Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Filmindustrie

Fotorolletje © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

De Oostenrijkse filmindustrie heeft een bewogen verleden. De laaste jaren doet zij weer in toenemende mate van zich spreken. Prijzen en nominaties in Venetië en Cannes behoren tot de jongste succesverhalen. Radicaal maar tegelijkertijd ook amusant; zo zou men een typische Oostenrijkse film kunnen omschrijven.

Inhoud:

Traditie en innovatie

De nieuwe Oostenrijkse film

Vandaag de dag staat de Oostenrijkse filmproductie in het teken van uitstekende verscheidenheid en eigenzinnigheid. Met scherpe satires en sociaalcritische documentaires zet de nieuwe generatie de succesvolle traditie zonder moeite voort. Nominaties en prijzen in Cannes en Venetië en talrijke onderscheidingen op internationale filmfestivals staven het aanzien van de nieuwe Oostenrijkse film.

Baanbrekend - de avant-gardistische film

Een belangrijke bijdrage van Oostenrijk aan de internationale filmgeschiedenis ligt bij de avant-gardistische film. Het niet commercieel georiënteerde experimentele filmgenre zet filmische middelen naast gangbare tradities in. Sinds het begin van de jaren 50 heeft zich daarmee een traditie van moderne filmproductie gevestigd die baanbrekend was voor de successen van vandaag.

Takken en structuren

Wat de algehele betekenis betreft, is de Oostenrijkse filmindustrie een klein licht in Europa. Wat de kunstzinnige reputatie betreft, zijn de Oostenrijkse filmproducenten top.

De waardeketen

De waardeketen van de filmindustrie strekt zich uit van de creatie via de productie, bewerking en reproductie tot aan de verkoop en verhuur. Naast het maken van de film hoort ook de productie van video's & DVD's tot de filmindustrie.

In de sector creatie vervagen de grenzen tussen bioscoop-, televisie-,reclame- en kunst-producties en korte films. Het aandeel aan bioscoopproducties beperkt zich tot een tiende van de gehele filmproductie. De televiesiefilm heeft het grootste aandeel. De belangrijkste opdrachtgever, producent en sponsor in Oostenrijk is de ORF (öffentlich rechtliche Fernsehanstalt); de Oostenrijkse publieke televisiezender.

Kenmerkend voor de Oostenrijkse filmindustrie is de kleinschalige structuur die bestaat uit kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers, die maar een paar financiers hebben. Nog een kenmerk is de intensieve interactie met de reclame-industrie en de multimedia-sector.

High-Tech-Land Oostenrijk

Oostenrijk is een higtech-land en zijn "creatieve koppen" hebben de snelle technische ontwikkelingen van de laatste jaren steeds bijgehouden.
Als voorbeelden voor al de anderen:

  • Moviecam , de revolutionaire 35-mm filmcamera
  • Riha Film , ontwikkelaar van innovatieve filmapparatuur voor speciale toepassingen

Radio en televisie

De markt voor radio en televisie is in Oostenrijk relatief klein, omdat deze pas laat voor commerciële aanbieders werd geopend (radio; 1995; televisie: 2002).
De ORF behaalde een jaaromzet van meer dan 800 miljoen euro uit kijk- en luistergeld en reclame. Binnen de sector televisie heeft de ORF met twee televisiezenders ORF1 en ORF2 nog steeds een duidelijke hegemonie.

Met de Weense zender ATV is er op het ogenblik maar één enkele commerciële aanbieder met een doorsnee bereik van ca. 3,2%. Buitenlandse televisiezenders die via kabel en satteliet kunnen worden ontvangen, vormen een sterke concurrentie. Internationaal neemt de ORF op het ogenblik de 20e rang onder de Europese televisiezenders in.

De ORF is de belangrijkste opdrachtgever, producent en sponsor van de Oostenrijkse filmindustrie

Creatie en productie

Documentaires, korte films en speelfilms uit Oostenrijk zijn op de filmfestivals aanwezig als nooit tevoren en winnen jaarlijkse belangrijkse filmprijzen. Deze successen zijn vooral te danken aan prestaties van individuele personen; zij laten het aanzienlijke creatieve potentieel en het know-how van de producenten zien.

De creatieve koppen van de filmscene

  • Eén van de meeste succesvolle Oostenrijkse films tot nu toe was "Die Klavierspielerin" van Michael Haneke; met wereldwijd ca. 2,5 miljoen bezoekers.
  • In de sector maatschappijkritische drama's heeft Ulrich Seidls productie "Hundstage" (2001), dat kritisch is over Oostenrijk, een plek verworven.
  • Erwin Wagenhofer („We Feed the World“, 2005), Hubert Sauper („Darwins Alptraum“, 2004) en Nikolaus Geyrhalter („Unser täglich Brot“, 2006) zorgden met hun sociaal-kritische documentaires voor bioscoopsuccessen en filmprijzen.
  • De laaste jaren maakten ook Wolfgang Murnberger („Komm, süßer Tod“, 2002, „Silentium“, 2004), Michael Glawogger („Nacktschnecken“, 2004, „Slumming“, 2006) en Hans Weingartner („Die fetten Jahre sind vorbei“) de moeilijke spagaat tussen de veeleisende en gelijktijdig bij het publiek succesvolle films in Oostenrijk.
  • Succesvolle regisseurs van de laatste jaren zijn o.a. ook Barbara Albert („Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Elisabeth Scharang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jessica Hausner, Virgil Widrich, Florian Flicker en Ruth Beckermann, die met films van verschillende genres ook op internationale filmfestivals de aandacht trekken.

De speelfilmproductie

Grote filmmaatschappijen in Oostenrijk zijn o.a.:


Jonge, succesvolle filmproducenten zijn o.a.:

Producties die in opdracht worden gemaakt domineren de markt ten opzichte van eigen producties van onafhankelijke filmproducenten met een verhouding van meer dan 9:1. De ORF speelt in Oostenrijk een grote rol als opdrachtgever, producent en sponsor. Deze nauwe samenwerking met de televisie is in tegenstelling tot andere landen zeer duidelijk ontwikkeld.

De reclamefilm

Met een aandeel van ca. 20% aan de totale productiewaarde van de filmindustrie neemt de bioscoop- en televisiereclame een belangrijke positie in als opdrachtgever van de branche.

Een groot deel van de Oostenrijkse filmproductiebedrijven biedt het gehele spectrum van productie van reclame-, economische-, speelfilms en documentaires aan. Toch is er binnen de sector van de reclamefilms een reeks gespecialiseerde productiebedrijven die nauw samenwerken met de mediabranche evenals de communicatie-branche.

Het meest omvangrijke overzicht van alle aanbieders in de sector creatie en productie inclusief alle dienstverleners en leveranciers biedt het brancheboek "creation/production" dat de Falter-Verlag regelmatig uitgeeft.
De Internetversie van creation/production heeft meer dan 7.500 data van de film- en communicatie-branche, die voortdurend worden geactualiseerd.

Bioscoopmarkt en productief maken

Het productief maken van een film door reclame, verhuur en verkoop zorgt voor een waardeketen die honderden miljoenen euro's omvat en zekerheid geeft voor veel arbeidsplaatsen. De bruto productiewaarde in Oostenrijk bedraagt op het ogenblik zo'n 800 miljoen euro, de daaruit resulterende bruto toegevoegde waarde bedraagt zo'n 420 miljoen euro.

De buitenlandse film, meestal van vs-amerikaanse oosprong, heeft op de Oostenrijkse bioscoopmarkt een aandeel van 90%. De Oostenrijkse producties van bioscoopfilms haalden in de afgelopen jaren een doorsnee aandeel van 8-10% aan de premieres van in Oostenrijk getoonde bioscoopfilms. Daarvan konden zes Oostenrijkse producties de grens van 100.000 bezoekers in heel Oostenrijk overtreffen.

Deze mondiaal dominerende situatie weerspiegelt de structuur van de distributiemarkt. Van de ca. 20 verhuurbedrijven die er in Oostenrijk zijn, zijn de grootsten dochterondernemingen van buitenlandse grote concerns: Buena Vista, Centfox, UIP, Warner en Sony Pictures

De grootste Oostenrijkse verhuurder en tegelijkertijd grootste Oostenrijkse bioscoopexploitant isKonstantin Film . De Filmladen-Verleih is de grootste verhuuder van Oostenrijkse films. Samen met de "Filmladen" zijn  Polyfilm en Stadtkino de sterksten op de markt van Oostenrijkse verhuurders. In de verkoop is Hoanzl het belangrijkste bedrijf voor Oostenrijkse film en cabaretopnames.

Belangenbehartiging en sponsoring

Belangenbehartigers

Op de website van de vVakvereniging van de Oostenrijkse audiovisie- en filmindustrie (FAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie) kunt u een gedetailleerde lijst van Oostenrijkse en internationale vakverenigingen zien.

Sponsors

De subsidies van de staat en de deelstaten bedragen zo'n 40 miljoen euro. De middelen van de staat zijn in beheer van het Österreichische Filminstitut (Oostenrijks filminstituut); aanvullende subsidies komen uit het "Bundeskulturbudget" (staatsbegroting voor cultuur). Het Filminstitut heeft samen met de ORF ook de middelen uit de televisie-inkomsten in beheer. Bij subsidies van deelstaten en steden stelt Wenen met een volume van ca. 8 miljoen euro met afstand het grootste bedrag ter beschikking.

De Oostenrijkse film in het buitenland

Voor de reclame van de Oostenrijkse film in het buitenland en ter ondersteuning van de filmexport bestaat de Austrian Film Commission (AFC) . Zij is contactpersoon en klantenservice voor zowel de nationale alsook de internationale branche. Het initiatief Location Austria maakt reclame voor Oostenrijk als buitengewone coulisse voor buitenlandse filmproducties en geeft ondersteuning bij omzetting daarvan.
Auteur:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA