Advantage Austria Prikaži navigacijo

Oblikovanje

Tiskarska plošča 'Design' © photocase.com/smile4mone

© photocase.com/smile4mone

Dizajn je danes sinonim za veliko več kot le oblikovanje. Ne le objekte in proizvode, temveč tudi storitve, postopke in sisteme je danes potrebno oblikovati. Avstrijska oblikovalska pokrajina je interdisciplinarna, napeta, raznolika.  Je sinonim za v prihodnost usmerjeno kulturo ohranjanja, za povezavo med tradicijo in inovacijo.

Vsebina:

Tradicija in inovacija

Za avstrijsko zgodovino oblikovanja je na več načinov značilno to, da vzpostavlja napetost med nasprotji:

  • Tradicija in inovacija
    Čeprav sta tradicija in inovacija večinoma nasprotna pola, sta oba v avstrijskem dizajnu tesno povezana.
  • Industrijski masovni proizvodi in obrtniški luksuzni predmeti
    Od dunajskih delavnic pa vse do sedanjosti je prisoten delavniški značaj.
  • Umetniška naravnanost in storitve
    Številni izvrstni oblikovalci se pri svojem delu nanašajo na umetniško individualistični pristop.

Področja in strukture

Pojem oblikovanja se dandanes nanaša na celoten postopek oblikovalnega in funkcionalnega nastajanja stvari in storitev. Značilno je raznoliko prekrivanje z drugimi kreativnimi področji, predvsem s področjem oglaševanja in promocije ter multimedijskim področjem. Danes skorajda nobena oblikovalska pisarna ne ustreza več klasičnemu panožnemu ločevanju, temveč praviloma naletimo na raznolike ponudbe in prekrivanja med:

  • proizvodnim in industrijskim dizajnom,
  • grafičnim in komunikacijskim dizajnom,
  • prostorskim dizajnom (notranja in zunanja oprema),
  • modnim in tekstilnim dizajnom,
  • digitalnim in medijskim dizajnom,
  • servisnim in storitvenim dizajnom.

V Avstriji v oblikovalski pokrajini prevladujejo mala podjetja in pisarne z enim zaposlenim. Primerljiva večja podjetja najdemo na področju proizvodnega in industrijskega dizajna. Več kot dve tretjini domačih oblikovalcev deluje interdisciplinarno in na različnih področjih.

Značilna je bližina lokacij ponudnikov oblikovanja in industrije. Avstrijska gospodarska središča je predvsem moč najti na mestnem območju z veliko prostora.

PROIZVODNO IN INDUSTRIJSKO OBLIKOVANJE

V zadnjih letih smo v Avstriji doživeli pravi razmah ustanavljanja podjetij. Na podlagi študije avstrijskega Sklada za oblikovanje je bilo v letih 1996 in 2002 ustanovljenih 41 % podjetij s področja proizvodnega in industrijskega oblikovanja.

Dunaj že po tradiciji velja za središče umetniško usmerjenih oblikovalskih poklicev. V Zahodni Avstriji ter v okolici Gradca se je razvila strokovna scena za industrijsko oblikovanje.

Med priznane oblikovalske pisarne za proizvodno in industrijsko oblikovanje med drugim sodijo:

K mlajšim zastopnikom industrijskega oblikovanja sodijo:

Številne mlade in nove oblikovalske pisarne poleg proizvodnega oblikovanja nudijo še grafično, medijsko in komunikacijsko oblikovanje. Predstavniki teh so:

Avstrijsko tržišče za industrijsko oblikovanje je zelo majhno. Domači proizvodni in industrijski oblikovalci se pogosto usmerjajo na mednarodno tržišče. Vendarle obstaja cela vrsta tradicionalnih avstrijskih podjetij, ki stavijo na oblikovanje kot konkurenčni dejavnik.

Izbor vodilnih podjetij:

GRAFIČNO IN KOMUNIKACIJSKO OBLIKOVANJE

Več kot polovica avstrijskih oblikovalcev dela na področju grafičnega oblikovanja, med njimi tudi številni upodabljajoči umetniki. Omejitev na zgolj grafične storitve najdemo le še pri posameznih podjetjih ali samostojnih podjetnikih. Nove storitve kot npr. komunikacijsko oblikovanje in korporativno oblikovanje ustrezajo široko razvejani ponudbi. Poleg tega je grafično področje v izraziti povezavi z drugimi kreativnimi gospodarskimi področji kot glasba, literatura, oglaševanje, umetnost in mediji.

Predstavniki množice profesionalnih pisarn in agencij so:

• področje tiska in grafike

• komunikacijsko in spletno oblikovanje

Prostorsko oblikovanje: notranja in zunanja oprema

Nova oblikovalska scena postaja zelo moderna v tradicionalni avstrijski panogi pohištva in potrošniških dobrin. Primeri za to so:

Predstavniki nove avstrijske oblikovalske scene so tako neposredno iz Avstrije ustvarili mednarodne kariere, kot recimo

Spet drugi so v tujini odprli uspešne podružnice, kot recimo

Proizvodnja in prodaja

V Avstriji domuje cela vrsta tradicionalnih podjetij, ki se odlikujejo po svoji umetnoobrtni usmeritvi. Podjetja kot

so sinonim za povezanost med tradicijo in inovativnostjo.

Cela vrsta mladih podjetij je v sodelovanju z oblikovalci že uspešno zasedla tržno nišo.

Primeri za to so

Prava posebnost pri prodaji avstrijskega stilnega pohištva je podjetje das möbel z Dunaja, ki se je osredotočilo na mlad in neuveljavljen stanovanjski dizajn ter inovativno izdelavo pohištva.

Portal PureAustrianDesign je bistveno doprinesel k novi mednarodni predstavitvi avstrijskega oblikovanja.

TEKSTILNO IN MODNO OBLIKOVANJE

Področje modnega in tekstilnega oblikovanja je s cca. 3 % vseh avstrijskih oblikovalskih podjetij najmanjše oblikovalsko področje, polovica od teh podjetij pa so samostojni podjetniki. Pa vendarle so se v zadnjih letih avstrijske znamke močno uveljavile. Modni portal "Unit F büro für mode" je na tem področju veliko doprinesel k mednarodni prepoznavnosti in profesionalizaciji domače modne scene.

Temu primerno velik je tudi potencial rasti. Dve tretjini domačih uspešnih znamk je bilo ustanovljenih po letu 2000. Najvišja stopnja rasti je bila zabeležena na področju pret-à-Porter, to so podjetja, ki ustvarijo najmanj dve kolekciji, ki gredo v serijsko izdelavo.

Sinonim za visok kreativni potencial in nivo avstrijskih modnih oblikovalcev so naslednja izbrana imena:

  • Mednarodno priznane oblikovalske blagovne znamke:
    Edwina Hörl, Hartmann Nordenholz, Petar Petrov, Ute Ploier, Wendy & Jim
  • Avantgardistično/konceptualno:
    Eva Blut, Fabrics Interseason, flor de illusion
  • Klasično usmerjeno:
    Edith A’Gay, Claudia Brandmair, Elfenkleid, Shella Kann, Michél Mayer, Claudia Rosa Lukas
  • Obetajoče:
    Anna Aichinger, Awareness & Consciousness, House Of The Very Island’s Royal Club Division Middlesex Klassenkampf But The Question Is Where Are You, Now?, Wilfried Mayer, Eric Rainer
  • Nakit in modni dodatki:
    Sonja Bischur, Büro Baumann, Petra Galogaza, Florian Ladstätter, Melanie Haarhaus, Rosa Mosa

Domače modne znamke so zelo močno izvozno usmerjene. Evropa je glavno ciljno tržišče, sledi Japonska. Izvoz večinoma poteka preko agencij ali razstav, v Evropi pa tudi preko sejmov.

Vzorčne kolekcije se razstavljajo v lastnih prodajalnah. Serijske proizvodnje v veliki meri potekajo pretežno pri domačih proizvajalcih oblačil. Vedno večjega pomena so proizvodne lokacije v Vzhodni Evropi.

Med avstrijskimi modnimi proizvajalci se najde cela vrsta tradicionalno ozaveščenih podjetij, ki stavijo na visoko kakovost in rokodelsko usmerjenost. Nekateri posledično vlagajo v inovativna sodelovanja z oblikovalci.

Primeri za to so

Samostojno poglavje pa je moda narodnih noš. Sodelovanje med avstrijsko industrijo narodnih noš in modo skrbi za kreativno novo opredelitev tradicionalnih oblačil.

Za moderen kozmopolitantski avstrijski izgled poskrbijo podjetja kot

V Avstriji domuje tradicionalna tekstilna industrija, ki se pretežno nahaja v Zahodni Avstriji s Predarlbergom v središču. Odlikujejo jo veliko navdušenje nad inovativnostjo in odlična povezanost z domačo oblikovalsko sceno.

Primeri za to so

Prava posebno pa je predarlško pletilstvo Vorarlberger Stickereiwirtschaft. Avstrija je četrti največji proizvajalec vezenin na svetu in vodilni inovator na področju dizajna in tehnologije.

Posredovanje in diskurz

Portali in zastopstva

Najpomembnejši portali ter inštitucije in zastopstva v Avstriji so predvsem naslednji:

Festivali in prireditve

Avtor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA