Advantage Austria Pokazati navigaciju

Filmska industrija

Film © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Austrijska filmska industrija ima burnu prošlost. A zadnjih godina skreće ponovo pozornost na sebe. Nagrade u Veneciji i Kanu ubrajaju se u najnovije priče o uspjehu. Radikalan a istovremeno i zabavan, tako bi mogao glasiti opis tipičnog austrijskog filma.

Sadržaj:

Tradicija i inovacija

Novi austrijski film

Domaći film predstavlja danas istaknutu različitost i samostalnost. S oštrim satirama i socijalno kritičnim dokumentarnim filmovima, nove generacije bez teškoća nastavljaju tradiciju. Nominacije i nagrade u Kanu i Veneciji, mnogobrojna odlikovanja na međunarodnim filmskim festivalima dokazuju ugled novog austrijskog filma.

Put je pripravio - avangardni film

Veliki doprinos Austrija je dala međunarodnoj filmskoj povijesti avangardnim filmom. Eksperimentalni filmski žanr koji nije komercijalno orijentiran, sredstva filma uobičajenih tradicija stavlja u drugi plan. Od pedesetih godina s tim je se etablirala tradicija modernog filmskog stvaralaštva, koja je pripravila put današnjim uspjesima.

Grane i strukture

Što se tiče apsolutne veličine, austrijska filmska industrija predstavlja malo svjetlo u Europi. Što se tiče umjetničkog ugleda, tu su austrijski filmski stvaratelji vrhunski.

Lanac stvaranja vrijednosti

Lanac stvaranja vrijednosti filmskog gospodarstva seže od kreacije preko proizvodnje, obrade i raznolikosti sve do prodaje i iznajmljivanja. Pored filma i video & DVD formati ubrajaju se u filmsko gospodarstvo.

Na području kreacija brišu se granice između kina, televizije, proizvodnje reklama i umjetničkog i kratkometražnog filma. Udio proizvoda za kino ograničava se na oko jednu desetinu cjelokupne filmske proizvodnje. Televizijski filmovi drže daleko najveći udio. Najvažniji nalogodavac, producent i poticatelj u Austriji je ORF, javna televizijska kuća.

Obilježavajuće je za domaću filmsku industriju mali udio strukture, koji čine mala poduzeća i samostalni suradnice, koji stoje nasuprot nekoliko financijskih institucija. Daljnje obilježje je intenzivna interakcija s promidžbenom industrijom i multimedijskim područjem.

Austrija kao zemlja visoke tehnologije

Austrija je zemlja visoke tehnologije i njeni kreativci su zadnjih godina uvijek držali korak s znatnim tehničkim razvojima. Kao primjer navest ćemo ovdje samo nekoliko:

  • ARRI Rental , revolucionarna 35-mm-filmska kamera
  • Riha Film , razvoj inovativnih filmskih uređaja za posebnu primjenu.

Televizija i radio

Tržište za radio i televiziju je u Austriji relativno malo, jer je se relativno kasno otvorilo privatnim ponuditeljima (radio: 1995.; TV: 2002.). ORF ima godišnji promet od preko 800 milijuna eura od preplata i reklama. Na području televizije sa svoja dva programa ORF1 i ORF2 još uvijek uvjerljivo drži vodeću poziciju.

S bečkom stanicom ATV ATVplus trenutno postoji samo jedan privatni ponuditelj s prosječnim prijemom od oko 3,2%. Jaka konkurencija dolazi od privatnih programa, koji se mogu primati putem kabela i satelita. U međunarodnoj usporedbi ORF trenutno zauzima 20. poziciju među europskim TV-kućama.

ORF je bitan nalogodavac, producent i poticatelj austrijske filmske branše.

Kreacija i proizvodnja

Austrijski dokumentarni, kratkometražni i igrani filmovi prisutni su na filmskim festivalima kao nikad do sada i svake godine dobivaju priznate filmske nagrade. Ti uspjesi su prije svega pojedinačna djela, pokazuju na veliki kreativni potencijal i know-how producenata.

Kreativne glave filmske scene

  • Jedan od dosada najuspješnijih austrijskih filmova jeste „Die Klavierspielerin“ Michaela Hanekea, s oko 2,5 milijuna posjetitelja diljem svijeta.
  • S područja društveno kritične drame dolazi proizvodnja „Hundstage“ (2001.) Ulricha Seidla, koja se kritički odnosi prema zbivanjima u Austriji.
  • Na području socijalno - kritičnih dokumentarnih filmova pobrinuli su se Erwin Wagenhofer („We Feed the World“, 2005), Hubert Sauper („Darwins Alptraum“, 2004) i Nikolaus Geyrhalter („Unser täglich Brot“, 2006) za kino uspjehe i nagrade.
  • Teška špaga između zahtjevnog a istovremeno i na publiku djelotvornog filma u Austriji je uspjela zadnjih godina i Wolfgang Murnberger („Komm, süßer Tod“, 2002, „Silentium“, 2004), Michael Glawogger („Nacktschnecken“, 2004, „Slumming“, 2006) i Hans Weingartner („Die fetten Jahre sind vorbei“).
  • Nadalje uspješni redatelji zadnjih godina su između ostalog Barbara Albert („Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Elisabeth Scharang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jessica Hausner, Virgil Widrich, Florian Flicker i Ruth Beckermann, koji su s filmovima različitih žanrova dobili i na međunarodnim priredbama veliku pažnju.

Produkcija igranih filmova

Između ostalog slijedeće velike kompanije bave se u Austriji produkcijom filma


Mladi, uspješni stvaratelji filma su između ostalog

Produkcije po narudžbi na tržištu dominiraju spram vlastite produkcije neovisnih filmskih stvaratelja u omjeru više od 9:1. ORF u Austriji igra veliku ulogu kao nalogodavac, producent i poticatelj. Ta uska isprepletenost s televizijom u usporedbi s drugih zemalja posebno je izražena.

Promidžbeni film

S oko 20% udjela u ukupnoj produkcijskoj vrijednosti filmske grane, promidžbeni film u kinima i na televiziji zauzima bitnu ulogu kao nalogodavac u ovoj branši.

Veliki dio austrijskih filmsko produkcijskih kuća nudi cjelokupni paket za promidžbene, gospodarske, dokumentarne i igrane filmove. Međutim upravo u području promidžbenog filma postoji niz specijaliziranih produkcijskih kuća, koje su usko povezane s medijskom i komunikacijskom granom.

Opširni pregled za sve ponuditelje u području kreativnosti i proizvodnje uključujući sve ponuditelje usluga i dostavljače, nudi knjiga ove branše «creation/production», koju izdavačka kuća Falter-Verlag redovno izdaje. Internetska verzija creation/production sadržava više od 7.500 konstantno aktualiziranih podataka iz filmske i komunikacijske branše.

Tržište kina i korištenje

Korištenje filma promidžbom, iznajmljivanjem i prodajom stvara vrijednosni lanac, koja obuhvaća stotine milijuna eura i koji osigurava mnogobrojna radna mjesta. Bruto proizvodna vrijednost u Austriji se trenutno kreće oko 800 milijuna eura, bruto stvorena dobit koja iz toga rezultira kreće se oko 420 milijuna eura.

Na austrijskom kino tržištu strani film imaju tržišni udio od oko 90%, najčešće podrijekla iz SAD-a. Domaća proizvodnja dugometražnih kino filmova posljednjih godina desegla je prosječni udio od 8-10% kod filmova koji se prvi put prikazuju u Austriji. Od toga je šest domaćih produkcija uspjelo dijelom Austrije premašiti broj od 100.000 posjetitelja.

Tako globalno dominirana situacija pokazuje strukturu tržišta iznajmljivanja filmova. Od oko 20 tvrtki koje se u Austriji bave iznajmljivanjem filmova, najveće od njih su kćerke tvrtke velikih stranih koncerna: Buena Vista, Centfox, UIP, Warner i Sony Pictures.

Najveći austrijski iznajmljivač, koji je istovremeno najveći kino distributer je Konstantin Film . Filmladen-Verleih je najveći iznajmljivač austrijskih filmova. Filmladen zajedno s Polyfilm i Stadtkino najjači su na domaćem tržištu iznajmljivača. U distribuciji Hoanzl je najznačajnije poduzeće za austrijske filmove i snimanje kabareta.

Interesna udruženja i poticanje

Interesna udruženja

Detaljan popis austrijskih i međunarodnih udruženja naći ćete na web-stranici FAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie .

Poticajne institucije

Javna poticajna sredstva saveza i županija kreću se oko 40 milijuna eura. Sredstva saveza administrira Austrijski filmski institut, dodatna poticajna sredstva dolaze iz saveznog budžeta za kulturu. Filmski institut zajedno s ORF-om skrbi o sredstvima iz televizijskog ugovora. Kod poticajnih sredstava od strane županija i gradova, Beč s oko 8 milijuna eura stavljaju daleko najveći iznos na raspolaganje.

Austrijski film u inozemstvu

U svrhu promoviranja austrijskog filma u inozemstvu i kao podrška izvozu filmova postoji Austrian Film Commission (AFC) . . Ista je kontakt i servisna ustanova kako za domaću tako i za međunarodnu branšu.

Incijativa Location Austria promovira Austriju kao izuzetnu pozadinu za stranu filmsku industriju, te pruža podršku pri realizaciji.
Autor::
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA