Advantage Austria Показване навигация

Общ преглед

С индивидуалност и най-добро качество на продуктите австрийските производители на хранителни стоки се позиционират успешно на европейските и международните пазари. Важни фактори за техния успех са постоянните иновации на продуктите и методите, добре обучените сътрудници и ръководените професионално запазени марки. С плюс от почти десет процента в земеделската външна търговия през 2006 г. Австрия постигна един положителен селскостопански търговски баланс.

Съдържание:

Продукти и качество

Австрия гарантира производството на здравословни хранителни продукти и цялостен контрол на качеството. Успешно се изнасят екологично чисти суровини и продукти. На малкия местен пазар австрийските производители на хранителни продукти се намират в състояние на силна конкуренция помежду си. И това прави продуктите им отлични за износ.

Пример: Млечно стопанство

С висок стандарт за качество и дългогодишна компетентност в Австрия работят около 90 млекоцентрали и мандри. Използваните суровини и производствената техника са висококачествени и тази стратегия си заслужава: В тази област без изключение се експортират по-висококачествени продукти, отколкото се внасят.

Пример: Месно стопанство

Възможностите в тази област са концентрирани в износа на прясно месо на избрани пазари на трети страни, например Япония или Швейцария, както и в съседните централно- и източноевропейски държави. На най-голямо доверие сред потребителите се радва австрийското говеждо месо.

Особено предпочитани на експортните пазари са месните произведения и преди всичко австрийската сланина.

Австрийско качество

През изминалите години Австрия се превърна в гастрономическа страна. С качество и консумация хранителната промишленост на Австрия успя да се наложи не само на родния пазар, но и на над 180 експортни пазара. Увеличаването на експортната квота от 16,6 % през 1995 г. до над 60 % през 2015 г. подчертава нейните успехи.

Амбициозните селскостопански производители, лозари и стопани преоткриха и усъвършенстваха своята самостоятелност. Те разработват продукти от най-високо качество за ценителите-гастрономи. Австрийските производители на хранителни стоки поемат водачеството в областта на качеството на европейските и международните пазари. Експортират се все повече усъвършенствани продукти на по-високи цени. Растящ е броят на потребителите в целия свят, готови да заплатят съответната цена за отлично качество и превъзходен вкус.

Най-големият дял в експорта на аграрни продукти се пада на изделията на хранителната промишленост (Раздели за групите продукти в митническите тарифи от 16 до 24). Към „експортните фаворити” се причисляват енергийните напитки, лимонадите и студения чай, сладкарските изделия, както и печените тестени продукти и специалитетите на австрийската пекарска и сладкарска кухня.

Примери за многообразието на хранителните продукти и напитките, радващи се на голяма международна популярност:

  • Здравословни power snacks
  • Wellness drinks
  • Биопродукти
  • Печени тестени изделия и сладкиши
  • Продукти от преработени плодове
  • Хранителни продукти с допълнителни ползи за здравето и доброто самочувствие Напитки, които не само освежават тялото и духа, но и пречистват, ободряват и дори окриляват.

В Австрия най-високата лозарска култура се преплита в оригинална връзка с модерната архитектура. Чуйте повече за това в едино аудио предаване. Wine and Archtitecture (на английски език) [mp3, 894.8kb]

Регионални специалитети и биологично селско стопанство

Австрия е световноизвестна с многообразието си от висококачествени регионални специалитети и с нарастващия дял на биопродуктите дори се нарежда на едно от водещите места в тази област в международен мащаб.

Всяка австрийска федерална провинция има своите кулинарни особености, от специалния мармалад през „алпийската сьомга” до отбраните вина. Сред най-популярните биопродукти от Австрия се нареждат месото, саламите, зърнените храни, печените тестени изделия, млякото и млечните изделия.

Регионално качество

Дали олиото от тиквено семе, произвеждано във федерална провинция Щирия, или кайсиите в областта Вахау, всички регионални продукти от Австрия се отличават с високото съзнание за качество и иновативност на производителите. При това се спазват не само традиционните рецепти, но се разработват и нови продукти.

Структурата на австрийското селско стопанство, състояща се предимно от малки и средни земеделски стопанства, води до това за регионалните специалитети да бъдат използвани най-добрите суровини и натрупания дългогодишен опит.

Биопродукти

Биологичното селско стопанство щади природата и допринася за трайното опазване на околната среда. Чуйте повече за това в едино аудио предаване. Organic Farming (на английски език) [mp3, 883.7kb]

Постигането на най-доброто качество на хранителните продукти чрез щадящо използване на ландшафта, суровините и енергията в съзвучие с природата е водещата мисъл на биологичното селско стопанство. Делът на заводите за производство и преработка на биопродукти в селското стопанство определя мястото на Австрия сред фаворитите в световен мащаб и техният брой расте постоянно.

Около 20.800 завода за производство и преработка на биопродукти стопанисват около 21 % от селскостопанската площ на Австрия. Приблизително 7 % от биопродукцията се експортира. Най-важните продукти при това са прясното мляко, сиренето и кашкавала, киселото мляко, маслото, картофите и говеждото месо. Един пример: Понастоящем около една трета от биологично чистите картофи от Австрия се експортира за Великобритания.

Експортни пазари

С дял от около 77 % в експорта Европейският съюз е най-важният експортен пазар за Австрия. В областта на аграрното стопанство най-важните търговски партньори на Австрия са Германия и Италия, но и Унгария, Чехия, Полша, Словения и Словакия са значими пазари за австрийските хранителни продукти и напитки.

Машини за хранителната и питейната промишленост

Австрийските предприятия в областта на машиностроенето изнасят стоките си успешно навсякъде по света. Високият технически стандарт и ноу-хауто в тази иновационна област на машиностроенето се ценят високо на европейските и международните пазари.

Австрийските предложители не само произвеждат машини, но освен това доставят и модули, инструменти и устройства за автоматизация, гарантиращи на клиентите им най-високото качество и продуктивност. Към факторите за успех принадлежат добре обучените специалисти, високото съзнание за качество и осъществяването на връзки с производители в други страни.

Асоциация на металургичната индустрия
Wiedner Hauptstraße 63
1045 Vienna
Austria
 
+43 5 90900 3482
 
+43 1 505 10 20
office@fmti.at
 
http://www.metalltechnischeindustrie.at/en/
Печатане
©©ADVANTAGE AUSTRIA