Advantage Austria Indicare navigare

Industria cinematografică

Rolă de film © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Industria austriacă a filmului are un trecut tumultos. În ultimii ani se face însă din nou remarcată. Premiile şi nominalizările din Veneţia şi de la Cannes fac parte din istoria recentă de succes. Radical şi totodată recreativ, astfel poate să sune o descriere  a filmului tipic austriac.

Conţinut structurat:

Tradiţie şi inovaţie

Noul film austriac

În prezent creaţia autohtonă de film se caracterizează printr-o diversitate evidentă şi prin determinare. Cu satiră incisivă şi filme documentare critice la adresa societăţii tânăra generaţie continuă tradiţia de succes fără mari eforturi. Nominalizări şi premii la Cannes şi Veneţia, numeroase distincţii la festivalurile de film internaţionale demonstrează faima pe care o are Noul film austriac.

Deschizător de drumuri - filmul de avangardă

O contribuţie considerabilă a Austriei la istoria internaţională a filmului se datorează filmului de avangardă. Genul de film experimental, fără orientare comercială utilizează mijloace cinematografice aparte faţă de tradiţiile obişnuite. De la începutul anilor cincizeci a apărut astfel o tradiţie a creaţiei cinematografice moderne, care a pregătit drumul pentru succesul din prezent.

Sectoare şi structuri

În comparaţie cu mărimea absolută, industria cinematografică din Austria reprezintă o mică lumină în Europa. În privinţa renumelui artistic creatorii austricei de film se află în top.

Lanţul care produce valoare

Lanţul care produce valoare în industria filmului porneşte de la creaţie la producţie, prelucrare şi multiplicare până la vânzare şi închiriere. În afară de film industria filmului include şi formatul Video & DVD.

În domeniul creaţiei dispar graniţele dintre producţia de film, de televiziune, de publicitate şi dintre film artistic şi scurt metraj. Cota de producţie cinematografică este de doar circa o zecime din întreaga producţie de film. Filmul de televiziune deţine de departe cota cea mai mare. Cel mai mare solicitant de comenzi, producător şi sponsor din Austria este ORF, televiziunea publică.

Caracteristică pentru industria autohtonă de film este structura fragmentată compusă din firme mici şi independenţi, care se află faţă în faţă cu unor puţine instituţii financiare. O altă caracteristică o reprezintă interacţiunea intensivă cu industria publicitară şi domeniul multimedia.

Austria - ţara High-Tech

Austria este o ţară Hightech şi creatorii ei au ţinut pasul cu evoluţiile tehnice efervescente ale ultimilor ani. Vom enumera în continuare doar câteva exemple:

  • ARRI Rental , camera revoluţionară de filmat de 35-mm
  • Riha Film , un dezvoltator de aparate de filmat inovative pentru aplicaţii speciale

Televiziunea şi radioul

Piaţa dedicată radioului şi televiziunii este relatv mică în Austria, deoarece a fost deschisă relativ târziu pentru furnizori particulari (radioul:1995; TV: 2002). ORF are o cifră de afaceri anuală de peste 800 milioane Euro din taxe şi publicitate. În domeniul TV deţine cu cele două programe TV şi anume ORF1 şi ORF2 în continuare o clară poziţie dominantă.

Canalul vienez ATV este în prezent singurul canal particularcu o rată medie de audiţie de circa 3,2 %. O puternică concurenţă vine de la programele străine, care sunt receptate prin cablu şi sateliţi. Pe plan european ORF deţine la ora actuală locul 20 printre societăţile europene de televiziune.

ORF este cel mai important solicitant de comenzi, producător şi sponsor din branşa austriacă a filmului.

Creaţie şi producţie

Filmele austriece documentare, de scurt metraj şi artistice sunt atât de prezente la ferstivaluri de film ca niciodată şi câştigă anual premii importante. Aceste producţii de succes sunt în special creaţii individuale şi indică un ridicat potenţial creativ şi de know-how al producătorilor.

Capetele creative ale scenei filmului

  • unul dintre filmele austriece cu cel mai mare succes până în prezent este „Die Klavierspielerin“ de Michael Haneke cu circa 2,5 milioane de spectatori.
  • în domeniul dramă cu critică socială se încadrează producţia critică la adresa Austriei a lui Ulrich Seidls „Hundstage“ (2001).
  • cu filmele documentare de critică socială produse de Erwin Wagenhofer („We Feed the World“, 2005), Hubert Sauper („Darwins Alptraum“, 2004) şi Nikolaus Geyrhalter („Unser täglich Brot“, 2006) s-a asigurat succesul şi au fost conferite distincţii.
  • dificila combinaţie dintre filmele cu pretenţii şi în acelaşi timp cu priză la public a fost realizată în ultimii ani în Austria şi de către Wolfgang Murnberger („Komm, süßer Tod“, 2002, „Silentium“, 2004), Michael Glawogger („Nacktschnecken“, 2004, „Slumming“, 2006) şi Hans Weingartner („Die fetten Jahre sind vorbei“).
  • alţi regizori de succes ai ultimilor ani sunt printre alţii Barbara Albert („Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Elisabeth Scharang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jessica Hausner, Virgil Widrich, Florian Flicker şi Ruth Beckermann, care sunt remarcaţi şi în cadrul festivalurilor internaţionale cu filme de diferite genuri.

Producţia de film

Societăţi importante producătoare de filme din Austria sunt printre altele:

Creatori de film tineri, consacraţi sunt printre alţii

Coproducţiile domină piaţa faţă de producţiile proprii ale creatorilor independenţi de film în raport de peste 9:1. ORF joacă un rol important în Austria ca lansator de comenzi, producător şi sponsor.Legătura strânsă cu televiziunea este spre deosebire de alte ţări deosebit de pregnantă.

Filmul publicitar

Cu o cotă de circa 20% din întreaga valoare a producţiei cinematografice filmul publicitar destinat cinematografului şi televiziunii ocupă o poziţie importantă ca şi ordonator al branşei respective.

O mare parte din firmele de producţie cinematografică din Austria oferă întregul spectru de filme publicitare, pe teme economice, documentare şi artistice. Cu toate acestea în domeniul filmului publicitar există o serie de firme de producţie specializate care se află în strânsă legătură cu branşa media şi cu branşa comunicaţiilor.

Cea mai amplă imagine de ansamblu cu furnizori din domeniul creaţiei şi al producţiei inclusiv cu furnizorii de servicii şi materiale este prezentată în catalogul specializat creation/production editat de Falter-Verlag cu apariţie regulată. Versiunea de internet a creation/production conţine peste 7.500 date actualizate în mod curent din domeniul cinematografic şi al comunicaţiilor.

Piaţa cinematografică şi valorificarea

Valorificarea unui film prin publicitate, închiriere şi vânzări asigură un lanţ care produce o valoare de sute de milioane de Euro şi creează multe locuri de muncă. Valoarea brută de producţie este la ora actuală în Austria de circa 800 milioane Euro, valoarea brută rezultată de aici este de circa 420 milioane Euro.

Pe piaţa cinematografică austriacă filmul străin deţine o cotă de circa 90%, majoritatea fiind filme de origine americană. Producţia indigenă de filme de lung metraj a ocupat în anii anteriori o cotă medie de 8-10% din premierele cinematografice din Austria. Din acestea şase producţii autohtone au depăşit pragul de 100.000 spectatori pe teritoriul Austriei.

Această situaţie dominantă pe plan global este reflectată de structura pieţei închirierilor. Din cele circa 20 de firme de închirieri, care există în Austria, cele mai mari sunt sucursale ale marilor concerne străine: Buena Vista, Centfox, UIP, Warner şi Sony Pictures.

Cea mai mare firmă austriacă de închirieri şi totodată cel mai mare proprietar de cinematografe din Austria este Konstantin Film . Filmladen-Verleih este cea mai mare firmă de închiriere de filme austriece. Împreună cu Filmladen Polyfilm şi Stadtkino sunt firmele autohtone cele mai împortante de închirieri. În privinţa vânzărilor Hoanzl este firma cea mai importantă pentru filmări şi înregistrări de spectacole gen cabaret.

Reprezentare de interese şi promovare

Reprezentare de interese

O listă detaliată cu asociaţiile austriece şi internaţionale găsiţi pe pagina de web aFAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie .

Instituţii de promovare

Banii publici ai Federaţiei şi ai landurilor se ridică în total la o valoare de circa 40 milioane Euro. Banii Federaţiei sunt administraţi de Institutul austriac al filmului (Österreichisches Filminstitut), fonduri suplimentare provenind din bugetul federal alocat culturii. Institutul de film împreună cu ORF administrează şi fondurile prevăzute în acordul TV. În privinţa fondurilor puse la dispoziţie de landuri şi de celelalte oraşe Viena are de departe cea mai mare contribuţie cu un volum de circa 8 milioane Euro.

Filmul austriac în străinătate

Pentru promovarea filmului austriac în străinătate şi susţinerea exportului de film s-a constituit Austrian Film Commission (AFC) . Comisia este partenerul pentru branşa naţională şi internaţională oferind totodată şi servicii.

Iniţiativa Location Austria face reclamă pentru Austria ca "decor unic" pentru producţiile străine şi sprijină realizarea acestui demers.
Autor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer

Downloads pe teme asemănătoare

Imprimare
©©ADVANTAGE AUSTRIA