Advantage Austria Pokazati navigaciju

Promidžba i odnosi s javnošću (PR)

Leteća slova © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Zlato u disciplini televizijske reklame u New Yorku, zlato u Montreuxu, pobjednik na INMA Newspaper Marketing Award, platinasta nagrada i dvostruko zlato na Effie-u. Pobjede ne slave samo velike tvrtke austrijske komunikacijske industrije i male tvrtke doprinose gospodarskoj grani promidžbe i odnosa s javnošću kreativnom dinamikom koja nadilazi klasične granice reklame.

Sadržaj:

Tradicija i inovacija

Komunikacijska gospodarska grana je najmlađi ogranak kreativne industrije u Austriji. Prve austrijske reklamne agencije se otvaraju tijekom gospodarskog booma 1960-tih godina. Od tada komunikacijski sektor raste konstantno i svrstava se u gospodarske grane s najbržim rastom. Posebno dinamično se posljednjih godina razvijaju direktni marketing, odnosi s javnošću i event management ali prije sve online-reklame.

Interesantan trend koji se pojavio u austrijskom komunikacijskom sektoru je ponuda cross-over-usluga. Granice između komercijalne reklame i klasičnih kreativnih dijelova se sve češće premošćuju. Dinamičan razvoj disciplina kao što su Corporate Design ili dizajn komunikacija pokazuje srastanje dizajna i reklame. Akustično upravljanje markama nastaje iz uzajamne inspiracije između reklama i glazbene industrije.

Sektori i strukture

Austrijsku komunikacijsku branšu obilježava visoka stopa rasta. Okruglo 20.000 aktivnih članica broji stručna udruga za promidžbu i tržišne komunikacije. Ovaj broj se u zadnjih deset godina više nego udvostručio.

Jedna trećina tvrtki su tvrtke s jednim zaposlenim. Time se ukazuje na jaku diferencijaciju tržišta kao i u ostalim dijelovima austrijske kreativne industrije. Na nekoliko velikih tvrtki dolazi veliki broj malih agencija i pojedinaca.

Poslovne grane

Stručno udruženje promidžbe i tržišnih komunikacija pri Austrijskoj gospodarskoj komori (WKO) razlikuje sljedeće poslovne grane:

 • reklamne agencije
 • grafički dizajn reklama
 • savjetovanje pri odnosima s javnošću (PR)
 • reklamna arhitektura
 • tvrtke za promociju
 • istraživanje mišljenja i tržišta
 • raspodjela reklamnih sredstava
 • posredovanje u reklamiranju
 • direktni marketing i adresari
 • event agencije
 • multimedijske agencije
 • agencije za sponzorstva

Unutar branše, austrijski sektor reklama i komunikacija se dijeli na dva sektora:

 • Above-the-line-reklama (klasična reklama) definira se najčešće kao klasična reklama koja dopire do kupca preko medija kao što su novine, plakati, televizija ili radio.
 • Below-the-line-reklama („neklasična“ reklama) obuhvaća prije svega odnose s javnošću (PR), sajmove, izložbe, sponzorstva, evente, direktni marketing ili online-promidžbu.

Kreacija i proizvodnja

Kreacija je kreativna srž sektora komunikacija i najčešće se dijeli na vizualizaciju promidžbenih poruka (grafika/art director) te na izradu tekstualnih poruka (copywriting). Cjelokupna koordinacija podliježe kreativnoj upravi. U manjim agencijama, različiti radni procesi unutar kreacije i proizvodnje nisu razdvojeni. Veće agencije su strukturirane da imaju kreaciju i kontakte s klijentima, pri čemu se ova podjela iz strateških kao i komunikacijskih razloga ne poštuje uvijek. I unutar kreacije mnogi se trude u kreativnom procesu prebroditi podjelu na tekst i grafiku.

Promidžba

Austrijski kreativci su posljednjih godina na velikim međunarodnim promidžbenim festivalima privukli pažnju na sebe. Pri tome se su uspješno predstavljali i ogranci stranih agencija u Austriji kao i agencije u čisto austrijskom vlasništvu. Što se tiče kreativnih nagrada u 2006. godini najuspješnije agencije su: (izbor)

Na nekoliko velikih tvrtki s više od 100 zaposlenih dolazi mnogo malih agencija i pojedinaca koji se unatoč svojim malim kapacitetima kroz fleksibilnost i kreativnost profiliraju i dobro pozicioniraju u nišama ovog sektora.

Stručni mediji Horizont i Bestseller objavljuju svake godine kreativnu ljestvicu za ocjenjivanju kreativnog potencijala austrijske promidžbene branše.

Public Relations

Austrijski PR-sektor je mlađi od klasičnog promidžbenog sektora. PR se razlikuje od čiste promidžbe (ima za cilj povećanje prodaje) zbog toga što se brine o komunikaciji (internoj i eksternoj), pri čemu su primarni ciljevi sporazumijevanje, izgradnja razumijevanja i povjerenja.

Mnoge velike promidžbene agencije imaju vlastite odjele za odnose s javnošću. Ali i agencije koje se bave samo odnosima s javnošću mogu se dobro etablirati na tržištu kao npr.:


Želite više saznati o austrijskom sektoru odnosa s javnošću? Temeljna studija PR-tržišta se može naći na web stranici Stručnog udruženja za promidžbu i tržišne komunikacije . Na web stranici Austrijskog PR udruženja naći ćete daljnje informacije o odnosima s javnošću u teoriji i praksi.

Posredovanje i potpora

Sektor komunikacija u austrijskoj kreativnoj industriji raspolaže različitim interesnim udrugama i udruženjima. Neke od njih možete naći ovdje:


Mediji

Magazin Lürzer´s Archive izlazi 6 puta godišnje a izdaje ga austrijski stručnjak za promidžbu Walter Lürzer. Časopis nudi obuhvatan pregled promidžbene industrije u čitavom svijetu.

Drugi mediji ove gospodarske grane su:


Odlikovanja

Unutar različitih sektora austrijske komunikacijske branše redovno se dodjeljuju nagrade i druga odlikovanja.
Najomiljenija nagrada kod kreativaca je Venus koju dodjeljuje Creativ Club Austria . . Isto vrijedi sa stajališta nalogodavaca za nagradu Effi.

Najveća državna odlikovanja su:

 • Staatspreis Werbung - Državna nagrada za promidžbu
 • Staatspreis Public Relations - Državna nagrada za odnose s javnošću

Ostale nagrade su: (izbor)


Popis najvažnijih nacionalnih i međunarodnih nagrada iz ove branše možete naći na web stranici Stručnog udruženja za prodmidžbu i tržišnu komunikaciju .
Autor::
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA