Advantage Austria Pokaži navigaciju

Content i multimedija

Žena čita crvenu knjigu © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Susret tradicije i inovacije – tako se najbolje može opisati austrijska raznolika branša contenta i multimedije. Ova branša se prostire od književnosti i izdavaštva pa sve do industrije multimedija, software-a i interneta, te obuhvata velika i mnogobrojna mikro preduzeća kao inovativne dobavljače.

sadržaj:

Tradicija i inovacija

Tradicija se najviše sreće u obimnoj istoriji austrijske književnosti. Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Marie-Ebner von Eschenbach, Ödön von Horváth, Robert Musil, lista najvažnijih austrijskih književnika je duga.

U poslijeratnoj austrijskoj književnosti „Bečka grupa“ dala je značajne impulse oko H.C. Artmanna i Friedricha Achleitnera. Austrijski književnici bilježe i na području dramaturgije velike uspjehe, kao na primjer Thomas Bernhard ili Elfriede Jelinek, koja je počastovana i Nobelovom nagradom za književnost.

Inovacije unutar industrije multimedija se odnose na sektor elektronskih medija koji se ubrzano razvija. Austrijski e-content sektor je dinamični dio domaćeg kreativnog sektora.

SEKTORI I STRUKTURE

Raznovrsna branša contenta i multimedija može se podijeliti na tradicionalni content sektor i e-content sektor.

Tradicionalni content sektor:

 • književnost 
 • izdavaštvo 
 • štampani mediji

E-content sektor:

 • multimedija 
 • software 
 • industrija igara 
 • internet

Sektor književnosti i štampe se odlikuje sadržajnom raznolikošću, a u poređenju sa mlađom content industrijom, ima jasno određenu strukturu. Unutar lanca stvaranja vrijednosti nakon umjetničke proizvodnje od strane književnika, dolazi organizacioni posao izdavačkih kuća, proizvodnja u štampariji i konačno dostava praćena distribucijom putem knjižara.

Nasuprot tradicionalnoog content sektora u sektoru multimedija prenose se digitalni sadržaji. Elektronski dio austrijske industrije multimedija je jako raznovrstan, heterogen i teško ga je podijeliti. Granice sa dizajnom i marketingom se tope. Najčešće se industrija multimedija i e-contenta svrstava kao podbranša IT-industrije, s pozicijom u segmentu software-a.

Nakon ekspanzije tržišta 90-tih IT-industrija posljednjih godina doživljava određenu stagnaciju. Uprkos trendu austrijski kreativni dio IT-sektora, prije svega multimedija, bilježi i dalje porast. Kreativni output se prije svega može naći u dinamičnom sektoru igara i software-a. Austrijska branša multimedija i software-a u posljednje vrijeme sve više privlači pažnju.

KNJIŽEVNOST, IZDAVAŠTVO I ŠTAMPANI MEDIJI

Austrijska autorska scena

Najkreativniji dio unutar klasičnog content sektora, umjetničko stvaralaštvo, razvija se dinamično. Od 1990. godine austrijska književnost s porastom autora za 30% privlači sve više pažnje. Ovaj austrijski fenomen ukazuje na preporod tradicionalne knjige.

Sve češće mladi austrijski autori doživljavaju uspjehe na međunarodnim sajmovima knjiga. Odlični autori savremene austrijske književnosti su Daniel Kehlmann, Wolf Haas, Daniel Glattauer, Walter Kappacher.

Österreichische Literaturhaus nudi obimnu bazu podataka o austrijskoj književnosti 20. i 21. vijeka.

Izdavaštvo

Austrijski kreativni sektor ima oko 1.000 izdavača, koji se često udružuju kako bi se mogli etablirati na važnom njemačkom tržištu. Austrijski izdavači kao veza između knjižara i autora, izdaju godišnje oko 5.000 knjiga. Pola izdavačkih kuća nalazi se u Beču kao najvažnijem središtu.

Najvažniji austrijski izdavači:

Štampani mediji

Koncentracija redovno objavljivanih medija jedinstvena je na austrijskom tržištu. Sektorom dnevnih novina dominira pet izdavačkih kuća:

Austrijski sektor za kulturne medije predstavlja se više heterogeno i nudi redovne tematske publikacije i za branše kreativnog sektora.

MULTIMEDIJA I E-CONTENT

Austrijski sektor multimedija i e-contenta je raznovrsan, heterogen i teško ga je podijeliti. Granice sa dizajnom i marketingom se tope. Najčešće se industrija multimedija i e-contenta svrstava kao podbranša IT-industrije, s pozicijom u segmentu software-a, a obuhvata:

 • multimedije 
 • software 
 • industriju igara 
 • internet i mobilna telefonija

Nasuprot tradicionalnoog content sektora u sektoru multimedija prenose se digitalni sadržaji. Mnoga austrijska preduzeća na multimedijalnom tržištu nude proizvodnju i dizajn multimedijalnih proizovda sa kreativno-umjetničkim primjesama.

Multimedija

Kreativni sektor multimedija obuhvata djelatnosti preduzeća sa težištem na uslugama programiranja i dizajna kulturnih i kreativnih proizvoda. Ovaj kreativni segment predstavlja u Austriji 10% software izrada i usluga i čini 1% ukupnog IT-tržišta.

Kreativni dio IT-sektora, posebno dio multimedija, kao i prodaja contenta na mobilnim platformama bilježe visoki rast.
Platforma Creativespace prikazuje pregled raznovrsnih usluga pri čemu su se već etablirale određene grupe ponuđača.

Beč predstavlja najvažnije sjedište preduzeća, koja se bave multimedijom i e-contentom. Razlog za to je privredna infrastruktura i ponuda kvalifikovane radne snage.

U zapadnoj Austriji ponuđači multimedija rade za sektor turizma.

Software

Naročito se izrada software zbog globalnog razvoja bori s visokom tržišnom koncentracijom. Pridošlice na tržištu moraju se boriti s velikim proizvođačima software-a. pravilu važi princip, što više potrošača koristi neki software, to je veća korist za pojedinca i veći rast velikih preduzeća.

Što se tiče ostavrenog prometa austrijskim tržištem dominiraju međunarodni ponuđači. Domaći proizvođači software-a su se specijaliziovali za tržišne niše. Tako se Austrija etablirala u Istočnoj Evropi izradom bankarskih software-a sa ponuđačima s IT Solutions oder Raiffeiseninformatik .

Pregled austrijskih proizvođača software-a možete pronaći na web stranici Computerwelt ili na www.top1001.at . Takođe internet portal IT-časopisa Monitor nudi detaljne informacije o austrijskom software-u.
Ponuđači rješenja za Open Source sisteme izlistani su na Open Source Experts .

Industrija igara

Tržište igara se dijeli na tri različita segmenta:

 • Power-Gaming:
  Igre se proizvode za relativno mali krug potrošača koji raspolažu potrebnim hardware-om, tehničkim znanjem i vremenom.
 • Konzole za igru:
  Segmentom konzola dominiraju tri međunarodna ponuđača. Zbog ovako jake koncentracije i na austrijskom tržištu neće biti značajnih promjena u skorije vrijeme.
 • Casual Gaming:
  Nasuprot Power-Gaming-u ovdje se industrija obraća potrošačima koji ne raspolažu kompleksnim hardware-om i koji su zainteresovani za lako pristupačne igre. Proizvodi iz oblasti Casual Gaminga se prodaju putem interneta ili mobilnom tehnologijom. Zbog neznatnih prepreka za korištenje, ova ciljna grupa je i u Austriji u porastu.

Internet i mobilna telefonija

Austrijsko tržište nudi odlične uslove za ponuđače interneta i mobilne telefonije. Austrija se ubraja u evropske zemlje s najrasprostranjenijim internetom i neobično gustom mrežom mobilne telefonije.
ISPA kao interesno udruženje Internet Service Providera organizuje redovno manifestacije.

U "Quartier Digitaler Kultur" im u muzejskoj četvrti u Beču mogu se naći mnogobrojne mrežne inicijative kao što su quintessenz , Funkfeuer ili kao i spoljni odjel ARS Electronica Center.

Interesna udruženja i platforme

Technologienetzwerk Content Industries
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA