Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Tartalom és multimédia

Nő piros könyvet olvas © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

A tradíció találkozik az innovációval - így lehetne Ausztria tartalom és multimédia ágazatát a legjobban jellemezni. Ez a terület magába foglal az irodalomtól és a könyvkiadástól kezdve a multimédia- , a szoftver- és az internetiparon át az innovatív szolgáltatóként tevékenykedő mikrovállalatokig mindent.

Tartalom:

Tradíció és innováció

Tradíciót az osztrák tartalomiparban mindenelőtt az irodalom átfogó történelmében talál. Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Marie-Ebner von Eschenbach, Ödön von Horváth, Robert Musil, - a legjelentősebb osztrák írók listája hosszú.

A második világháború utáni osztrák irodalomba a "Wiener Gruppe", a H.C. Artmann és Friedrich Achleitner körüli csoport jelentős impulzusokat hozott. A dramaturgia területén is nagy sikereket érnek el Ausztria írói, úgymint a Nobel-díjas Thomas Bernhard vagy Elfriede Jelinek.

Az osztrák tartalom és multimédia ágazaton belül innovációt mindenelőtt a gyorsan fejlődő elektronikus média könyvelhet el. Az eTartalom a kreatív gazdaság dinamikus részeként szerepel.

Szakterületek és struktúrák

A sokszínű osztrák tartalom- és multimédia-iparban alapvetően a tradicionális tartalomipart és az e-tartalomipart különböztetjük meg.

Tradícionális tartalomipar:

 • irodalom
 • könyvkiadás
 • nyomtatott média

E-tartalomipar:

 • multimédia
 • szoftver
 • játékipar
 • internetipar

Az osztrák irodalom és nyomdaipar a tartalom sokszínűsége által, illetve a fiatal tartalomiparral strukturálisan összehasonlítva, viszonylag tiszta szerkezettel jellemezhető. Az értékalkotási láncban az írók "művészeti termékeit" a kiadók szervezői munkája, a nyomdaipari gyártás, a kiszállítás, majd pedig a könyvesbolti értékesítés követi.

A hagyományos tartalomiparral ellentétben a multimédia digitális tartalmakat közvetít. Az osztrák tartalom- és multimédia-ipar elektronikus része sokoldalú, heterogén és nehéz részekre bontani, a design és a reklámipar határai egybeolvadnak. Az eTartalom és a multimédia ipar többnyire az IT-ipar alágazata, a szoftverszegmensen belül pozicionálják.

A 1990-es évek piaci boomja után az IT-ágazat az utóbbi években világszerte stagnál. A trend ellenére az osztrák IT-szektor kreatív területe, mindenekelőtt a multimédia tovább növekszik. Kreatív outputot mindenekelőtt a dinamikus játékipar és a szoftver területén találunk. Különösképpen az osztrák szoftver- és multimédia-ágazat hívja fel magára a figyelmet kreatív potenciálja által.

Irodalom, könyvkiadás és nyomtatott média

Az osztrák irodalom világa

A tradicionális tartalomiparon belül a legkreatívabb terület, a művészeti produkció dinamikusan fejlődik. 1990 óta az osztrák irodalmi szerzők kereken 30%-os növekedéssel hívják fel magukra a figyelmet. Ez osztrák jelenség elősegíti nyomtatott könyv "újraélesztését".

Ausztria fiatal szerzői a nemzetközi könyvvásárokon mindig nagy sikereket érnek el. Az osztrák kortárs irodalom kiváló szerzői többek között Daniel Kehlmann, Wolf Haas, Daniel Glattauer, Walter Kappacher.

Az österreichische Literaturhaus (német nyelven) átfogó adatbankot kínál a 20. és 21. századi osztrák irodalomról.

Könyvkiadás

Ausztria kreatív gazdasága körülbelül 1.000 kiadót számlál, melyek egymással szövetséget alkotnak, nem utolsósorban azért, hogy a legfontosabb, a német piacra be tudjanak törni. Az osztrák kiadók, kapocsként a könyvkereskedők és szerzők között, évente körülbelül 5.000 könyvet adnak ki. Bécsben, Ausztria fővárosában található a kiadók fele.

A legjelentősebb osztrák kiadók listája:

Nyomtatott média

Az osztrák piacon a rendszeresen megjelenő média koncentrációja nemzetközileg egyedülálló. A napilapok piacát öt kiadó uralja:

Ausztria kulturális média szektora heterogénebb, a kreatív gazdaság ágazatai számára pedig rendszeresen témaspecifikus publikációkat kínál:

Multimédia és e-Tartalom

Az osztrák eTartalom és multimédia ágazat sokoldalú, heterogén és nehéz részekre bontani, a design és a reklámipar határai összemosódnak. Az eTartalom és a multimédia ipar leginkább az IT-ipar alágazatai, és ezeket a szoftverszegmensen belül pozicionálják. Magába foglalják az alábbiakat:

 • multimédia
 • szoftver
 • játékipar
 • internet és mobiltelefon

A tradicionális tartalomiparral ellentétben a multimédia digitális tartalmat közvetít. Sok osztrák vállalat - kreatív és művészeti célkitűzéssel - multimédiás termékeket és konfigurációkat kínál a multimédia piacon.

Multimédia

A multimédia kreatív területe azoknak a vállalatoknak a tevékenységét tartalmazza, akik kulturális és kreatívorientált konfigurációkat és programozásokat készítenek. Ez a kreatív szegmens Ausztriában a szoftvergyártás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás 10%-át teszi ki, és az össz-IT-piac 1%-át jelenti.

Az IT-szektor kreatív területe, különösen a multimédiás terület, úgymint a mobil platformokon való tartalom- értékesítés, erőteljes növekedést mutat. A Creativespace platform széleskörű szolgáltatásokról nyújt áttekintést, ahol néhány szolgáltatói csoport a lábát már megvetette.

Bécs a multimédia és eTartalom területén a legjelentősebb vállalati telephely Ausztriában, ami ez a gazdasági infrastruktúrára, valamint a jól képzett munkaerő kínálatra vezethető vissza. Nyugat-Ausztriában a multimédia- szolgáltatók a turizmus területén tevékenykednek.

Szoftver

A globális fejlesztéseknek köszönhetően különösen a szoftvergyártásnak magas piaci koncentrációval kell megküzdenie; az új piaci belépőknek a nagy szoftvervállalatokkal kell versenyezni. A gyakorlatban a következő elv érvényesül: minél több felhasználó használja a szoftvert, az annál hasznosabb az egyénnek, a nagyvállalatok pedig annál nagyobb haszonra tesznek szert.

Az osztrák piacon a forgalmi adatok alapján a nemzetközi szolgáltatók dominálnak. A hazai szoftverfejlesztők mindenekelőtt a piaci résekre specializálódtak, így például banki szoftverek fejlesztésével tör be a kelet-európai piacokra az s IT Solutions vagy a Raiffeiseninformatik .

Ausztria szoftverfejlesztő cégeiről áttekintést a Computerwelt honlapján vagy a www.top1001.at címen talál. A Monitor informatikai szaklap internetportálja is részletes információt kínál az osztrák szoftverpiacról.

Az Open Source rendszerek megoldásai az Opensource Experts Group találhatók.

Játékipar

A játékpiac három különböző szegmensre tagolódik:

 • Power-Gaming:
  A játékokat egy relatív kis felhasználói csoportnak készítik, akik már rendelkeznek a szükséges hardware-rel, technikai know-how-val és a használathoz szükséges idővel.
 • Játékkonzolok:
  A játékkonzolok szegmensében három nemzetközi szolgáltató dominál. Ennek az erős koncentrációnak köszönhetően az elkövetkező időben Ausztriában is csak minimális változások várhatóak.
 • Casual Gaming:
  A power-gaminggel ellentétben itt azokat a felhasználókat szólítják meg, akik nem rendelkeznek komplex hardware rendszerekkel és a könnyen elérhető játékajánlatok érdeklik őket. A Casual Gaming termékei az interneten vagy a mobiltechnológián keresztül kerülnek felhasználásra. A csekély felhasználói akadályoknak köszönhetően ezen a piacon a célcsoport Ausztriában is növekszik.

Internet és mobiltelefon

Az osztrák piac az internet- és mobiltelefon-szolgáltatóknak kitűnő feltételeket biztosít. Ausztria a legmagasabb internet-elterjedtséggel és a rendkívül magas mobiltelefon-lefedettséggel rendelkező európai országok közé tartozik.

Az ISPA , az internetszolgáltatók érdekképviseleti szervezete rendszeresen szervez rendezvényeket.

A Múzeumnegyedben lévő "digitális kultúra negyed"-ben számos hálózat-kezdeményezés található, úgymint a "quintessenz" a "funkfeuer" valamint az ARS Electronica Center kirendeltsége.

Érdekképviseletek és platformok

Technologienetzwerk Content Industries
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA