Advantage Austria Indicare navigare

Publicitate şi PR

Litere plutind © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Aur la disciplina film publicitar TV la New York, aur în Montreux, câştigători la INMA Newspaper Marketing Award, platină şi două medalii de aur la Effie. Nu numai societăţile mari din sectorul austriac al comunicaţiilor sărbătoresc succese, ci şi  agenţiile mici conferă sectorului publicitar şi de PR dinamică creativă depăşind graniţele publicităţii clasice.

Conţinut structurat:

Tradiţie şi spirit inovator

Branşa comunicaţiilor este unul din domeniile cele mai noi ale sectorului creativităţii din Austria. Primele agenţii publicitare austriece au fost create în cursul boomului economic al anilor 1960. De atunci sectorul comunicaţiilor creşte încontinuu şi este una din ramurile cu creşterea cea mai mare din economia austriacă. Deosebit de dinamic s-au dezvoltat în ultimii ani domeniile marketingului direct, ale PR cât şi ale Eventmanagement şi în special publicitatea online.

O tendinţă interesantă din sectorul austriac al comunicaţiilor o reprezintă serviciile cross-over. Graniţele dintre publicitatea comercială şi domeniile clasice ale creativităţii sunt depăşite din ce în ce mai des. Dezvoltarea dinamică a unor discipline cum ar fi corporate design sau design de comunicare sta la baza unei dezvoltări complementare între design şi publicitate. Măiestria acustică ia naştere din izvorul de inspiraţie din publicitate şi domeniul muzical.

Segmente şi structuri

Branşa austriacă a comunicaţiilor este caracterizată de o dezvoltare rapidă. Asociaţia pentru publicitate şi comunicaţii de piaţă numără circa 20.000 de membri activi. Numărul acestora s-a dublat în ultimii zece ani.

O treime din societăţi sunt formate dintr-o singură persoană. Astfel se constată ca şi în alte domenii ale creativităţii din Austria o diferenţiere puternică a pieţei. Unor societăţi mari le stau alături agenţii mici şi societăţi formate dintr-o singură persoană.

Grupe profesionale

Asociaţia profesională pentru publicitate şi comunicaţia pieţei a Camerei Economice Austriece face diferenţierea între următoarele grupe profesionale:

 • agenţiile de publicitate
 • design grafiv publicitar
 • consultanţă PR
 • arhitectură publicitară
 • societate de servicii publicitare
 • cercetarea pieţei şi a opiniei
 • distribuţia de mijloace publicitare
 • intermedierea publicitară
 • marketing şi furnizori de adrese
 • agenţii pentru organizarea de evenimente
 • agenţii multimedia
 • agenţii de sponsorizare

În cadrul branşei domeniul austriac al publicităţii şi al comunicării se împarte în două sectoare:

 • publicitatea above-the-line(publicitate clasică) este definită de cele mai multe ori ca publicitate clasică, care ajunge la consumator prin intermediul mijloacelor de informare cum ar fi ziarele, panouri, TV sau radio.
 • publicitatea below-the-line (publicitate „neclasică“) cuprinde în special PR, târguri, expoziţii, sponsoring, evenimente, marketing direct sau publicitatea online.

Creaţie şi producţie

Creaţia este nucleul creativ al branşei comunicării şi se împarte de obicei între vizualizarea mesajului publicitar (grafică/art director) şi elaborarea mesajului-text (textier). Coordonarea generală intră în atribuţia direcţiei de creativitate. În agenţiile mai mici de obicei nu există o delimitare între diversele procese de muncă din cadrul actului de creaţie şi producţie. În agenţiile mari activitatea este împărţită de obicei între  partea de creaţie şi relaţia cu clienţii, dar delimitarea este adeseori nesocotită din motive strategice şi de comunicare. Şi în cadrul activităţii de creaţie mulţi încearcă să depăşească divizarea în text şi grafică din procesul creator.

Publicitatea

Persoanele creative din Austria au putut în ultimii ani să atragă atenţia asupra lor cu ocazia festivalurilor internaţionale de publicitate. Cu acele ocazii s-au prezentat cu succes atât filiale ale unor reţele mari, internaţionale de agenţii cât şi agenţii pur austriece. Cele mai de succes agenţii în privinţa premiilor pentru creativitate din anul 2006 au fost (selecţie):


În afară de agenţiile mari de publicitate cu până la 100 de angajaţi există multe agenţii mici şi firme de o persoană, care deşi au capacităţi reduse ies în evidenţă prin domeniul lor flexibil de activitate şi potenţialul lor creativ fiind deosebit de bine poziţionate pe multiple nişe de piaţă.

Publicaţiile de specialitate Horizont şi  Bestseller publică în fiecare an un clasament al creativităţii pentru evaluarea potenţialului creativ al branşei austriece a publicităţii.

Relaţii publice

Branşa austriacă de PR este mai tânără decât sectorul clasiic de publicitate. Spre deosebire de publicitatea pură (cu scopul de a mări distribuţia) în cazul PR este vorba despre comunicare  (internă şi externă), fiind vizate în special gradul de înţelegere, construirea percepţiei şi încrederea.

Multe agenţii de publicitate mari au un compartimente proprii de PR. S-au făcut însă remarcate cu succes şi agenţii de PR cum ar fi de ex.:


Doriţi să aflaţi mai mult despre domeniul PR austriac? Studiul cu informaţii de bază despre piaţa PR vă stă la dispoziţie putând fi accesat pe pagina de web a Asociaţia de profil Publiciatate şi comunicare . Pe pagina de web a  Asociaţia Public Relations Austria găsiţi informaţii suplimentare privind teoria şi practica PR.

Intermediere şi susţinere

Domeniul comunicării din sfera austriacă a creativităţii dispune de multiple reprezentări de interese şi asociaţii. În continuare găsiţi unele dintre ele:

Produse ale mass media

Revista Lürzer´s Archive apare de şase ori pe an şi este publicată de expertul austriac în publicitate Walter Lürzer. Publicaţia oferă o imagine cuprinzătoare a branşei publicităţii din întreaga lume.

Alte publicaţii ale branşei comunicare sunt:

 • Der Horizont - ziar săptămânal pentru publicitate, marketing şi mass media
 • Bestseller - apare de zece ori pe an articole de fond din branşa comunicare
 • Medianet - B2B-cotidian pentru branşă
 • a3 Wirtschaftsverlag  - revistă-magazin pentru mass media, marketing şi publicitate
 • Extradienst - revistă-magazin pentru marketing şi comunicare

Distincţii

În cadrul domeniilor diferite ale branşei comunicării din Austria se conferă în mod regulat premii şi alte distincţii.
Cel mai dorit premiu al persoanelor creative este Venus a Creativ Club Austria . Acelaşi lucru este valabil din partea clienţilor pentru Effi.

Cele mai mari distincţii de stat sunt:

 • Premiul de stat Publicitate
 • Premiul de stat Public Relations

Alte premii sunt (selecţie):

O listare a celor mai importante premii naţionale şi internaţionale din branşe găsiţi pe pagina de web a Asociaţiei de profil Publicitate şi comunicare de piaţă .

Autor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Imprimare
©©ADVANTAGE AUSTRIA