Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Építészet

Faszerkezetű csarnok © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Sehol máshol nem harmonizál olyan tökéletesen a régi építészet a modernkorival, mint Ausztriában. Az összes építészeti korszak remekművei gyakorlatilag minden településen megtalálhatóak, de a kortárs építészet is kiváló példákat tud felmutatni.

Tartalom:

Tradíció és innováció

Ausztriában Otto Wagnertől, Adolf Loostól, Roland Raineren vagy a voralbergi építészeti iskolán át Hans Hollein vagy Coop Himmelblau vizionárius-utópisztikus építészeti kiterjesztéséig ívelnek az identitást megalapozó építészeti pozíciók.

Az osztrák építészeti kultúra irányadó elemei:

 • szociális lakásépítés Bécsben 1919-től
 • alpesi táj építészeti meghódítása
 • kézművességen alapuló regionális építészeti kultúra az egyes szövetségi tartományokban

Az új építészeti feladatok, az új építtetői réteg, valamint az új technológiák erősen diverzifikálják a jelenkori építészeti környezetet. Ezt a széleskörű irányzatokat felmutató új generáció fémjelzi. Közös tulajdonságuk a történelmi pozíciók kontinuitásának és diszkontinuitásának tudatos reflektálása és saját autónom irányzatokban történő kifejezése.

Szakterületek és struktúrák

Az elmúlt években Ausztriában jelentős kereslet-növekedés figyelhető meg a minőségi építészet iránt. A kínálati oldalon sok kisebb és néhány nagy építészeti iroda található.

A vállalati struktúra alapján három csoportosulás különböztethető meg:

 • Klasszikus építészeti irodák:
  Többnyire az építészek középgenerációja tartozik ide. Fő területük a tervezés, specializációjuk az épülettípusoktól függ.
 • Nagy tervezőirodák:
  Jellemzőjük a munkatársak és a partnerek nagy száma. Erős az akvizíciós és a marketing tevékenységük. Többnyire komplett csomagokat kínálnak az építészeti tanácsadástól a belsőépítészetig.
 • Fiatal irodák:
  Többnyire önálló partnerek tömörülése, munkaközösségek és kooperációk formájában működnek. Nagyon innovatívak, és interdiszciplinális irányultság jellemzi őket: az építész-tervezői szolgáltatások mellett grafikát, designt és más kreatív szolgáltatásokat is kínálnak.

A http://www.nextroom.at és http://www.austria-architects.com/en online adatbankok átfogó információkat kínálnak az osztrák építőipari környezetről. A fiatal irodák építőművészeti érdekközösségbe (ig architektur (német nyelven) ) tömörültek.

Építőipar

Az osztrák építőipar kereken 30 Mrd eurós bruttó termelési értékével és kb. negyedmillió ember foglalkoztatásával Ausztriában jelentős gazdasági tényező.

A jelenleg szárnyaló konjunktúra nagyobb részben az infrasturktúra gyors kiépítésének köszönhető: többek között az ÖBB pályaudvari offenzívájának, a 2008-as Európai Bajnoksághoz kapcsolódóan a stadionépítéseknek, valamint a bécsi repülőtér építésének. Ezek a tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy Ausztria vállalati telephelyként ismertté váljon és megalapozza a jövő gazdasági növekedését.

A http://www.leitbetriebe.at/en platform átfogó online adatbankkal rendelkezik a vezető osztrák építőipari vállalatokról. Néhányan közülük elkötelezett támogatói a kortárs építészetnek, mint pl. a Wienerberger Ziegelindustrie, a Porr, a Hazet, az Eternit vagy a Pro:Holz Austria.

Építtetők és beruházók

Minden épület mögött nemcsak az építész, hanem a beruházó is áll. A beruházók szerepét Ausztriában 1967 óta beruházói díjjal ismerik el. Például a BIG Bundesimmobiliengesellschaft (angol nyelven) , a Kallco (német nyelven) vagy a Mischek (német nyelven) fontos szerepet játszik az osztrák építészet támogatásában és közvetítésében.

Műemlékvédelem

Ausztriában a műemlékvédelem szövetségi ügy, miközben az építésügyi szabályozás (terület-kiosztás, védett zónák stb.) a községek és a tartományok hatáskörébe tartozik. A Bundesdenkmalamt (német nyelven) a központi intézet a védettség alá helyezés, a restaurálás és a finanszírozás vonatkozásában.

Az állami műemlékvédelem a 19. század közepéig, a császári „K.K. Central-Commission” –ig nyúlik vissza. 1923-ban bocsátották ki a máig érvényes műemlékvédelmi törvényt. Ausztriában az összkubatúraból a műemlékvédelem alatt álló épületek részaránya 2%, amely európai összehasonlításban alacsony érték.

Számos érdekképviseleti közösség és platform fáradozik az építészeti kultúrjavak megőrzésén, így a következők is:

Városépítés és területrendezés

Nemcsak az építészet, hanem a városépítés is nagy hagyománnyal bír Ausztriában. Már a 19. század közepén létezett a bécsi városmegújító program, mely példaértékű volt más európai központok városépítészeti kezdeményezései számára. Otto Wagner Általános Szabályozási Terve 1892-ből vagy később az 1911-es radikális koncentrált nagyvárosi koncepciója jövőbe mutató alapot biztosított a napjainkig folyó vitához.

Az állami területrendezési hatáskört a tartományok és a települések gyakorolják. A területrendezés koordinálására létrehozták az Osztrák Területrendezési konferenciát, amely a szövetség, a tartomány és a községek által alkotott intézmény, és csak javaslattételi joga van.

További információkat a következő oldalakon talál:

Közvetítés és diskurzus

Érdekképviseletek

Független építészeti kezdeményezések

Online adatbankok

Intézmények

Fesztiválok

Szerző:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA