Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Kinematografija

Rolna negativa za fotografije © photocase.com/hoppelhässchen

© photocase.com/hoppelhässchen

Austrijska kinematografija ima izuzetnu prošlost i poslednjih godina u sve većem obimu privlači pažnju. Nagrade i nominacije u Veneciji i Kanu spadaju samo u najnovije priče o uspehu. Radikalan i zabavan, tako bi mogao ukratko da se opiše tipični austrijski film.

Sadržaj:

Tradicija i inovativnost

Novi austrijski film

Danas domaće filmsko stvaralaštvo karakteriše svestranost i samovoljnost. Sa oštrim satirama i društveno-kritičnim dokumentarnim filmovima naraštaj bez muke nastavlja tradiciju. Nominacije i nagrade u Kanu i Veneciji, brojna priznanja na međunarodnim filmskim festivalima neke su od odlika novog austrijskog filma.

Utemeljenje novog pravca - avangardni film

Znatan doprinos Austrije u međunarodnoj filmskoj priči je u oblasti avangardnog filma. Nekomercijalno orijentisani, eksperimentalni žanr postavlja filmska sredstva mimo uobičajnih tradicija. Od početka pedesetih godina time se etablirala tradicija modernog filmskog stvaralaštva, koja je postala utemeljivač današnjih uspeha.

ogranci i strukture

Što se apsolutne veličine tiče, austrijska kinematografija je malo svetlo u Evropi. Što se umetničkog renomea tiče, tu su austrijski filmski stvaraoci vrh.

Lanac stvaranja vrednosti

Lanac stvaranja vrednosti kinematografije se proteže od kreacija preko produkcije, obrade i umnožavanja do prodaje i distribucije. Pored filma u kinematografiju spadaju i formati video i dvd.

U oblasti kreiranja nestaju razlike između bioskopske-, televizijske-, reklamne produkcije i umetničkog i kratkog filma. Udeo bioskopske produkcije je ograničen na jednu desetinu filmskog stvaralaštva. Televizijski film drži uveliko najveći udeo. Najvažniji naručilac, producent i pokrovitelj u Austriji je ORF, državna televizijska kuća.

Domaću kinematografiju obeležava usitnjena struktura koja se sastoji od malih preduzeća i samostalnih, koji stoje naspram malobrojnih finansijskih institucija. Još jedno važno obeležje je intenzivna interakcija reklamne privrede i multimedijalne oblasti.

Austrija zemlja visoke tehnologije

Austrija je zemlja visoke tehnologije i njegovi kreativni stvaraoci su uvek držali korak sa brzim tehničkim novinama zadnjih godina. Primera radi navešćemo ovde samo neke:

  • ARRI Rental , revolucijonarna 35-mm filmska kamera
  • Riha Film , razvoj inovativnih filmskih uređaja za posebne namene

Televizija i Radio

Tržište za radio i televiziju u Austriji je relativno malo, pošto je jako kasno otvoreno za privatne ponuđače (radio:1995; televizija: 2002). ORF ima godišnji obrt od preko 800 miliona Evra od dažbina i reklama.U oblasti televizije samo sa svoja dva kanala ORF1 i ORF2 i dalje ima neprikosnovenu nadmoć.

Sa bečkim kanalom ATVplus trenutno postoji samo jedan jedini privatni ponuđač sa prosečnim učešćem od oko 3,2 %. Jaka konkurencija potiče od inostranih programa, koji se mogu hvatati preko kablovske televizije i satelita. U međunarodnom poređenju ORF zauzima 20 mesto među evropskim televizijskim stanicama.

ORF je najvažniji naručilac, producent i pokrovitelj u austrijiskoj filmskoj branši.

Kreativnost i produkcija

Austrijski dokumentarni, kratki i igrani film je na festivalima prisutan kao nikad do sad i osvaja godišnje priznate nagrade. Ovi uspesi su pre svega individualni uspesi, oni ukazuju na znatan kreativni potencijal i znanje producenata.

Kreativne glave filmske scene

  • Jedan od najuspešnijih austrijskih filmova je "Pijanistkinja" Mihaela Hanekea sa oko 2,5 miliona gledalaca širom sveta.
  • U oblasti društveno kritične drame poznata je produkcija, koja kritikuje Austriju, Urlicha Seidlsa "Pasji dani" (2001).
  • U oblasti društveno kritičnog dokumentarnog filma pobrinuli su se Ervin Vagenhofer („We Feed The World“, 2005), Hubert Sauper („Darwins Alptraum“, 2004) i Nikolaus Geirhalter („Unser tägliches Brot“, 2006) za bioskopski uspeh i nagrade.
  • Veliki raspon između zahtevnih i istovremeno na publiku delotvornih filmova u Austriji su uspeli da naprave i Volfgang Murnberger („Komm, süßer Tod“, 2002, „Silentium“, 2004), Mihael Glavogger („Nacktschnecken“, 2004, „Slumming“, 2006) und Hans Veingartner („Die fetten Jahre sind vorbei“)zadnjih godina.
  • Takođe uspešni režiseri zadnjih godina su između ostalih Barbara Albert („Nordrand“, 1999, „Fallen“, 2006), Elisabeth Šarang, Mirjam Unger, Kurt Palm, Jesika Hausner, Virgil Vidrich, Florian Fliker und Ruth Bekerman, koji sa filmovima različitih žanrova izazivaju veliku pažnju na međunarodnim filmskim festivalima.

Produkcija igranog filma

U velike produkcijske kuće u Austriji se između ostalih ubrajaju

Mladi, uspešni filmski stvaraoci su između ostalih

Produkcija po narudžbini dominira tržištem naspram sopstvene produkcije nezavisnih filmskih stvaraoca sa odnosom većim od 9:1. ORF igra ulogu najvažnijeg naručioca, producenta i pokrovitelja u Austriji. Ova uska povezanost sa televizijom je spram drugih zemalja naročito izražena.

Propagandni film

Sa udelom od oko 20% u ukupnoj vrednosti produkcije kinematografije, bioskopski i televizijski propagandni film zauzima važno mesto kao nalogodavac u branši.

Veći deo austrijske filmske produkcije nudi kompletan spektar uluga za propagandne, privredne, dokumentarne i igrane filmove. Ipak i pored toga u oblasti propagandnog filma postoji red specijalizovanih produkcijskih kuća, koji su sa reklamnom i komunikacijskom granom usko povezani.

Sveobuhvatan pregled celokupnih ponuđača iz oblasti kreacije i produkcije uključujući sve davaoce usluga i isporučioce nudi granska knjiga creation/production, koju izdavačka kuća Falter-Verlag redovno izdaje. Internet verzija creation/production sadrži više od 7.500 stalno aktuelizovanih podataka o filmskoj i komunikacijskoj grani.

Bioskopsko tržište i primena

Primena filma sa njegovom promocijom, distribucijom i prodajom dovodi do nastanka lanca vrednosti, koji obuhvata stotine miliona Evra i osigurava brojna radna mesta. Bruto vrednost proizvodnje u Austriji kreće se oko 800 miliona Evra, iz toga nastali bruto dohodak iznosi 420 miliona Evra.

Na austrijskom bioskopskom tržištu strani film ima udeo od oko 90%, najviše poreklom iz SAD. Domaća šprodukcija dugometražnog filma dostigla je lane prosečan udeo od 8-10% u premijernim filmovima u Austriji. Od toga je šest domaćih produkcija uspelo da širom Austrije premaši granicu od 100.000 gledalaca.

Ova globalno dominantna situacija ponovo odslikava strukturu tržišta distribucije. Od oko 20 najvećih firmi za distribuciju u Austriji, najveće su ćerke firme inostranih velikih koncerna:: Buena Vista, Centfox, UIP, Warner i Sony Pictures.

Najveći austrijski distributer i istovremeno najveći vlasnik bioskopa je Konstantin Film . Filmladen-Verleih je najveći distributer austrijskih filmova. Zajedno sa Filmladenon su Polyfilm i Stadtkino na tržištu najači distributeri. Hoanzl je najvažnije preduzeće kada se radi o distribuciji austrijskih filmova i kabaretskih snimaka.

Zastupanje interesa i subvencioniranje

Zastupanje interesa

Detaljnu listu austrijskih i međunarodnih udruženja možete naći na sajtuFAMA – Fachverband der Film- und Musikindustrie .

Institucije za subvencioniranje

Javna sredstva za subvencioniranje saveza i pokrajni kreću se oko 40 miliona Evra. Savezna sredstva se raspodeljuju preko austrijskog filmskog instituta, dodatna sredstva dolaze iz saveznog budžeta za kulturu. Institut za film zajedno sa ORF-om upravlja sredstvima koja se dobijaju iz televizijske pretplate. Kod subvencija pokrajna i gradova Beč sa 8 miliona Evra stavlja sa odstojanjem najveće iznose na raspolaganje.

Austrijski film u inostranstvu

Za promociju austrijskog filma u inostranstvu i za podršku filmskog izvoza postoji austrijska filmska komisijaAustrian Film Commission (AFC) . Ona je kontakt i pruža usluge kako za domaću tako i međunarodnu branšu.

Inicijativa Location Austria kandiduje Austriju kao neobičnu kulisu za inostranu filmsku produkciju i pruža podršku prilikom realizacije.
Autor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA