Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Arhitektura

Hala sa drvnom konstrukcijom © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Nigde drugde arhitektura ne stvara takvu perfektnu harmoniju sa modernom kao što je to slučaj u Austriji. Građevniski dragulji iz svih epoha mogu se štaviše naći na svakom ćošku. Međutim,i savremena arhitektura se afirmiše istaknutim primerima.

Sadržaj:

Tradicija i inovacija

U Austriji je stvarao čitav niz značajnih arhitekata koji su ostavili otiske svojih identiteta. ČItav niz arhitektonskih dostignuća počev od Von Otto Wagnera i Adolfa Loosa preko Rolanda Rainera ili graditeljske škole "Vorarlberger Bauschule", pa sve do vizionarski-utopijskih arhitektonskih uzdignuća Hansa Holajna (Hans Hollein ) ili Kopa Himelblau (Coop Himmelblau) proteže se kroz Austriju. Značajni elementi austrijske arhitektonske kulture su:

 • komunalna izgradnja stanova u Beču od 1919. godine
 • arhitektonsko osvajanje alpskog predela
 • regionalna građevinska kultura u pojedinim pokrajinama utemeljena na zanatlijskom umeću

Nastupom novih zadataka u gradnji, novih slojeva graditelja i novom tehnologijom savremena arhitektur dobila je mnogobrojna lica. Nova generacija ostavila je svoj upečatljiv spektar varijacija. Svima zajednička je činjenica, da su reflektovali kako kontinuitet tako i diskonitinuitet istorijskih pozicija i da su istu integrisali u samostalnu i autonomni stil.

Grane i strukture

U Austriji se poslednjih godina primećuje povećana potražnja za kvalitetnijom arhitekturom. Sve je veći jaz što se tiče ponuda mnogobrojnih malih i retkih velikih arhitektonskih projektnih insitucija.

Polazeći od strukture preduzeća postoje tri gupacije:

 • klasični arhitektonski projektni biro:
  uglavnom su zastupljeni srednjom generacijom arhitekata. U središtu njihovog poslovanja je projektovanje i planiranje, njihova specijalizacija prati tipove zgrada
 • veliki arhitektonski projektni biro:
  Obuhvataju veliki broj saradnika i ortaka. Izraćene su akvizicije i marketing.Uglavon nude celokupnu paletu, od savetovanja do enterijera.
 • mladi projektni biro:
  Nastaju uglavnom udruživanjem više samostalnih ortaka, a zastupljeni su radnim grupama i kooperacijama. Inovativni su i svaki sektor ima svoj zadatak, tako da pored arhitektonskih zadataka nude i grafiku, dizajn i druke kreativne učinke.

Na internet portalima www.nextroom.at i http://www.austria-architects.com/en možete pronaći opsežnu datoteku i informacije o austrijskim arhitektonskim projektnim biroima. Mladi projektni biroi udružili su se u interesnu zajednicu (IG Architektur ).

Građevinska industrija

Austrijska građevinska industrija je sa bruto proizvodom od 30 milijardi Evra i sa četvrt miliona zaposlenih značajan privredni faktor Austrije.

Privredni procvat koji trenutno vlada u Austriji dobrim delom se zasniva na ubrzanoj izgradnji infrastrukture, kaš što je ofenziva železnice Austrijske železnice - ÖBB, izgradnja stadijoma za evropsko prventstvo 2008. godine kao i proširenje Bečkog aerodroma. Ovim merama se radi na profiliranju Austrije kao sedište preduzeća i da se postave temelji za budući privredni rast.

Internet portal http://www.leitbetriebe.at/en sadrži sažetu datoteku svih većih austrijskih preduzeća iz oblasti građevine. Neki od njih se angažuju i kao meceni savremene arhitetkure, kao što je Wienerberger Ziegelindustrie, Porr, Hazet, Eternit ili Pro:Holz Austria.

Investitori i graditelji

Iza svake građevine ne stoji samo arhitekta, već i investitior. Uloga investitora se u Austriji od 1967. godine veliča dodelom nagrade Bauherrenpreis .

Nekolicina većih graditelja doprinose pospešivanju i podsticaju austrijske arhitekture, kao što je Savezno društvo za nekretnine BIG BIG Bundesimmobiliengesellschaft , Kallco ili Mischek .

Zaštita spomenika

Zaštita spomenika u Austriji je dužnost savezne vlade, dok građevinarstvo i njena regulativa (planiranje prostora, zaštitne zone i sl.) podpada u nadležnost opština i pokrajina. Centralna ustanova za zaštitu, restauraciju i finansiranje je Savezna direkcija za zaštitu spomenika Bundesdenkmalamt .

Državna zaštita spomenika u Austriji datira još od sredine 19. veka u doba centralne komisije "carevine i kraljevine" (K&K). 1923. izdat je Zakon o zaštiti spomenika koji još danas važi. Udeo zaštićenih objekata u Austriji iznosi 2 %, što je upoređeno sa Evropom vrlo nizak procenat. Nekoliko interesnih zajednica i platformi trude se oko održavanja i zaštiti građevinskih kulturnih nasleđa, kao što su:

Izgradnja gradova i prostorno planiranje

U Austriji pored arhitekture i izgradnja gradova ima svoju tradiciju. Već sredinom 19. veka Bečki programi za obnovu grada bili su primer sa urbane građevinske aktivnosti u Evropi. Generalni regulativni plan Oto Vagnera ( Otto Wanger) iz 1892. ili njegov radikalno koncentrični koncept velegrada iz 1911. godine postali su projekti za budućnost oko kojih se još danas vode diskusije.

Državno prostorno planiranje u Austriji u nadležnosti je pokrajina i opština. Zadatak koordinacije dodeljen je instituciji Österreichische Raumordnungskonferenz (ÖROK) koju finansira Savezna vlada, pokrajine i opštine. Ona međutim samo daje svoje mišljenje.

Bliže informacije možete naći na sledećim portalima:

Posredovanje i diskurs

Zastupanje interesa

Nezavisna udruženja arhitekata

Datoteke i adresari na internetu

Institucije

Festivali

Autor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA