Advantage Austria Pokazati navigaciju

Dizajn

Plata za tiskanje 'Design' © photocase.com/smile4mone

© photocase.com/smile4mone

Dizajn je danas više od pukog oblikovanja. Ne oblikuju se samo objekti i proizvodi, nego i usluge, procesi i sustavi traže oblikovanje. Austrijski dizajnerski krajolik je interdisciplinaran, pun napetosti i raznolikosti. Dizajn stoji za kulturu održavanja koja je orijentirana ka budućnosti, za spoj tradicije i inovacije.

Sadržaj:

Tradicija i inovacija

Austrijska povijest dizajna je na mnogo načina označena suprotnostima i napetostima:

 • tradicija i inovacija
  Iako su u većini slučaja tradicija i inovacije suprotnosti, u Austrijskom dizajnu su usko povezane.
 • industrijski masovni proizvodi i obrtnički luksuzni objekt
  Od Bečke radionice do današnjeg dana karakter radionice je dominirajući.
 • umjetnička orijentacija i usluga
  Mnoge značajne dizajnerske pozicije osvojile su svoju poziciju kroz umjetničko i individualističko držanje.

Grane i strukture

Pojam dizajna se danas odnosi na cjelokupan proces davanja oblika i funkcije kroz nastanak proizvoda i usluga. Karakteristika ove grane su preklapanja s drugim kreativnim područjima, prije sve s promidžbom i odnosima s javnošću kao i sa multimedijama. Klasična granska odvojenost se ne može primijeniti niti na jedan dizajnerski ured, u pravilu se daju višestruke ponude i preklapanja s

 • industrijskim dizajnom i dizajnom proizvoda
 • grafikom i komunikacijskim dizajnom
 • dizajnom prostora (oblikovanje interijera i eksterijera)
 • modnim i tekstilnim dizajnom
 • digitalnim i medijskim dizajnom
 • uslužnim dizajnom

Austrijskim dizajnerskim krajolikom dominiraju male tvrtke i uredi s jednim zaposlenim. Najveće tvrtke pronalazimo na području industrijskog dizajna. Više od dvije trećine domaćih dizajnera rade interdisciplinarno i preko granica svog područja.

Karakteristična je blizina sjedišta dizajnera i industrije. Austrijski gospodarski centri se mogu naći prije svega u velikim gradovima.

Industrijski dizajn i dizajn proizvoda

U proteklim godinama se dogodio osnivački boom u Austriji. Prema rezultatima jedne studije austrijske zaklade za dizajn preko 41% tvrtki osnovanih u sektoru industrijskog dizajna i dizajna proizvoda, osnovano je između 1996. i 2002. godine.

Beč je već tradicionalno centar umjetničko usmjerenih dizajnerskih pozicija. U zapadnoj Austriji i oko Graza se razvila profesionalna scena za industrijski dizajn.

U etablirane dizajnerske urede za dizajn proizvoda i industrijski dizajn ubrajamo:

U mlađe predstavnike industrijskog dizajne između ostalog, ubrajamo i:

Mnogi mladi i novi dizajnerski uredi pored dizajna proizvoda nude i grafički, medijski i komunikacijski dizajn. Kao predstavnike možemo nabrojati neke:

Proizvodnja i distribucija

Austrijsko tržište industrijskog dizajna je vrlo usko. Zbog toga se mnogi domaći industrijski i proizvodni dizajneri orijentiraju na međunarodno tržište. Ipak, postoji niz austrijskih tvrtki s dugogodišnjom tradicijom koje dizajn smatraju faktorom konkurentnosti.

Izbor vodećih tvrtki:

Grafički i komunikacijski dizajn

Više od polovice austrijskih dizajnera radi u grafičkom sektoru među njima i mnogo umjetnika. Ograničenje samo na grafičke usluge može se naći samo kod pojedinih poduzetnika pojedinaca i slobodnih profesija. Nove usluge kao što su komunikacijski dizajn i Corporate Design odgovaraju proširenoj ponudi. Pored toga grafički sektor održava izražene veze s drugim kreativnim područjima kao što su glazba, književnost, promidžba, umjetnost, mediji.

Kao predstavnike velikog broja profesionalnih ureda i agencija možemo nabrojati:

• Sektor tiska i grafike

• Komunikacijski i web dizajn

Dizajn prostora: interijeri i eksterijeri

Nova dizajnerska scena je u dolasku na tradicionalnom Austrijskom tržištu namještaja i potrošnih dobara. Primjeri za to su

Pojedini predstavnici nove dizajnerske scene u Austriji, napravili su i međunarodnu karijeru, kao što su:

Drugi su uspješno otvarali tvrtke u inozemstvu, kao

Proizvodnja i distribucija

Austrija je domovina niza tvrtki s dugom tradicijom koje odlikuje njihova orijentacija prema umjetničkom zanatstvu. Tvrtke kao

se zalažu za spoj tradicije i inovacija.

Niz mladih tvrtki u suradnji s dizajnerima zaposjelo je tržišne niše.

Primjeri za takve su:

Jednu posebnost u distribuciji austrijskog dizajna namještaja predstavlja das möbel u Beču, sa svojim težištem na mladom i još ne etabliranom dizajnu stanovanja i inovativnoj proizvodnji namještaja.

Plattforma PureAustrianDesign doprinosi prezentaciji austrijskog dizajna međunarodnim tržištima.

Modni i tekstilni dizajn

Područje modnog i tekstilnog dizajna s 3% svih austrijskih dizajnerskih tvrtki je najmanji dio dizajna, i oko polovice tvrtki imaju po jednog zaposlenog. Unatoč tome, posljednjih godina su ove austrijske tvrtke dokazale. Modna platforma "Unit F büro für mode" uvelike je doprinijela međunarodnom priznanju i profesionalizaciji domaće modne scene.

Potencijal rasta odgovara ovom razvoju. Dvije trećine uspješnih domaćih marki osnovane su od 2000. godine. Najveći porast bilježi pret-à-Porter sektor, to su tvrtke koje osmišljavanju minimalno dvije u godini koje se serijski proizvode.

Za visoki kreativni potencijal i razinu austrijskih modnih dizajnera, ovdje ćemo predstaviti nekoliko iznimnih predstavnika:

 • međunarodne marke:
  Edwina Hörl, Hartmann Nordenholz, Petar Petrov, Ute Ploier, Wendy & Jim
 • avangardno/koncenpcionalno:
  Eva Blut, Fabrics Interseason, flor de illusion
 • usmjerenja na klasiku:
  Edith A’Gay, Claudia Brandmair, Elfenkleid, Shella Kann, Michél Mayer, Claudia Rosa Lukas
 • Up and Coming:
  Anna Aichinger, Awareness & Consciousness, House Of The Very Island’s Royal Club Division Middlesex Klassenkampf But The Question Is Where Are You, Now?, Wilfried Mayer, Eric Rainer
 • nakit i modni dodatci:
  Sonja Bischur, Büro Baumann, Petra Galogaza, Florian Ladstätter, Melanie Haarhaus, Rosa Mosa

Domaće modne marke su jako orijentirane na izvoz. Europa je glavno ciljno tržište, slijedi je Japan. Izvoz se odvija preko izvoznih agencija ili showroom-a, a u Europi i preko sudjelovanja na sajmovima.

Pokazne kolekcije se proizvode u vlastitoj proizvodnji. Serijska proizvodnja se daje u nalog, prvenstveno se poslovi daju domaćim proizvođačima odjeće. Na značenju dobivaju i proizvodni pogoni u Istočnoj Europi.

Među austrijskim modnim proizvođačima može se naći i niz tvrtki koje puno pažnje polažu na tradiciju, cijene visoku kvalitetu i okrenuti su ručnoj izradi. Neke od njih konstantno investiraju u inovativnu suradnju s dizajnerima.

Primjeri su:

Samostalan dio sačinjavaju narodne nošnje. Suradnja između austrijske industrije nošnji i mode donosi novo kreativno određenje odjeći s tradicijom.

Za novi kozmopolitski Austrian Look izgled zalažu se tvrtke kao:

Austrija ima tekstilnu industriju s tradicijom, koja se prvenstveno naselila u zapadnoj Austriji s Vorarlbergom kao centrom. Odlikuje se stremljenjem za inovacijama kao i dobrom umreženosti s domaćom dizajnerskom scenom.

Primjeri su:

Jednu posebnost predstavlja vezivo iz Vorarlberga . Austrija je četvrti svjetski proizvođač veziva i predvodnik u inovacijama dizajna i tehnologije.

Posredovanje i diskurs

Platforme i zastupstva

Najvažnije platforme kao i institucije i zastupstva u Austriji su prije svega sljedeće:

Festivali i događanja

Autor::
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA