Advantage Austria Näytä navigointi
Oletamme että olette maasta Tälle maasivustolleVaihda maata

Elokuvateollisuus

Roll of film © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Itävallan elokuvateollisuudella on tapahtumarikas menneisyys. Viime vuosina se on saanut taas osakseen enemmän huomioita. Viimeiset menestystarinat sisältävät palkintoja ja nimityksiä Venesian ja Cannesin festivaaleilta. Itävallan elokuvaa voi kuvailla samanaikaisesti sekä radikaaliseksi että viihde-elokuvaksi.

Sisältö

Perinteet ja innovaatio

Uusi itävaltalainen elokuva

Kotimainen elokuvateollisuus on nykyisin esimerkkinä erinomaisesta moninaisuudesta ja omaperäisyydestä. Pureva satiiri ja sosiaalisesti kriittiset dokumenttielokuvat siirtävät vaivattomasti uutta verta menestyksellisiin perinteisiin. Uuden itävaltalaisen elokuvan profiilin merkkinä ovat nimitykset ja palkinnot Cannesista ja Venesiasta sekä lukuisat palkinnot kansainvälisiltä elokuvafestivaaleilta.

Uudet tekniikat - Avantgarde-elokuva

Yksi Itävallan avainpanoksia kansainväliseen elokuvahistoriaan on avantgarde- elokuvat. Ei-kaupallinen, eksperimentaalinen elokuvalaji hyödyntää perinteisten teknikoiden ulkopuolisia kuvausteknikoita. Modernin elokuvan historia alkoi 1950-luvun alussa ja on ollut pohjana nykyiselle menestykselle.

Sektorit ja rakenne

Koon puolesta Itävallan elokuvateollisuus on pieni tekijä Euroopan näyttämöillä. Taiteellisten tunnustuksien puolesta Itävallan elokuvateollisuus on johtava valo.

Arvon luomisen ketju

Elokuvateollisuudessa arvon luomisen ketju kattaa luomisen, tuotannon, käsittelyn ja reprografian, myynnin ja vuokrauksen. Elokuvien lisäksi DVD- ja videoformaatit lasketaan myös osaksi elokuvateollisuutta.

Luovalla kentällä rajat elokuvan, TV:n, mainonnan, taide-elokuvien ja lyhytelokuvien välissä ovat usein häilyviä. Elokuvatuotannossa valmistellaan noin kymmenesosa koko filmituotannosta. Selvästi eniten valmistetaan TV-elokuvia. Itävallan tärkein komissionääri, tuottaja ja mesenaatti on ORF, valtion yleisradioyhtiö.

Kotimaista elokuvateollisuutta kuvaavat useat pienet yritykset ja freelancerit, joiden rinnalla on rajoitettu määrä laitoksia, jotka tarjoavat rahoitusta ja tukea. Toisena korostuvana piirteenä on intensiivinen vuorovaikutus mainosteollisuuden ja multimediateollisuuden kanssa.

Huipputeknologian Itävalta

Itävalta on huipputeknologian maa ja luovat asiantuntijat ovat lisänneet viime vuosina vauhtia nopeassa teknologisessa kehittämisessä. Muutama esimerkki:

  • ARRI Rental , vallankumouksellinen 35mm elokuvakamera
  • Riha Film , , innovatiivisten elokuvatarvikkeiden kehittäjä erikoistarkoituksiin

Televisio ja radio

Television ja radion markkinat Itävallassa ovat suhteellisen pieniä ja siten avattuja yksityisille lähetystoiminnan harjoittajille vasta äskettäin (Radio:1995; TV:2002). ORF : in (saksankielinen sivusto vuosittainen liikevaihto on 800 miljoonaa euroa ja se saadaan mainonnasta ja lisenssimaksuista. Kahdella kanavalla, ORF1 ja ORF2, valtion yleisradioyhtiö on edelleen johtoasemassa.

Wienin lähetystoiminnan harjoittaja ATV (saksankielinen sivusto on nykyisin ainoa yksityinen kilpailija ja sen keskimääräinen kattavuus on noin 3,2 %. Ulkomaalaisista ohjelmista, joita välitetään kaapeli- tai satelliittikanavien kautta, käy kova kilpailu. Kansainvälisessä vertailussa ORF on Euroopan lähetystoiminnan harjoittajien seassa sijalla kaksikymmentä.

ORF on Itävallan elokuvateollisuuden tärkein komissionääri, tuottaja ja mesenaatti.

Luominen ja tuottaminen

Itävaltalaiset dokumenttielokuvat, lyhytelokuvat ja draamat ovat enemmän kuin koskaan aikaisemmin olleet mukana elokuvafestivaaleilla ja voittavat joka vuosi avainpalkintoja. Menestystä tuovat usein riippumattomat projektit, jotka ovat merkkinä tuottajien huomattavasta luovasta potentiaalista ja taitotiedosta.

Elokuvateollisuuden luovat johtajat

  • Yksi parhaiten menestynyt itävaltalainen elokuva on "Die Klavierspielerin" (”Pianonopettaja”), ohjaaja Michael Haneke, lipunmyynti koko maailmassa noin 2,5 miljoonaa.
  • Ulrich Seidlsin kriittinen tuotanto "Hundstage (2001)"(”Koiranpäiviä”) on paras esimerkki sosiokriittisestä draamasta.
  • Sosiokriittiset dokumenttielokuvat kuten Erwin Wagenhoferin ("We Feed the World", 2005), Hubert Sauperin ("Darwins Alptraum" – ”Darwinin painajainen”, 2004) ja Nikolaus Geyrhalterin ("Unser täglich Brot" – ”Meidän jokapäiväinen leipämme”, 2006) työt ovat saavuttaneet menestystä ja voittaneet palkintoja.
  • Haastava tasapainottaminen tehdessään elokuvia, jotka ovat sekä vaativia että myös suosittuja, on johtanut seuraavien elokuvien syntymiseen viime vuosina kuten Wolfgang Murnbergerin ("Komm, süßer Tod", 2002, "Silentium", 2004), Michael Glawoggerin ("Nacktschnecken", 2004, "Slumming", 2006) ja Hans Weingartnerin ("Die fetten Jahre sind vorbei" - The Edukators).
  • Muihin menestyksellisiin ohjaajiin kuuluvat Barbara Albert ("Nordrand", 1999, "Fallen", 2006), Elisabeth Scharang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jessica Hausner, Virgil Widrich, Florian Flicker ja Ruth Beckermann. He ovat saaneet kansainvälistä tunnustusta myös elokuvafestivaaleilla eri lajien elokuvista.

Täyspitkien elokuvien tuotanto

Itävallan suuret elokuvatuotantoyhtiöt ovat:

Menestynyt nuoret elokuvatuotantoyhtiöt ovat:

Markkinoita hallitsevat tilatut tuottajat ja he ovat huomattavasti tuotteliaampia kuin freelance elokuvatuottajien riippumattomat tuotannot, suhteessa 9:1. ORF:illa on tärkeä rooli Itävallan komissionäärinä, tuottajana ja mesenaattina. Verrattuna muihin maihin Itävallassa on erityisesti kehittynyt elokuvatuotannon läheinen keskinäinen riippuvuus TV:stä.

Mainoselokuvat

Mainoselokuvat elokuvateattereita ja TV:tä varten ovat avainasemassa teollisena komissionäärinä, tuottaen 20 % elokuvateollisuuden kokonaistuotannon arvosta.

Useat itävaltalaiset elokuvatuotantoyhtiöt tarjoavat laajoja mainoselokuvien, kaupallisten elokuvien, dokumenttielokuvien ja draamaelokuvien paketteja. Siitä huolimatta Itävallassa on useita tuotantoyhtiöitä, jotka ovat erikoistuneet mainoselokuviin ja jotka ovat läheisissä yhteyksissä media- ja kommunikaatioteollisuuteen.

Falterin kustantamo julkaisee säännöllisesti teollisuuskirjaa 'luominen/tuottaminen', joka tarjoaa laajimman yleiskatsauksen luomisen ja tuotannon alalla toimivista yrityksistä, mukaan lukien kaikki palveluiden tarjoajat ja alihankkijat. Luomine/tuottaminen -julkaisun internet-versio (saksankielinen sivusto) sisältää yli 7500 tietoa elokuva- ja kommunikaatioteollisuudesta ja sivustoa päivitetään säännöllisesti.

Elokuva-alan teollisuus

Elokuvien mainonta, vuokraus ja jakelu takaavat arvoketjun, joka tuottaa satoja miljoonia euroja ja luo lukuisia työpaikkoja. Itävallassa tuotannon bruttoarvo on nykyisin noin 800 miljoonaa euroa ja arvonlisäys noin 420 miljoonaa euroa.

Ulkomaalaisten elokuvien markkinaosuus Itävallan elokuva-alan teollisuudessa on noin 90 % ja suurin osa niistä on peräisin Yhdysvalloista. Viime vuosina kotimaisen elokuvatuotannon osuus Itävallassa ensi-illan saaneista elokuvista on ollut noin 8-10 %. Niistä 6 itävaltalaista tuotosta ovat ylittäneet 100.000 lipun rajan Itävallassa.

Globaalisesti hallitseva tilanne heijastuu myös jakelun ja vuokrausmarkkinoiden struktuuriin. Itävallan noin 20 jakelu- ja vuokrausyrityksestä suurimmat ovat ulkomaalisten yrityksien tytäryhtiöitä: Buena Vista, Centfox, UIP, Warner ja Sony Pictures.

Suurin itävaltalainen jakeluyhtiö ja suurin elokuvateatterien omistaja Itävallassa on Konstantin Film (saksankielinen sivusto) . Filmladen-Verleih (saksankielinen sivusto) on suurin itävaltalaisten elokuvien myynti- ja vuokrausyhtiö. Polyfilmillä (saksankielinen sivusto) ja Stadtkinolla (saksankielinen sivusto) yhdessä Filmladenin kanssa on suurin markkinaosuus kansallisella valkokankaalla. Hoanzl on tärkeä itävaltalaisen elokuvan ja kabaree-kuvauksien jakeluyhtiö.

Edustus ja tuki

Intressien edustaminen

Yksityiskohtainen lista itävaltalaisista ja kansainvälisistä yhdistyksistä löytyy FAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie . internet-sivuilta.

Tuet ja avustukset

Valtion ja maakuntien julkiset tuet ja avustukset ovat noin 40 miljoonaa euroa. Itävallan elokuvainstituutti hallinnoi valtion rahastoja ja sen lisäksi rahoitusta saadaan valtion kulttuuribudjetista. Elokuvainstituutti johtaa yhteistyössä ORF:n kanssa kerättyjä rahastoja. Maakuntien ja kaupunkien rahoituksessa Wienillä on käytössä suurin summa, noin 8 miljoonaa euroa.

Itävaltalainen elokuva ulkomailla

Itävallan elokuvakomissio (AFC) vastaa itävaltalaisten elokuvien mainostamisesta ulkomailla ja tukee elokuvien vientiä. Se on sekä kansallisen että kansainvälisen teollisuuden yhteyskumppani ja palvelukeskus.

Aloite Location Austria mainostaa Itävaltaa kuin ideaalista taustakulissia ulkomaalaista elokuvatuotantoa varten ja tarjoaa tukea käytännön asioissa.
Kirjoittaja:
Doris Rothauer / Büro für Transfer

Lataa aiheeseen liittyvät sivut

Tulosta
©©ADVANTAGE AUSTRIA