacija u 7 zemalja na razvoju, proizvodnji i distribuciji ovih proizvoda. Glavno sedište ovog preduzeća nalazi se u Gracu, a najvažnije podružnice u Minhenu, Cirihu, Londonu i Njujorku.

Austrijska industrija robe široke potrošnje nekada i sada

Da li ste znali, da su idejni tvorci brojnih proizvoda, koji potrošačima iz čitavog sveta svakodnevno olakšavaju i ulepšavaju život, iz Austrije? Tako je, recimo, Josef Madersperger razvijo mašinu za šivenje, od Peter Mitterhofera potiče mašina za pisanje, a prvi objektiv za portrete napravio je Peter Wilhelm Friedrich von Voigtländer, dok je Carl Auer von Welsbach usavršio svetiljku na gas i sijalicu.

A danas? U današnje vreme pronaći ćete u Austriji brojne firme koje se bave

  • konsaltingom i inženjeringom
  • mašinama
  • aparatima i dodatnom opremom
  • dizajnom
i koja u tim oblastima nude individualna rešenja za mnogobrojne potrebe industrije robe široke potrošnje.

Individualna rešenja

U Austriji stalno nalaze nova rešenja za odgovarajuću ponudu, kako veliki proizvođači iz branše tako i stručnjaci u oblasti proizvodnje robe široke potrošnje.Od konsultantskih usluga do specijalnih alata, od proizvodnih linja kao sistemskih rešenja do dizajnerskih proizvoda za gornji segment tržišta – za sve usluge u oblasti proizvodnje robe široke potrošnje može da se nađe kompetentan ponuđač koji se bavi izvozom.

Kasina u preko 60 zemalja koriste opremu i stručno znanje austrijskog preduzeća Novomatic , lidera u ovoj privrednoj delatnosti, koji se takođe bavi internacionalnim kladionicama i nudi svojim klijentima sveobuhvatni menadzment usluge za upravljanje kasinom.

Svojim paketima za realizaciju operskih i pozorišnih produkcija austrijsko preduzeće ART for ART Theaterservice GmbH ] jeste pouzdan partner za najveće kuće u svetu. Na njihovom spisku referenca mogu se pronaći između ostalog Metropolitan Opera New York, pozorište Champs Elysées Paris kao i Hyogo Art Performing Centre Japan.

Dizajn proizvoda

Razvoj perfektnog, modernog industrijskog dizajna i dizajna proizvoda doveo je poslednjih godina u Austriji do osnivanja velikog broja preduzeća koja se uspešno bave oblikovanjem proizvoda. Njihove usluge u ovoj oblasti odražavaju se ne samo na zadovoljavajući promet njihovih klijenata, već ih odlikuju i mnogobrojne međunarodne nagrade za dizajn.

Posebno u oblasti kozmetike, gde u načelu oko odlučuje, koja ambalaža prolazi, ALPLA WERKE Alwin Lehner GmbH & Co KG sa svojim opširnim tehnološkim mogućnostima omogućuje modernu realizaciju inovativnih proizvoda. Ovo preduzeće na globalnom tržištu spada u tržišne lidere i prednjači i u tehnološkom smislu u oblasti ambalaže od veštačkog materijala.

Preduzeće MARETO Kunststoffverarbeitung GmbH u Parndorfu u austrijskoj pokrajini Burgenland snabdeva najveća preduzeća iz kozmetičke branše svojim karminima, balsamima za usne i tube od sintetičkog materijala, a postiže izvoz od 99%.

Nova tržišta

Zbog malog domaćeg tržišta austrijskim firmama je veoma važno da pronalaze nova. Ta se iskustva pripisuju sposobnosti austrijskih preduzeća za izvoz. Bilo da je reč o tehničkom dizajnu za Silver Agers ili o perfektnom proizvodu za krajnje korisnike na tržištima u usponu – austrijska preduzeća su njihovi idealni partneri za osvajanje novih tržišta.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA