Advantage Austria Показване навигация

Филмова индустрия

Филмова лента © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Австрийската филмова индустрия има бурно минало. И през последните години отново насочва усилено вниманието към себе си. Наградите и номинациите във Венеция и Кан принадлежат към най-новата история на успеха. Радикални и занимателни едновременно, така би могло да звучи описанието на типичните австрийски филми.

Съдържание:

Традиция и иновация

Новият австрийски филм

Родното австрийско филмово творчество днес се характеризира с открояващо се многообразие и неконвенционалност. С язвителни сатири и социално-критически документални филми новото поколение без усилия продължава успешната традиция. Номинациите и призовете в Кан и Венеция, многобройните отличия на международни филмови фестивали доказват реномето на Новия австрийски филм.

Проправящ пътя – авангардният филм

Австрия има съществен принос за международната филмова история в областта на авангардния филм. Некомерсиално ориентирания, експериментален филмов жанр въвежда филмови средства встрани от общоприетите традиции. От началото на петдесетте години по този начин се разви и наложи традицията на модерното филмово творчество, проправило пътя на днешните успехи.

Области и структури

Що се отнася до абсолютното величие, австрийската филмова индустрия е малка светлина в Европа. Що се отнася до художественото реноме, там австрийските филмови творци са на върха.

Веригата за създаване на стойност

Веригата за създаване на стойност на филмовата индустрия се простира от творбата до продукцията, обработката и размножаването до разпространението и даването под наем на филмите. Към филмовата индустрия заедно с филмите принадлежат и форматите видео & DVD.

В областта на творчеството се сливат границите между кинопродукциите, телевизионни и рекламни продукции и художествени и късометражни филми. Делът на кинопродукцията се ограничава до около една десета от общото филмово производство. Телевизионният филм държи най-големият дял далеч пред останалите. Най-важният възложител, продуцент и спонсор в Австрия е обществената телевизия ORF.

Характерна за местната филмова индустрия е структурата от малки предприятия и лица със самостоятелно занятие, срещу които застават някои финансиращи институции. Друга особеност е интензивната интерактивна връзка с рекламната индустрия и мултимедийния бранш.

Хай-тек страна Австрия

Австрия е една хай-тек страна и нейните творби винаги са били в крачка с бързия технически развой през последните години. Тук могат да бъдат назовани само някои примера:

  • ARRI Rental , революционната 35 милиметрова филмова камера
  • Riha Film , компания, разработваща иновационни филмови камери за специални приложения.

Телевизия и радио

Пазарът на радиото и телевизията в Австрия е сравнително малък поради късното му отваряне за частни предложители (радио: 1995 г.; TV: 2002 г.). Австрийската обществена телевизия ORF реализира годишен оборот от над 800 милиона евро от такси и реклама. В областта на телевизията със своите две TV програми ORF 1 и ORF 2 тя все още има недвусмислено господство.

С виенския канал ATVplus понастоящем има само един-единствен частен съпредложител със среден обсег на действие от около 3,2 %. Силна конкуренция идва от чуждестранните програми, които могат да бъдат приемани чрез кабел и сателит. В международен мащаб ORF заема понастоящем 20-та позиция сред европейските TV канали.

ORF е най-важният възложител, продуцент и спонсор на австрийския филмов бранш.

Творчество и продукция

Австрийските документални, късометражни и игрални филми присъстват повече от всякога на филмовите фестивали и годишно печелят престижни филмови награди. Тези успехи са преди всичко индивидуални постижения, те свидетелстват за значителния креативен потенциал и ноу-хауто на продуцентите.

Креативните творци на филмовата сцена

  • Един от най-успешните досега австрийски филми е „Пианистката“ („Die Klavierspielerin“) на Михаел Ханеке с около 2,5 милиона зрители в целия свят.
  • В областта на обществено-критическата драма е австрийската критическа продукция „Кучешки дни” („Hundstage“) (2001) на Улрих Зайдл.
  • Социално-критическите документални филми на Ервин Вагенхофер („Ние храним света” – „We Feed the World“, 2005), Хуберт Заупер („Кошмарът на Дарвин” – „Darwins Alptraum“, 2004) и Николаус Гейлхалтер („Хлябът наш насъщен” – „Unser täglich Brot“, 2006) са примери за постигнати успехи и награди в областта на киното.
  • Сложният шпагат между претенциозните и същевременно въздействащи на публиката филми в Австрия се удава през последните години и на Волфганг Мурнбергер (”Ела, сладка смърт” – „Komm, süßer Tod“, 2002, „Silentium“, 2004), Михаел Главогер („Голи охлюви” – „Nacktschnecken“, 2004, „Кофти” – „Slumming“, 2006) и Ханс Вайнгартнер („Отминали години” – „Die fetten Jahre sind vorbei“).
  • Други успешни режисьори през последните години са между другото Барбара Алберт („Северен край” – „Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Елизабет Шаранг, Мирям Унгер, Курт, Палм, Йесика Хаузнер, Виргил Видрих, Флориан Фликер и Рут Бекерман, които се радват на внимание на международните фестивали с филми от различни жанрове.

Продукцията на игрални филми

Големи дружества за филмови продукции в Австрия са между другото

Млади, успешни филмови творци са между другото

Продукциите по поръчка доминират на пазара в сравнение със собствените продукции на независимите филмови творци в съотношение от повече от 9:1. Австрийската обществена телевизия ORF играе голяма роля в Австрия като възложител, продуцент и спонсор . Това тясно преплитане с телевизията е особено силно изразено в сравнение с други страни.

Рекламният филм

С около 20 % дял в общата стойност на продукцията на филмовата индустрия рекламният кино и телевизионен филм заема важна позиция като възложител на бранша.

Голяма част от австрийските фирми, занимаващи се с филмова продукция, предлага целия спектър от услуги за рекламен, икономически, документален и игрален филм. Въпреки това именно в областта на производството на рекламни филми има редица специализирани фирми, тясно свързани с медийния и комуникационния бранш.

Най-обширния преглед на всички предложители в областта на творчеството и продукцията включително всички предложители на услуги и поддоставчици предлага браншовият указател creation/production, издаван редовно от издателството Falter-Verlag. Интернет версията на creation/production съдържа повече от 7.500 редовно актуализирани данни от филмовия и комуникационния бранш.

Кинопазар и използване на филмите

Използването на един филм с реклама, даване под наем и разпространение се грижи за верига за създаване на стойност, обхващаща стотици милиони евро и осигуряваща многобройни работни места. Брутната стойност на продукцията в Австрия понастоящем възлиза на около 800 милиона евро, а брутното създаване на стойност вследствие на това възлиза на около 420 милиона евро.
На австрийския кинопазар чуждестранните филми имат пазарен дял от около 90 %, най-вече от американски произход. Местната продукция на дългометражни филми през миналата година достигна среден дял от 8 – 10 % от премиерните кинофилми в Австрия. От тях шест местни продукции успяха да надхвърлят границата от 100.000 зрители на територията на Австрия.

Тази глобално доминирана ситуация отразява структурата на пазара за даване под наем. От около 20-те фирми за даване на филми под наем, съществуващи в Австрия, са най-големите дъщерни дружества на чуждестранните големи концерни: Buena Vista , Centfox , UIP , Warner и Sony Pictures .

Най-голямата австрийска компания за даване на филми под наем са едновременно и най-голямата австрийска кинокомпания е Konstantin Film . Der Filmladen-Verleih е най-голямата компания за даване под наем на австрийски филми. Заедно с Filmladen и Polyfilm и Stadtkino са най-силните на пазара местни компании за филми под наем. В областта на разпространението Hoanzl е най-значимото предприятие за австрийски филми и филмирани кабаретни изпълнения.

Посредничество и дискурс

Филмови културни организации

Филмови фестивали

Представителство на интереси и подпомагане

Представителства на интереси

Детайлен списък на австрийските и международните съюзи можете да откриете на уеб страницата на FAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie .

Подпомагащи институции

Публичните средства за подпомагане на федералната държава и на федералните провинции се движат общо около 40 милиона евро. Средствата на федералната държава се администрират от Австрийския филмов институт, допълнителни средства за подпомагане идват от федералния бюджет за културата. Филмовият институт заедно с австрийската обществена телевизия ORF обслужва и средствата от споразумението за телевизията. При средствата за подпомагане на федералните провинции и градовете с обем от около 8 милиона евро Виена предоставя на разположение най-високите суми.

Австрийският филм в чужбина

За рекламирането на австрийския филм в чужбина и за насърчаването на износа на филми съществува Австрийската филмова комисия Austrian Film Commission (AFC) . Тя е партньор за контакти и обслужване както на националните, така и на международните браншове.

Инициативата  Location Austria рекламира Австрия като изключителен фон за чуждестранни филмови продукции и съдейства за продажбата им.
Автор::
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Печатане
©©ADVANTAGE AUSTRIA