Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Design

Nyomólemez © photocase.com/smile4mone

© photocase.com/smile4mone

A design napjainkban messzemenően többet jelent, mint tisztán a megformázást: nemcsak tárgyakat és termékeket, hanem szolgáltatásokat, folyamatokat és rendszereket is lehet alakítani. Ausztria designipara interdiszciplináris, izgalmas és sokoldalú. A jövőbe mutató megőrzés kultúráját, a tradíció és innováció összekötettését fejezi ki.

Tartalom:

Tradíció és innováció

Az osztrák designtörténelmre az ellentétek közötti feszültség jellemző:

 • Tradíció és innováció
  A tradíció és az innováció többnyire ellentétes pólusok, de az osztrák designban szorosan összekapcsolódnak. 
 • Ipari tömegtermékek és kézműves luxustárgyak
  A bécsi kézműves céhektől a jelenkorig a kézműves karakter a jellemző.
 • Művészeti beállítottság és szolgáltatás
  Sok kiváló designer egyéni művészi tartásából meríti szemléletét.

Szakterületek és struktúrák

Ma a design fogalma alatt az áruk és szolgáltatások formát és funkciót adó alkotásának egész folyamatát értjük. Jellemzője, hogy sok más területtel, mindenekelőtt a reklám- és a PR, valamint a multimédia területével, sokoldalú átfedést mutat. A szakterület klasszikus jelentése ma már alig vonatkozik a designműhelyekre, általánosan jellemző a többszörös túlkínálat és az átfedések:

 • a termék- és ipari formatervezés között,
 • a grafikai és a kommunikációs design között,
 • a térbeli formatervezés (belső és külső) között,
 • a divat- és a textiltervezés között,
 • a digitális és a médiadesign között,
 • a szervíz- és a szolgáltatásdesign között.

Ausztria design iparában a kisüzemek és az egyszemélyes irodák vannak túlsúlyban. Hozzájuk képest viszonylag nagyobb vállalatok a gyártási és az ipari formatervezés területén találhatók. Az osztrák formatervezők több mint kétharmada interdiszciplinárisan, különböző ágazatokhoz tartozó területeken dolgozik. Jellemző, hogy a formatervező cégek az iparhoz közel telepednek le, így a gazdasági gócpontoknak számító városi nagytérségekben.

Termék- és ipari formatervezés

Az utóbbi években Ausztria termék- és ipari formatervezését alapítási boom jellemezte: az osztrák design alapítvány tanulmánya alapján 1996 és 2002 között a vállalatok 41%-a ezen a területen jött létre.

Bécs a művészeti design hagyományos központja. Nyugat-Ausztriában Graz térsége az ipari formatervezés szempontjából profeszionális telephellyé fejlődött.

A termék- és ipari formatervezéssel foglalkozó designműhelyek:

A ipari formatervezés fiatalabb képviselőihez tartoznak többek között az alábbiak:

Sokan a fiatal és új formatervező irodák közül a termékdesign mellett grafikai, média- és kommunikációs designt is kínálnak. Példaként említhetők:

Gyártás és értékesítés

Az osztrák ipari design piaca nagyon szűk, ezért az osztrák termék- és ipari formatervezők gyakran a nemzetközi piacok felé orientálódnak. Mindazonáltal tradícionális osztrák vállalatok sora létezik, amelyek a designt versenytényezőnek tekintik.

Kivonat a piac vezető vállalatairól:

Grafikai és kommunikációs design

Az osztrák designerek több mint fele grafikai területen dolgozik, közülük sokan képzőművészek. A tisztán grafikai szolgáltatásra való specializálódást csaknem kizárólag egyéni vállalkozóknál és szabadfoglalkozásúaknál találhatjuk meg. Az új szolgáltatások, mint a kommunikációs design és corporate design megfelelnek a széles kínálatnak. Ezen kívül a grafikai terület határozottan összefonódik más kreatív gazdasági területekkel mint a zene, az irodalom, a reklám, a művészet és a média.

Példak a nagy számú professzionális irodák és ügynökségek közül:

• nyomdai és grafikai terület

• kommunikációs és webdesign

Térdesign: belső és külső berendezés

Új design jelenség jött létre a tradicionális bútoriparban és a fogyasztási javak ágazatában. Példák erre:

Az új designirányvonal néhány osztrák képviselője nemzetközi karriert csinált Ausztriából, mint például:

Mások sikeresen alapítottak céget külföldön:

Gyártás és értekesítés

Ausztria számos hagyományokban gazdag vállalata iparművészeti tevékenysége révén emelkedett ki és így a tradíció és az innováció egységét testesíti meg, ahogy az alábbiak is:

Újonnan alapított vállalatok sora a designerekkel együttműködve sikeresen tölti be a piaci réseket. Példák erre:

Az osztrák bútordesign terén különlegességnek számítanak a bécsi das möbel fiatalos és még nem befutott lakberendezési tárgyai és innovatív bútorai.

A PureAustrianDesign platform jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az osztrák designt nemzetközileg újra megismertesse.

Textil- és divattervezés

A textil- és divattervezési ágazat kb. 3%-os részesedésével az osztrák designipar legkisebb területe. Az ebben az iparágban működő vállalatok felét egyéni vállalkozók adják, ennek ellenére az elmúlt években a márkák erős tagozódása volt megfigyelhető. A"Unit F büro für mode" divatplatform eközben jelentősen hozzájárult az osztrák divatvilág nemzetközi elismertségéhez és professzionálódásához.

Ausztria textil- és divatipara jelentős növekedési potenciállal bír. Az osztrák sikermárkák kétharmadát 2000 óta alapították. A legnagyobb növekedési rátát a pret-á- Porter terület könyveli el; ezek azok a vállalatok, melyek legalább évente két szériakollekciót terveznek.

Az osztrák divattervezők kreativitására és minőségi munkájára jó példák az alábbiak:

 • nemzetközileg befutott designmárkák:
  Edwina Hörl, Hartmann Nordenholz, Petar Petrov, Ute Ploier, Wendy & Jim
 • avantgard/koncepcionális:
  Eva Blut, Fabrics Interseason, flor de illusion
 • klasszikus-orientált:
  Edith A’Gay, Claudia Brandmair, Elfenkleid, Shella Kann, Michél Mayer, Claudia Rosa Lukas
 • Up and Coming:
  Anna Aichinger, Awareness & Consciousness, House Of The Very Island’s Royal Club Division Middlesex Klassenkampf But The Question Is Where Are You, Now?, Wilfried Mayer, Eric Rainer
 • ékszerek és kiegészítők:
  Sonja Bischur, Büro Baumann, Petra Galogaza, Florian Ladstätter, Melanie Haarhaus, Rosa Mosa

Az osztrák divatmárkák erősen exportorientáltak. A fő célpiac Európa, ezt Japán követi. Az export többnyire ügynökségeken vagy bemutatótermeken keresztül történik, de Európában még a vásárokon való részvétel is jellemző.

A mintakollekciók saját üzemekben készülnek, viszont a szériagyártást kihelyezik, előnyben részesítve a hazai ruhagyártókat, de a kelet-európai termelőüzemek is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak.

Az osztrák divatgyártók között egy sor tradicionális vállalat található, melyek a magas minőségre és a kézműves munkára helyezik a hangsúlyt. Néhányan következetesen a divattervezőkkel való innovatív kooperációra építenek.

Néhány példa: 

Különálló részt képez a népviselet. Az osztrák népviseleti ipar és a divat közötti kooperáció a népviseleti ruhák kreatív újraértelmezéséről gondoskodik. A modern kozmopolita „Austrian Look” képviselői: 

Ausztria hagyományokban gazdag textiliparral rendelkezik, melynek központjai főként Nyugat-Ausztriában és Vorarlbergben találhatók. Magas innovációs hajlam és az osztrák designvilággal kialakított jó kapcsolat jellemző rájuk.

Példák: 

Egy különlegesség: a Vorarlberger Stickereiwirtschaft , Ausztria a világ negyedik legnagyobb hímzéselőállítója, illetve a design és a technológia területén innovációs vezető.

Közvetítés és diskurzus

Platformok és képviseletek

A legfontosabb platformok, intézetek és képviseletek Ausztriában a következők:

Fesztiválok és rendezvények

Szerző:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA