Advantage Austria Pokazati navigaciju

Content i multimedija

Žena čita crvenu knjigu © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Tradicija susreće inovaciju - tako se najbolje može opisati austrijska gospodarska grana sadržaja i multimedije. Ova grana obuhvaća široki sektor od književnosti i izdavaštva sve do industrije multimedija, aplikacija i Interneta, te velike i mnogobrojne mikro tvrtke kao inovativne dobavljače.

Sadržaj:

Tradicija i inovacija

Tradiciju u gospodarskoj grani pisanog sadržaja se najviše susreće u obuhvatnoj povijesti austrijske književnosti. Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Marie-Ebner von Eschenbach, Ödön von Horváth, Robert Musil, popis najvažnijih austrijskih književnika je jako dug.

U poslijeratnoj austrijskoj književnosti „Bečka grupa“ oko H.C. Artmanna i Friedricha Achleitnera dala je značajne impulse. Austrijski književnici bilježe i na području dramaturgije velike uspjehe, kao primjerice Thomas Bernhard ili Elfriede Jelinek, koja je ovjenčana i Nobelovom nagradom za književnost.

Inovacije unutar industrije multimedija i sadržaja posebno bilježi sektor elektroničkih medija koji se ubrzano razvija. Austrijska gospodarska grana e-sadržaja se predstavlja kao dinamičan dio domaće kreativne industrije.

Sektori i strukture

U raznovrsnoj gospodarskoj grani multimedije i sadržaja može se razlikovati između tradicionalnog sektora sadržaja i e-sadržaja.

Tradicionalni sektor pisane riječi:

 • književnost 
 • izdavaštvo 
 • tiskani mediji

Sektor e-pisanog sadržaja:

 • multimedija 
 • aplikacije 
 • industrija igara 
 • Internet

Sektor književnosti i tiska se odlikuje sadržajnom raznolikošću, u usporedbi s mlađom industrijom pisane riječi, ima jasno određenu strukturu. Unutar lanca stvaranja vrijednosti nakon umjetničke proizvodnje od strane književnika, dolazi organizacijski posao izdavačkih kuća, proizvodnja u tiskari i dostava, i zaključno slijedi distribucija preko knjižara´.

Nasuprot tradicionalnom pisanom sadržaju u sektoru multimedija sadržaji se prenose digitalno. Elektronički dio austrijske industrije multimedija i pisanog sadržaja je jako raznovrstan, heterogen i teško ga je podijeliti. Prijelazi prema dizajnu i promidžbi su vrlo tekući. Najčešće se industrija multimedija i e-sadržaja svrstava kao pod branša IT-industrije, s pozicijom u segmentu aplikacija.

Nakon eksplozije tržišta u 1990.-tim, IT-industrija posljednjih godina doživljava određenu stagnaciju. Suprotno od prevladavajućeg trenda, austrijski kreativni dio IT-sektora, prije svega multimedija, bilježi i dalje porast. Kreativni output se prije svega može naći u dinamičnom sektoru igara i aplikacija. Austrijska branša multimedija i aplikacija u posljednje vrijeme sve više privlači pozornost.

Književnost, izdavaštvo i tiskani mediji

Austrijska autorska scena

Najkreativniji dio unutar klasičnog sektora pisane riječi, umjetničko stvaranje, razvija se dinamično. Austrijska autorska scena s porastom od 30% od 1990. privlači sve više pozornosti. Ovaj austrijski fenomen dovodi do zaključka da se događa „revival“ tradicionalne knjige.

Svako malo mladi austrijski autori slave uspjehe na međunarodnim sajmovima knjiga. Odlikovani autori suvremene austrijske književnosti između ostalih su Daniel Kehlmann, Wolf Haas, Daniel Glattauer, Walter Kappacher.

Austrijska kuća književnosti nudi opsežnu bazu podataka o austrijskoj književnosti 20. i 21. stoljeća.

Izdavaštvo

Austrijsko kreativno gospodarstvo broji oko 1.000 izdavača između kojih dolazi do spajanja kako bi se mogli etablirati na važnom njemačkom tržištu. Austrijski izdavači kao poveznica između trgovine i autora, izdaju oko 5.000 knjiga godišnje. U Beču kao najvažnijem središtu izdavaštva nalazi se polovica izdavačkih kuća.

Odabir najvažnijih austrijskih izdavača:

Tiskani mediji

Koncentracija redovito izlazećih medija jedinstvena je u Austriji. Sektorom dnevnika dominira pet izdavača:

Austrijski sektor za kulturne medije predstavlja se više heterogeno i nudi redovita tematski određena izdanja za gospodarske grane i za kreativno gospodarstvo.

Multimedija und e-sadržaj

Austrijski sektor multimedija i e-sadržaja je raznolik, heterogen i teško ga je podijeliti. Prijelazi prema dizajnu i promidžbi su vrlo tekući. Najčešće se industrija multimedija i e-sadržaja svrstava kao pod branša IT-industrije, sa pozicijom u segmentu aplikacija i obuhvaća:

 • multimedije
 • software
 • industriju igara
 • Internet i mobilne mreže

Nasuprot tradicionalnom pisanom sadržaju u sektoru multimedija sadržaji se prenose digitalno. Mnoge austrijske tvrtke na multimedijalnom tržištu nude proizvodnju i oblikovanje multimedijalnih djela s kreativno-umjetničkim primjesama.

Multimedija

Der Kreativni sektor multimedija obuhvaća aktivnosti tvrtki s težištem na uslugama programiranja i oblikovanja kulturnih i kreativnih proizvoda. Ovaj kreativni segment predstavlja u Austriji 10% svih aplikacijskih izrada i usluga i čini 1% ukupnog IT-tržišta.

Kreativni dio IT-sektora, posebno dio multimedija kao i iskorištavanje sadržaja na mobilnim platformama pokazuju visoki rast. Platforma Creativespace daje pregled raznolikih usluga pri čemu su se već etablirale određene grupe ponuđača.

Beč predstavlja najvažnije sjedište tvrtkama koje se bave multimedijom i e-sadržajima. Razlog za to je dobra gospodarska infrastruktura i ponuda kvalificirane radne snage. U zapadnoj Austriji ponuđači multimedija rade za sektor turizma.

Software

Izrada aplikacija se zbog globalnog razvoja bori s visokom tržišnom koncentracijom. Pridošlice na tržištu moraju se boriti s velikim proizvođačima aplikacija. U pravilu vrijedi pravilo, što više potrošača koristi neku aplikaciju, to je ona korisnija za pojedinca a predstavlja veći prirast broja velikih tvrtki.

Austrijskim tržištem prema prometu dominiraju međunarodne tvrtke. Domaći proizvođači aplikacija su se specijalizirali za tržišne niše. Tako se Austrija etablirala u Istočnoj Europi sa svojim tvrtkama kao što su s IT Solutions ili Raiffeiseninformatik na području aplikacija za banke.

Pregled austrijskih proizvođača aplikacija možete pronaći na web stranici Computerwelt ili na www.top1001.at . Isto tako portal i IT-časopis Monitor nudi iscrpne informacije o austrijskom aplikacijskom krajoliku.

Ponuđači rješenja za Open Source sustave popisani su na  Open Source Experts .

Industrija igara

Tržište igara se dijeli na tri različita segmenta:

 • Power-Gaming:
  Igre se proizvode za relativno uski krug potrošača koji raspolažu potrebnim hardverom, tehničkim znanjem i vremenom za igranje
 • Igraće konzole:
  Segmentom igraćih konzola dominiraju tri međunarodna ponuđača. Zbog ovako jake koncentracije i na austrijskom tržištu će se u iduće vrijeme događati samo minimalne promjene.
 • Casual Gaming:
  Suprotnost prema Power-Gamingu jer se ovdje industrija obraća potrošačima koji ne raspolažu kompleksnim hardverom i koji su zainteresirani za igre do kojih lako mogu doći. Proizvodi iz sektora Casual Gaminga se koriste preko interneta ili mobilnom tehnologijom. Zbog ne postojanja zapreka u korištenju, ova ciljna grupa u Austriji je u porastu.

Internet und mobilna telefonija

Austrijsko tržište nudi izvrsne uvjete za ponuđače Interneta i mobilne telefonije. Austrija se ubraja u europske zemlje s najrasprostranjenijim Internetom i neobično gustom mrežom mobilne telefonije. ISPA kao interesno udruženje Internet Service Providera organizira redovito priredbe.

U"Smještaju digitalne kulture" u muzejskoj četvrti u Beču mogu se pronaći različite mrežne inicijative kao što su quintessenz , Funkfeuer kao i vanjski odjel ARS Electronica centra.

Interesna udruženja i platforme

Tehnološka mreža Content Industries
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA