Advantage Austria Prikaži navigacijo

Filmsko gospodarstvo

Filmski zvitek © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Avstrijsko filmsko gospodarstvo ima zelo razgibano zgodovino in je v zadnjih letih ponovno močno opozorilo nase. Nagrade in nominacije v Benetkah in Cannesu štejejo med najmlajše zgodbe o uspehu. Radikalno in zabavno hkrati, tako bi lahko opisali tipičen avstrijski film.

Vsebina:

Tradicija in inovacija

Novi avstrijski film

Danes je domače filmsko ustvarjanje sinonim za izjemno raznolikost in samovoljnost. Z zajedljivimi satirami in socialnokritičnimi dokumentarnimi filmi podmladek brez vsakršnih težav nadaljuje uspešno tradicijo. Nominacije in nagrade v Cannesu in Benetkah, številna odlikovanja na mednarodnih filmskih festivalih dokazujejo ugled novega avstrijskega filma.

Utiralec poti – avantgardni film

Avstrija je z avantgardnim filmom veliko doprinesla k mednarodni filmski zgodovini. Nekomercialno usmerjen, eksperimentalen filmski žanr filmska sredstva postavlja ob strani običajnih tradicij. Od začetka 50-ih let se je tako uveljavila tradicija modernega filmskega ustvarjanja, ki je bila utiralec poti za današnje uspehe.

Področja in strukture

Kar zadeva absolutno veličino, je avstrijska filmska industrija majhna lučka v Evropi. Kar pa zadeva umetniški renome, tu se avstrijski filmski ustvarjalci nahajajo v samem vrhu.

Vrednostna veriga

Vrednostna veriga filmskega gospodarstva sega vse od kreiranja, produkcije, obdelave in razmnoževanja pa do prodaje in izposoje. Poleg filma v ta segment sodijo tudi formati video in DVD.

Na področju kreacije so meje med kinotečnim, televizijskim, oglaševalskim, umetniškim in kratkim filmom zabrisane. Delo kino produkcij je omejeno na okoli desetino od celotne filmske proizvodnje. Televizijski film ima še vedno največji delež. Najpomembnejši naročnik, producent in pokrovitelj v Avstriji je ORF, javnopravna televizijska postaja.

Za domačo filmsko proizvodnjo je značilna razdrobljena struktura, ki sestoji iz malih podjetij in samostojnih podjetnikov, ki stojijo nasproti nekaj finančnim ustanovam. Naslednja značilnost je intenzivna interakcija z oglaševalstvom in multimedijskim področjem.

Avstrija, dežela visoke tehnologije

Avstrija je dežela visoke tehnologije in njena kreativa je bila v zadnjih letih neprestano v koraku s hitrim tehnološkim razvojem. Kot predstavnike navajamo le nekatere primere:

  • ARRI Rental , revolucionarna 35-milimetrska filmska kamera
  • Riha Film , izumitelj inovativne filmske naprave za posebne aplikacije

Televizija in radio

Trg za televizijo in radio je v Avstriji razmeroma majhen, ker se je šele pozno odprl za zasebne ponudnike (radio:1995; TV: 2002). ORF ustvari letni promet v višini 800 mio. evrov iz naročnin in oglasov. Na televizijskem področju je s svojima dvema tv programoma ORF1 in ORF2 še vedno v nedvomni prevladi.

Z dunajsko televizijsko postajo ATVplus je trenutno v Avstriji na voljo en sam samcat zasebni soponudnik s povprečnim dosegom okoli 3,2 %. Močna konkurenca se skriva v tujih programih, ki jih je mogoče sprejeti preko kabelske in satelitske televizije. V mednarodni primerjavi trenutno ORF zaseda 20. mesto med evropskimi TV postajami.

ORF je najpomembnejši naročnik, producent in pokrovitelj avstrijske filmske panoge.

Kreacija in produkcija

Avstrijski dokumentarni, kratki in igrani filmi so na filmskem festivalu tako prisotni kot še nikoli prej in vsakoletno prejemajo ugledne filmske nagrade. Ti uspehi so predvsem posebni dosežki, ki opozarjajo na dokajšen kreativni potencial in znanje producentov.

Kreativne glave filmske scene

  • Eden od najuspešnejših avstrijskih filmov „Pianistka“ Michaela Hanekeja z okoli 2,5 milijona gledalcev po celem svetu.
  • Na področju družbenokritičnih dram kraljuje avstrijska kritična produkcija Ulricha Seidla „Pasji dnevi“ (2001).
  • Z družbenokritičnimi dokumentarnimi filmi so Erwin Wagenhofer („We Feed the World“, 2005), Hubert Sauper („Darwins Alptraum“/Farwinova mora, 2004) in Nikolaus Geyrhalter („Unser täglich Brot“/Naš vsakdanji kruh, 2006) poskrbeli za kinomatografske uspehe in odlikovanja.
  • Težak prodor med filmi, ki so zahtevni in hkrati uspešni pri občinstvu, je v zadnjih letih v Avstriji uspel Wolfgangu Murnbergerju („Komm, süßer Tod“/Pridi, sladka smrt, 2002, „Silentium“, 2004), Michaelu Glawoggerju („Nacktschnecken“/Goli polži, 2004, „Slumming“, 2006) in Hansu Weingartnerju („Die fetten Jahre sind vorbei“).
  • Nadaljnji uspešni režiserji zadnjih let so med drugimi Barbara Albert („Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Elisabeth Scharang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jessica Hausner, Virgil Widrich, Florian Flicker in Ruth Beckermann, ki nase opozarjajo z različnimi žanri tudi na mednarodnih festivalih.

Produkcija igranega filma

Velike produkcijske družbe v Avstriji so med drugim

Mladi, uspešni filmski ustvarjalci so med drugim

Naročene produkcije na trgu prevladujejo napram lastnim produkcijam neodvisnih filmskih ustvarjalcev v razmerju več kot 9:1. ORF v Avstriji igra veliko vlogo kot naročnik, producent in sponzor. To tesno prepletanje s televizijo je v nasprotju z drugimi državami še posebej izrazito.

Reklamni film

Z okoli 20-odstotnim deležem od celotne produkcijske vrednosti filmskega gospodarstva kinematografski in televizijski reklamni filmi zavzemajo pomemben položaj kot naročniki panoge.

Večina avstrijskih filmskih produkcijskih podjetij nudi celotno paleto storitev za reklamne, gospodarske, dokumentarne in igrane filme. Vendarle na področju reklamnih filmov obstaja cela vrsta specializiranih produkcijskih podjetij, ki so tesno povezani tako z medijsko kot tudi komunikacijsko panogo.

Najobsežnejši pregled vseh ponudnikov na področju kreacije in produkcije vključno z vsemi storitvenimi ponudniki in dobavitelji nudi panožna knjiga creation/production, ki jo redno izdaja založba Falter. Spletna različica publikacije creation/production vsebuje več kot 7.500 tekočih aktualnih podatkov iz filmske in komunikacijske panoge.

Kinematografsko tržišče in unovčenje

Unovčenje filma z oglaševanjem, izposojo in prodajo skrbi za nastajanje vrednostne verige, ki obsega na stotine milijonov evrov ter zagotavlja številna delovna mesta. Bruto produkcijska vrednost v Avstriji trenutno znaša okoli 800 milijonov evrov, bruto ustvarjena vrednost pa znaša okoli 420 milijonov evrov.

Na avstrijskem kinematografskem trgu ima tuji film tržni delež v višini okoli 90 %, večina pa je ameriškega izvora. Domača produkcija kinematografskega dolgega filma je v preteklih letih v povprečju dosegla delež v višini 8-10 % kinematografskih filmov, premierno predvajanih v Avstriji. Od tega je šest domačih produkcij po gledanosti po vsej Avstriji preseglo število 100.000.

Ta globalno prevladujoča situacija odseva strukturo trga izposoje filmov. Od okoli 20 podjetij za izposojo, ki obstajajo v Avstriji, so največja hčerinska podjetja tujih velikih koncernov: Buena Vista, Centfox, UIP, Warner in Sony Pictures.

Največji avstrijski posojevalec in hkrati največji avstrijski upravljalec kinematografov je Konstantin Film . Filmladen-Verleih je največji izposojevalec avstrijskih filmov. Skupaj s filmskimi trgovinami sta Polyfilm in Stadtkino najmočnejša izposojevalca na domačem trgu. Pri prodaji je Hoanzl najpomembnejše podjetje za avstrijske filme in kabaretne posnetke.

Zastopanje interesov in subvencioniranje

Zastopanje interesov

Podroben seznam avstrijskih in mednarodnih združenj najdete na spletni straniFAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie

Podporne inštitucije

Javna državna in deželna subvencijska sredstva se gibljejo okoli vrednosti 40 milijonov evrov. Državna sredstva upravlja Avstrijski filmski inštitut, dodatna subvencijska sredstva pa prihajajo iz državnega proračuna za kulturo. Filmski inštitut skupaj z ORF skrbi tudi za sredstva iz televizijske pogodbe. Pri subvencijah zveznih dežel in mest je Dunaj na voljo z volumnom v višini okoli 8 milijonov evrov, ki je daleč najvišji znesek.

Avstrijski film v tujini

Za oglaševanje avstrijskih filmov v tujini in za podporo filmskega izvoza obstaja Avstrijska filmska komisija/Austrian Film Commission (AFC). Ta komisija je kontakt in storitveno mesto tako za nacionalne kot tudi mednarodne panoge.

Pobuda Location Austria oglašuje Avstrijo kot izredno kuliso za tuje filmske produkcije in pomaga pri uresničevanju.
Avtor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA