Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Filmipar

Filmtekercs © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Ausztria filmiparának nemcsak mozgalmas múltja van, hanem az elmúlt években is újra  erőteljesen felhívta magára a figyelmet: a velencei és cannes-i díjak és jelölések a legújabb sikertörténet részei. Radikális és szórakoztató egyszerre - így lehet jellemezni a tipikus osztrák filmeket.

Tartalom:

Tradíció és innováció

Az új osztrák film

Ma az osztrák filmgyártást kiemelkedő sokoldalúság és önfejűség jellemzi. Csípős szatírákkal és társadalomkritikai dokumentumfilmekkel az új nemzedék sikeresen folytatja a hagyományokat. Jelölések és díjak Cannes-ban és Velencében, számos kitüntetés nemzetközi filmfesztiválokon – ezek mind az új osztrák filmeket ismerik el.

Úttörő – avantgarde film

Ausztria jelentős hozzájárulását a nemzetközi filmtörténethez az avantgarde filmeknek köszönheti. A nem kereskedelem-orientált, experimentális filmműfaj filmes eszközökre is épít a meglévő tradíciók mellett. Az 50-es évek kezdetétől ezzel a modern filmgyártás tradíciója kezdődött el, amely a mai sikerek úttörője volt.

Területek és struktúrák

Ami az abszolút nagyságot illeti, Ausztria filmipara kis fény Európában. A művészi hírnév vonatkozásában azonban az osztrák filmgyártás az élmezőnyhöz tartozik. 

Értékalkotási lánc

A filmipar értékalkotási lánca az alkotástól kezdve a termelésen, a sokszorosításon át az értékesítésig és a kölcsönzésig terjed. A film mellett a video és a DVD formátumok is a filmiparhoz tartoznak.

Az alkotás területén elmosódnak a határok a mozi-, a televízió- és a reklámfilmek, valamint a művészeti és a rövidfilmek között. A mozifilmek részesedése az összfilmgyártásból egytized míg a TV-filmek messzemenően a legnagyobb részt teszik ki. Ausztriában a legjelentősebb megrendelő, gyártó és támogató a közszolgálati televízió állomás, az ORF.

Az osztrák filmipart a kis cégekből és a szabadfoglalkozásúakból álló kis szerkezetű egységek jellemzik, melyekkel szemben csak néhány finanszírozó intézmény áll. További sajátosság az intenzív interakció a reklámiparral és a multimédia területével.

Ausztria high-tech ország

Ausztria high-tech ország, kreatívjai az elmúlt évek gyors technikai fejlődésével mindig lépést tudtak tartani. Itt az alábbi példákat említjük:

  • ARRI Rental , a forradalmi 35 mm-es filmkamera
  • Riha Film , speciális alkalmazásokra kifejlesztett innovatív filmeszközök


Televízió és rádió

A rádió és a televízió piaca Ausztriában aránylag kicsi, mivel azt csak nagyon későn nyitották meg a magánszolgáltatók előtt (rádió: 1995, TV: 2002). Az ORF 800 millió euró feletti éves forgalmat bonyolít díjakból és reklámokból. Programjaival az ORF1 és az ORF2  még mindig jelentős előnnyel rendelkezik. 

Az ATVplus bécsi adóval jelenleg csak egy magánszolgáltató van, amelynek átlag nézettsége 3,2 %-os. Erős konkurenciát jelentenek a külföldi programok, amelyeket kábelen és szatelliten keresztül lehet fogni. Nemzetközi összehasonlításban az ORF jelenleg az európai TV-állomások között a 20. helyen található.

Az ORF az osztrák filmipar legjelentősebb megrendelője, gyártója és támogatója.

Alkotás és gyártás

Az osztrák dokumentum-, kis- és játékfilmek a filmfesztiválokon olyannyira jelen vannak, mint azelőtt még soha, és minden évben tekintélyes díjakat nyernek. Ezek a sikerek mindenekelőtt egyéni eredmények, melyek a figyelemre méltó kreatív teljesítményre és a gyártók know-how-jára utalnak. 


A filmipar kreatív alkotói

  • Az egyik legsikeresebb osztrák film Michael Haneke filmje a „Zongoratanárnő” ("Die Klavierspielerin"), mely világszerte 2,5 millió látogatót vonzott. 
  • A társadalomkritikai drámák területén Ulrich Seidls Ausztriát kritizáló filmje a "Kánikula" („Hundstage”,2001)volt a legeredményesebb.
  • Mozisikereket és kitüntetéseket Erwin Wagenhofer ("Mi etetjük a világot" - „We Feed the World“, 2005), Hubert Sauper ("Darwin rémálma" - „Darwins Alptraum“, 2004) és Nikolaus Geyrhalter ("Mindennapi kenyerünk" - „Unser täglich Brot“, 2006) szociálkritikai dokumentumfilmjei értek el.
  • Igényes és egyben nagy nézettségű filmeket Ausztriában az elmúlt években Wolfgang Murnberger („Komm, süßer Tod“, 2002, „Silentium“, 2004), Michael Glawogger („Nacktschnecken“, 2004, „Slumming“, 2006) és Hans Weingartner („Die fetten Jahre sind vorbei“) készített. 
  • Az utóbbi évek további sikeres rendezői Barbara Albert („Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Elisabeth Scharang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jessica Hausner, Virgil Widrich, Florian Flicker és Ruth Beckermann, akik különböző műfajú filmjeikkel nemzetközi fesztiválokon is felhívják magukra a figyelmet. 


Játékfilmgyártás

Nagy filmgyártók Ausztriában: 


Fiatal, sikeres filmgyártók többek között:

A megbízásra készült produkciók aránya a független filmesek saját produkcióival összehasonlítva 9:1. Az ORF Ausztriában nagy szerepet játszik megbízóként, gyártóként és támogatóként egyaránt A televízióval való szoros összefonódás más országokkal ellentétben különösen jellemző. 


Reklámfilm

A filmipar teljes gyártási értékéből a mozi és a televízió reklámfilmjei 20%-kal részesednek így az ágazat megrendelőiként fontos pozíciót töltenek be.

Az osztrák filmgyártók nagy része teljes szolgáltatását kínálja a reklám-, a gazdasági-, a dokumentum- és a játékfilmek számára. Mindazonáltal a reklámfilmek területén egy sor szakosodott gyártó létezik, amelyek a médiával, valamint a kommunikációs ágazattal szorosan összekapcsolódnak.

A legátfogóbb áttekintést az alkotás és gyártás területén tevékenykedő cégekről - ideértve a szolgáltatókat és a beszállítókat - a creation/production ágazati könyv nyújtja, amelyet a Falter kiadó rendszeresen ad ki. A creation/production internetes verziója több mint 7.500 folyamatosan aktualizált adatot tartalmaz a film- és kommunikációs ágazatról.

Mozi és értékesítés

Egy film értékesítése a reklámmal, a kölcsönzéssel és a forgalmazással együtt olyan értékteremtési láncról gondoskodik, mely százmillió eurót jelent, és számos munkahelyet teremt. A bruttó termelési érték Auszriában jelenleg 800 millió euró, ebből kereken 420 millió euró a bruttó értékalkotás.

Az osztrák mozipiacon a külföldi filmek aránya körülbelül 90%, ezek többnyire amerikai filmek. Az osztrák nagyjátékfilm-gyártás az elmúlt években átlagosan 8-10%-os részesedést ért el a premierfilmek esetében; ebből hat hazai produkció ausztriaszerte 100.000 látogatót vonzott.

Ez a globálisan domináló helyzet visszatükrözi a forgalmazók struktúráját: kereken 20 forgalmazó cég külföldi konszernek legnagyobb leányvállalata például a  Buena Vista, a Centfox, az UIP, a Warner és a Sony Pictures.

A legnagyobb osztrák forgalmazó és egyben moziüzemeltető a Konstantin Film . A Filmladen-Verleih a legnagyobb forgalmazó a Polyfilm-mel és a Stadtkino-val közösen a legerősebbek. Értékesítésben a Hoanzl a legjelentősebb vállalat az osztrák filmek és kabaréfelvételek területén.

Érdekképviseletek és támogatások

dekképviseletek


Az osztrák és a nemzetközi szövetségekről részletes listát a 
Fachverbands der Musik- und Filmindustrie Österreichs  honlapján talál. 

Támogató intézetek

Az országos és a tartományi köztámogatások összesen 40 millió eurót tesznek ki. Az országos támogatást az Osztrák Filmintézet adminisztrálja, további támogatás az országos kultúrális büdzséből származhat. A Filmintézet az ORF-fel közösen gondozza a televízió bevételéből származó összeget is. A tartományi és városi támogatásoknál Bécs 8 millió eurót bocsát rendelkezésre, mely messzemenően a legmagasabb összeg.

Az osztrák film külföldön

Az osztrák filmek külföldi reklámozása és a filmexport támogatása az  Austrian Film Commission (AFC)
feladata, mely a kapcsolattartó és az információs szolgálat szerepét tölti be mind a nemzeti, mind a nemzetközi ágazat vonatkozásában. A  Location Austria kezdeményezés Ausztriát mint különleges forgatási helyszínt reklámozza a külföldi filmek számára.

Szerző:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA