Advantage Austria Prikaži navigacijo

Reklame in PR

schwebende Buchstaben © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Zlato v disciplini televizijski reklamni film v New Yorku, zlato v Montreuxu, zmagovalec na INMA Newspaper Marketing Award, platina in dvojno zlato na EFFIE. Ne samo velika podjetja avstrijske komunikacijske industrije žanjejo uspehe, tudi majhne agencije prispevajo k dinamiki klasične reklame čez meje avstrijske države.

Vsebina:

Tradicija in inovacija

Področje komunikacij je eno najmlajših v kreativni panogi v Avstriji. Prve avstrijske reklamne agencije so bile ustanovljene v gospodarskem vzponu v 60ih letih prejšnjega stoletja. Od takrat naprej se vztrajno širi in je ena najhitreje rastočih gospodarskih panog. Posebej dinamična področja znotraj panoge so neposredni marketing, PR ter organizacija dogodkov ter predvsem spletna reklama.

Zanimiva tendenca v avstrijskem komunikacijskem sektorju je trend ponujanja čezmejnih storitev. Meje med komercialno reklamo in klasičnimi kreativnimi področji se vedno bolj brišejo, dinamičen razvoj disciplin, kot so npr. corporate design ali komunikacijski design pa so najlepši primeri zlitja designa in reklame. Akustično vodene znamke nastanejo iz obojestranske inspiracije reklame in glasbe.

Panoge in strukture

Avstrijsko komunikacijsko panogo zaznamuje neverjetna rast. Okrog 20.000 aktivnih članov šteje združenje za reklame in tržno komuniciranje in število se je v zadnjih desetih letih več kot podvojilo.

Tretjina podjetij so družbe s samo eno osebo. S tem se potrjuje močna diferenciacija avstrijskega trga kreativnih panog. Z le nekaj velikimi podjetji se kosajo številna majhna podjetja in agencije.

Poklici

Združenje za reklame in tržno komuniciranje pri GZ Avstrije loči sledeče poklicne skupine:

 • Reklamne agencije
 • Grafični design
 • PR-svetovanje
 • Reklamna arhitektura
 • Oglasna podjetja
 • Tržne in javnomnenjske raziskave
 • Razpečevanje reklam
 • Neposredni marketing in datoteke naslovov
 • Agencije za prirejanje dogodkov
 • Multimedijske agencije
 • Agencije za sponsoring

Znotraj panoge se področja delijo na dva dela: 

 • Above-the-line-Werbung (klasična reklama) se ponavadi definira kot tradicionalna reklama, ki potrošnika doseže preko medijev kot so revije, časopisi, plakati, televizija ali radio.
 • Below-the-line-Werbung („ne-klasična" reklama) zajem npr. sejme, razstave, sponsoring, dogodke, neposredno trženje ali spletne reklame.

Kreacije in produkcija

Kreacija je kreativno jedro komunikacijske panoge in se ponavadi deli na vizualizacijo reklamnega sporočila(grafika/art director) ter na pisanje tekstov (textwriting). Skupno koordinacijo prevzema področje kreativne direkcije. V manjših agencijah so različni delovni procesi med kreacijo in produkcijo redkokdaj ločeni. Večje agencije imajo ponavadi ločene oddelke za kreacijo in stike s strankami/prodajo, se pa vsekakor ta meja velikokrat zabriše prav zaradi strateških in komunikativnih razlogov. Tudi znotraj kreacije se mnogi trudijo prestopiti mejo med tekstom in grafiko v kreativnem procesu.

Reklame

Avstrijski kreativci so v zadnjih letih vedno pogosteje opozorili nase na različnih mednarodnih festivalih. Uspešno so se predstavile tako avstrijske podružnice mednarodnih agencij, kot tudi avstrijske agencije. Najuspešnejši kreativci v letu 2006 so bile sledeče agencije:


Na nekaj velikih reklamnih agencij z več kot 100 zaposlenimi pride kar veliko število majhnih agencij in podjetij s samo enim zaposlenim, ki so kljub majhnim kapacitetam neverjetno dobro pozicionirane na trgu in to predvsem vsled njihove prilagodljivosti in kreativnega potenciala.

Strokovni mediji Horizont in Bestseller vsako leto objavijo razpredelnico najboljših kreativcev, kjer je ocenjen predvsem kreativni potencial avstrijskih reklamnih agencij.

Public Relations

Avstrijska panoga PR je mlajša kot klasična reklamna panoga. V nasprotju s čisto reklamo (ki cilja na povečanje prodaje) gre pri PR za interno in eksterno komunikacijo, pri čemer se primarno cilja na sporazumevanje, izgradnjo razumevanja in zaupanja.

Številne velike reklamne agencije imajo svoje oddelek za PR. Dobro pozicionirale pa so se tudi mnoge agencije za PR: 


Vas zanimajo podrobnosti o avstrijskem PR? Študijo o trgu PR v Avstriji najdete na domači strani združenja za reklame in komunikacije Professional Association Advertising and Marketing Communications Industry, Austria . Na spletni strani združenja za PR Public Relations Verbandes Austria pa najdete informacije o teoriji in praksi PR dejavnosti.

Posredovanje in podpora

Komunikacijsko področje avstrijske kreativne industrije ima številna interesna združenja in društva. Predstavljamo vam izbor le teh: 


Mediji

Magazin Lürzer´s Archive izhaja šestkrat letno, njegov izdajatelj je avstrijski strokovnjak za reklame Walter Lürzer. Revija ponuja obsežen pregled reklamne panoge po vsem svetu.

Drugi mediji komunikacijske panoge so še:

Priznanja

Znotraj različnih področij avstrijske komunikativne panoge se redno podeljujejo nagrade in priznanja.
Najbolj zaželjena je nedvomno nagrada Venus Creativ Club Austria . Iz vidika naročnikov pa je to nagrada Effi.

Najvišja državna priznanja so:

 • Državna nagrada za reklame
 • Državna nagrada za public relations

Izbor drugih priznanj:

Pregled najpomembnejših domačih in mednarodnih nagrad panoge najdete tudi na domači strani združenja za reklame in tržno komuniciranje Professional Association Advertising and Marketing Communications Industry, Austria .

Avtor:
Doris Rothauer / Büro für Transfer
Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA