Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Reklám és PR

hullámzó betűk © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Arany New-Yorkban a TV-reklámfilm kategóriában, arany Montreuxban, győztes az INMA újság marketing díjkiosztóján, platina és dupla arany az Effie-n. Nemcsak az osztrák kommunikációs gazdaság nagy vállalatai ünneplik a sikert, hanem a reklám és pr szakmának a  kis ügynökségek is adnak kreatív lendületet a klasszikus reklámokon túl.

Tartalom:

Hagyomány és innováció

A kommunikációs ágazat Ausztriában a kreatív gazdaság egyik legfiatalabb területe. Az első osztrák reklámügynökségeket az 1960-as gazdasági fellendülés idejében alapították. Azóta a kommunikációs szektor folyamatosan növekszik és az egyik leggyorsabban növekvő gazdasági ágazat. Különösen dinamikusan fejlődőtt az elmúlt években a direktmarketing, PR, eseményszervezés és mindenekelőtt az online-reklám.

Az osztrák kommunikációszektorban érdekes tendencia a cross-over szolgáltatás trendje. A kereskedelmi reklámok és a kreatív területek határai egyre gyakrabban mosódnak össze. A diszciplínák dinamikus fejlődése, mint a "coporate design", vagy a kommunikációs design a design és a reklám összefonódása. A márka akusztikus piaci megerősítése a reklám és a zeneipar sokoldalú inspirációjából tevődik össze.

Szakterület és struktúra

Ausztria kommunikációs ágazatát gyors növekedés jellemzi. A Reklám és Piackommunikációs Szakszövetség kereken 20.000 aktív tagot számlál. Az elmúlt tíz évben a tagok száma több mint kétszeresére nőtt.

A vállalatok egyharmada egyszemélyes vállalkozás. Ez azt is kifejezésre juttatja hogy az osztrák kreatív gazdaság más területeihez hasonlóan erős a piaci tagolódás. Néhány nagy vállalattal számos kis ügynökség és egyszemélyes vállalkozás áll szemben.

Foglalkozási ágak

A WKO Reklám és Piackommunikációs Szakszövetsége a következő szakmai csoportokat különbözteti meg:

 • Reklámügynökségek
 • Reklámgrafika design
 • PR-tanácsadás
 • Reklámépítészet
 • Hirdetési vállalatok
 • Piac- és közvéleménykutatás
 • Reklámtárgyak forgalmazása
 • Reklámközvetítés
 • Direktmarketing- és címadatbázis-kiadók
 • Event ügynökségek
 • Multimédia ügynökségek
 • Szponzorációs ügynökségek

Az ágazaton belül az osztrák reklám és kommunikációs terület két szektorra tagozódik: 

 • Above-the-line(klasszikus reklám) reklámot többnyire mint tradicionális reklámot definiálják, amely a fogyasztókat a médiákon, újságok, plakátok, TV vagy rádió, keresztül éri el.
 • Below-the-line („nem klasszikus” reklám) reklám magába foglalja a PR-t, a vásárokat, kiállításokat, szponzorációt, eseményeket, direktmarketinget vagy az online-reklámot.

Alkotás és gyártás

Az alkotás a kommunikációs ágazat kreatív magja, többnyire a reklámüzenet (grafika/art director) megjelenítésére, valamint a szövegüzenetre (szövegíró) tagolható. A teljes koordinációt a kreatív igazgatóság végzi. A kisebb ügynökségeknél az alkotói munka gyakran nem határolódik el a gyártáshoz kapcsolódó különböző munkafolyamatoktól.
Nagyobb ügynökségek többnyire a kreatív részlegre és az ügyfélkapcsolati részlegre oszhatók fel, bár ez a tagolódás stratégiai és kommunikációs okokból gyakran felbomlik. A kreatív részlegen belül is sokan azon fáradoznak, hogy a kreatív folyamatban felülkerekedjenek a szövegre és a grafikára való tagolás korlátain.

Reklám

Az elmúlt években Ausztria kreatívjai a nemzetközi reklámfesztiválokon is újra és újra felhívták magukra a figyelmet. Mind a nagy nemzetközi ügynökhálózatok kirendeltségei, mind a 100 %-os osztrák tulajdonú ügynökségek sikeresen szerepeltek. 2006-ban a kreatívdíjak vonatkozásában a legsikeresebb ügynökségek (kivonat):


Néhány nagy, akár 100 munkatárssal dolgozó reklámügynökségel szemben, sok kisebb ügynökség és egyszemélyes vállalat tevékenykedik, akik kis kapacitásuk ellenére is rugalmas tevékenységükön és kreatív potenciáljukon keresztül szakosodnak és egyes piaci réseken nagyon jó pozíciókat tudhatnak maguknak.

A Horizont és a Bestseller szaklapok évente közzéteszik az osztrák reklámipari válalkozások rangsorát, melyben kiértékelik a kreatív potenciált.

Public Relations

Az osztrák PR-ágazat fiatalabb mint a klasszikus reklám szektor. A különbség a klasszikus reklámhoz képest (célja a forgalomnövekedés) az, hogy a PR esetében (külső és belső) kommunikációról van szó, amely elsődleges célja az üzenet közvetítése és a fogyasztói bizalom megszerzése.

Sok nagy reklámügynökségnek van saját PR-részlege. De tisztán PR tevékenységet folytató ügynökségek is sikeresen működnek, mint például: 


Többet szeretne megtudni az osztrák PR ágazatról? A PR piacról szóló tanulmány a  Fachverbandes Werbung und Kommunition honlapjáról letölthető. A  Public Relations Verbandes Austria honlapján további információkat talál a PR elméletéről és gyakorlatáról.

Közvetítés és támogatás

Az osztrák kreatív gazdaság kommunikációs területe számos érdekképviselettel és szövetséggel rendelkezik. Néhányat ezek közül itt talál: 

Média

A Lürzer´s Archive magazin évente hatszor jelenik meg, Walter Lürzer osztrák reklámszakember kiadásában. A szaklap átfogó képet ad a világ reklámiparáról.

A kommunikációs ágazat további médiumai:

 • Der Horizont - heti magazin a reklám, marketing és média számára
 • Bestseller - megjelenik évente tízszer háttérinformációkkal a kommunikációs ágazatból
 • Medianet - B2B-napilap az ágazat számára
 • a3 Wirtschaftsverlag - magazin a reklám, marketing és média számára
 • Extradienst - magazin a marketing és kommunikáció számára

Kitüntetések

Az osztrák kommunikációs ágazat különböző területein belül rendszeresen adnak át díjakat és más kitüntetéseket. A kreatívok között a legnépszerűbb díj a Creativ Club Austria . Ugyanez érvényes a megrendelői oldal szemszögéből nézve az Effi-re.

A legmagasabb állami kitüntetés:

 • Staatspreis Werbung
 • Staatspreis Public Relations

További díjak (kivonat): 

Az ágazat legfontosabb nemzeti és nemzetközi díjairól összeállítást a  Reklám és Piaci Kommunikációs Szakszövetség (Fachverband Werbung und Marktkommunikation) honlapján talál.

Szerző:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA