Advantage Austria Näytä navigointi
Oletamme että olette maasta Tälle maasivustolleVaihda maata

Muotoilu

pressureplate © photocase.com/smile4mone

© photocase.com/smile4mone

Nykyisin muotoilu tarkoittaa paljon enemmän kuin pelkästään muotojen muodostaminen. Kohteiden ja tuotteiden lisäksi luodaan palveluita, prosesseja ja järjestelmiä. Itävaltalainen muotoilu on monipuolinen, monitieteinen, jännittävä ja aliarvostettu. Se tarkoittaa kulttuurin odotettua suojelua sekä perinteiden ja innovaation haastavaa yhdistämistä.

Sisältö

Perinteet ja innovaatio

Itävallan muotoilun historiaa kuvataan eri tavoilla tasapainottaen kaksijakoisuutta jännittävissä suhteissa:

 • perinteet ja innovaatio:
  Tavallisesti perinteet ja innovaatio lasketaan olevan toinen toisensa vastakohtia; itävaltalaisessa muotoilussa ne ovat tiukasti yhteen sulautuneita. 
 • Teollinen massatuotanto ja käsiin tehdyt luksuskaupat:
  Wienin verstaista (Wiener Werkstätte) nykypäivään saakka, tyyppinen käsityötaito pysyy. 
 • Taiteellinen johtaminen ja palvelut:
  Useat tunnetut muotoilutyylit syntyvät yksittäisten taiteilijoiden ideoista.

Sektorit ja rakenne

Käsitettä “muotoilu” sovelletaan nykyisin koko muodon kehittämisen ja tavaroiden sekä palveluiden toiminnan prosessiin. Muiden luovien teollisuuksien kanssa on merkittävää rajat ylittävää yhteistyötä, etenkin mainos- ja PR-alan teollisuuden ja multimedian sektorin kanssa. Nykyisin tuskinpa on yhtään muotoilutoimistoa, joka erottaa klassiset sektorirajat, tavallisesti on sekalaisia tarjouksia ja rajat ylittävää yhteistyötä eri sektoreiden välissä kuten:

 • Tuotedesign ja teollinen muotoilu
 • Graafinen muotoilu ja kommunikaatiodesign
 • Sisustussuunnittelu ja ulkoinen muotoilu
 • Tekstiili- ja vaatetusmuotoilu
 • Digitaalinen muotoilu ja mediadesign
 • Palveludesign

Itävallassa muotoilualaa hallitsevat pienyritykset ja freelancerit. Suhteellisen suuria toimistoja on tuotedesignin ja teollisen muotoilun alalla. Kahdella kolmasosalla itävaltalaisista muotoilijoista on monitieteiset taidot ja rajat ylittävää yhteistyötä eri sektoreiden välissä.

Yritykset, jotka tarjoavat muotoilupalveluja, sijaitsevat tavallisesti vastaavan teollisuuden läheisyydessä. Itävallan talouden kuumat pisteet ovat yleensä suurissa kaupungeissa ja niiden lähialueilla.

Tuotedesign ja teollinen muotoilu

Viime vuosina Itävallassa on ollut uusien yrityksien perustamisen nousukausi. Itävallan muotoilusäätiön tutkimuksen mukaan 41 % Itävallan tuotedesignin ja teollisen muotoilun alan yrityksistä on perustettu vuosien 1996-2002 aikana.

aiteellisen muotoilun perinteinen keskus on Wien. Teollinen muotoilu on kehittynyt Länsi-Itävallassa ja Grazin alueella viime vuosina.

Tuotedesignin ja teollisen muotoilun toimistot:

Nuorta teollista muotoilua edustavat:

Useat uuden ja nuoren muotoilun toimistot tarjoavat tuotedesignin lisäksi graafista, media- ja kommunikaatiodesigniä, esimerkiksi:

Tuottaminen & Jakelu

Itävallan teollisen muotoilun markkinat ovat hyvin rajalliset. Sen takia itävaltalaiset tuote- ja teollisuusmuotoilijat työskentelevät tavallisesti kansainvälisillä markkinoilla. Tämä on johtanut itävaltalaisten yrityksien moninaisuuteen, jotka käytävät muotoilua kilpailukyvyn tekijänä.

Valikoima johtavia yrityksiä:

Graafinen muotoilu ja kommunikaatiodesign

Enemmän kuin puolet itävaltalaisista muotoilijoista työskentelee graafisen muotoilun alalla ja useat niistä ovat päteviä taiteilijoita. Yksinoikeudellista keskipistettä vain puhtaassa graafisen muotoilun palveluissa voi löytää ainoastaan freelancereilta ja yhden miehen yrityksistä. Laajat palvelupaketit tarjoavat uusia palveluita kuten kommunikaatiodesigniä ja yhtiödesigniä. Tämä tarkoittaa yhä lähempiä siteitä graafisen muotoilun ammattilaisten ja muiden luovan teollisuuden kuten musiikin, kirjallisuuden, mainonnan, kuvataiteen ja median edustajien välissä.

aajaan valikoimaan ammattilaisten toimistoja kuuluvat:

• Printtigrafiikka

• Kommunikaatiodesign

Sisustussuunnittelu ja ulkoinen muotoilu

Itävallan uusi muotoilu on saanut alkunsa perinteisestä huonekalu- ja kulutustavaran teollisuudesta. Esimerkkejä:

Monet itävaltalaiset uuden muotoilun uranuurtajat ovat saavuttaneet kansainvälisen uran Itävallassa kuten esimerkiksi:

Muut ovat menestyksekkäästi asettuneet ulkomaille, kuten:

Tuottaminen & Jakelu

Itävalta on kodiksi useille yrityksille, joilla on rikas historia ja jotka ovat voittaneet arvosteluja. Yritykset kuten

edustavat perinteiden ja innovaation yhteen sulauttamista.

Lisäksi on useita nuoria yrityksiä, jotka toimivat markkinaraossa yhteistyössä muotoilijoiden kanssa. Esimerkiksi:

 • Tyrolin puuseppä ja huonekalujen valmistaja Hussl
 • Vorarlbergin huonekalujen valmistaja  
 • Markiisien valmistaja Sun Square

Wienissä on itävaltalaisen huonekalumuotoilun vähittäiskaupan erillinen esimerkki das möbel (saksankielinen sivusto), jonka keskipisteessä on nuori uusi sisustussuunnittelu ja innovatiiviset huonekalut.

Ohjelma PureAustrianDesign on ollut huomattavan menestyksellinen edustaen itävaltalaista muotoilua uudella tavalla kansainvälisillä markkinoilla.

Tekstiili- ja vaatetusmuotoilu

Tekstiili- ja vaatetusmuotoilu on pienin sektori, johon kuuluu vain 3 % yrityksistä ja noin puolet niistä on yhden miehen yrityksiä. Siitä huolimatta viime vuosina itävaltalaisten merkkien profiilissa on ollut terävä nousu. Muodin ohjelma Unit F büro für mode on saavuttanut paljon kansainvälistä tunnustusta ja ammattilaista kunnioitusta Itävallan muotialalla.

Kasvupotentiaali on suuri. Kaksi kolmasosa menestyksellisistä itävaltalaisista merkeistä on perustettu vuoden 2000 jälkeen. Suurimman kasvuluvut ovat pret-à-Porter osassa eli yritykset, jotka muotoilevat ja panevat massatuotantoon vähintään kaksi kokoelmaa vuodessa.

Itävaltalaisten muodin luojien korkeiden standardien ja luovan potentiaalin esimerkkinä ovat erilaiset tyylit. Niihin kuuluvat:

 • Kansainväliset muotoilijoiden merkit:
  Edwina Hörl, Hartmann Nordenholz, Petar Petrov, Ute Ploier, Wendy & Jim
 • Avantgarde/Käsitteellinen:
  Eva Blut, Fabrics Interseason, flor de illusion
 • Klassinen:
  Edith A’Gay, Claudia Brandmair, Elfenkleid, Shella Kann, Michél Mayer, Claudia Rosa Lukas
 • Pintamuoti:
  Anna Aichinger, Awareness & Consciousness, House Of The Very Island’s Royal Club Division Middlesex Klassenkampf But The Question Is Where Are You, Now?, Wilfried Mayer, Eric Rainer
 • Korut ja asusteet:
  Sonja Bischur, Büro Baumann, Petra Galogaza, Florian Ladstätter, Melanie Haarhaus, Rosa Mosa

Kansallisen muodin luojat ovat orientoituneet vientiin. Tärkeimmät markkinakohteet ovat Euroopassa ja seuraavaksi Japanissa. Vientitavarat myydään tavallisesti toimistojen ja showroom- näyttelyiden kautta ja myös muotimessut ovat avainkanavana Eurooppaan.

Mallikokoelmat valmistetaan talossa. Massatuotanto on tavallisesti ulkoistettu, mieluiten paikallisille valmistajille. Tuotantopaikat Itä-Euroopassa ovat saavuttaneet yhä enemmän tärkeyttä.

Itävallan muotituotteiden valmistajien joukossa on paljon perinteisiä yrityksiä, jotka ovat kuuluisia korkealaatuista työstä ja käsityötaidosta. Monet niistä sijoittavat johdonmukaisesti kumppanuusprojekteihin muotoilijoiden kanssa, esimerkiksi:

Kansallispuvulla - Tracht – on ainutlaatuinen rooli. Yhteistyö Itävallan 'Tracht' teollisuuden ja muotiteollisuuden kanssa antaa uusia luovia näkökulmia kansallispukuihin.

Nykyaikainen, kosmopoliittinen “Itävallan look” on luotu seuraavissa yrityksissä:

Itävallan tekstiiliteollisuudella on pitkät perinteet. Nykyisen tekstiiliteollisuus on pääasiassa muuttanut Länsi-Itävaltaan, keskuksena Vorarlberg. Innovaation nälkä yhdessä kansallisten muotoilijoiden hyvin toimivan verkoston kanssa kuvaa itävaltalaista tekstiiliteollisuutta. Esimerkkeinä:

Itävallan koruommel - Vorarlberger Stickereiwirtschaft – on erikoinen tunnusmerkki. Itävalta on maailman neljänneksi suurin koruommelten valmistaja ja johtaja muotoilussa sekä teknologian innovaatiossa.

Tulosta
©©ADVANTAGE AUSTRIA