Advantage Austria Pokaži navigaciju

Pregled

Austrijski proizvođači prehrambenih proizvoda pozicionirali su se svojom individualnošću i izvrsnom kvalitetom na europskom i međunarodnim tržištima. Pri tome su važni faktori uspjeha inovacije u proizvodima i proizvodim postupcima, dobro obrazovani suradnici i profesionalno vođene marke. S rastom od 10% u vanjskotrgovinskoj poljoprivrednoj razmjeni u 2006. godini, Austrija je ostvarila pozitivnu agrarnu bilancu.

sadržaj:

Proizvodi i kvaliteta

Austrija je sinonim za prehrambene proizvode iz netaknute prirode i za temeljitu kontrolu kvalitete. Uspješno se izvoze sirovine iz ekološke proizvodnje i proizvodi s „karakterom“. Vlada jaka konkurencija među proizvođačima prehrambenih proizvoda na malom domaćem tržištu. To ih ojačava za uspješan izvoz.

Primjer mljekarske industrije

Oko 90 austrijskih mljekara i sirana rade s visokim standardima i dugogodišnjim iskustvom. Korištene sirovine i proizvodna tehnika su visoke kvalitete i ovakva strategija se isplatila: u ovom sektoru se uvijek kvalitetniji proizvodi više izvoze nego uvoze.

Primer mesopreradjivacke industrije

Potencijali u ovoj grani leže u izvozu svježeg mesa u odabrane treće zemlje, npr. Japan ili Švicarsku, ili u susjedne zemlje Srednje i Istočne Europe. Junetina iz Austrije uživa visoko povjerenje potrošača.

Na izvoznim tržištima posebno su omiljene mesne prerađevine, prije sveg austrijska slanina.

Austrijska kvaliteta

Austrija se posljednjih godina razvila u zemlju za sladokusce. S kvalitetom i užitkom austrijska prehrambena industrija pozicionirala se ne samo na domaćem nego i na preko 185 izvoznih tržišta. Rast izvoznog postotka s 16,6% u 1995. godini na preko 60% u 2015. potvrđuju njezinu uspješnost.

Ambiciozni poljoprivrednici, vinari i gostioničari nanovo su otkrili i usavršili svoju samostalnost. Razvijaju proizvode najviše kvalitete za sladokusce. Austrijski proizvođači prehrambenih proizvoda preuzimaju vodeću poziciju u kvaliteti na europskim i međunarodnim tržištima. Sve više oplemenjenih i cjenovno viših proizvoda pronalazi svoj put do izvoza. Potrošači po čitavom svijetu su spremni za kvalitetu i izvanredan okus platiti i odgovarajuću cijenu.

Najveći udio u agrarnom izvozu otpada na proizvode prehrambene industrije (carinska poglavlja 16 do 24). Kraljevi izvoza su pored energetskih napitaka, limunada i ledenih čajeva i slatkiši kao i fina peciva i specijaliteti austrijskih proizvoda od tijesta.

Primjeri raznolikosti austrijskih prehrambenih proizvoda koji su jako omiljeni:

  • zdrave grickalice za snagu
  • wellnes- pića
  • bio proizvod
  • peciva i slatkiši
  • pripravci od plodova
  • prehrambeni proizvodi s dodatnom vrijednošću za zdravlje i ugodno življenje
  • pića koja tijelo i duh ne samo osvježavaju nego i čiste, ojačavaju i daju mu krila

Najviši nivo vinarske kulture u Austriji čini originalnu vezu sa modernom arhitekturom. Poslušajte više o tome na audio streamu. Wine and Architecture (na engleskom) [mp3, 894.8kb]

Regionalni specijaliteti i bioproizvodi

Austrija je nadaleko poznata po mnogim kvalitetnim regionalnim delicijama i s brzo rastućim udjelom bio proizvoda prepoznala je i predvodi u ovom međunarodnom trendu.

Svaka austrijska savezna pokrajina ima svoje kulinarske posebnosti, od posebne marmelade preko „alpskog lososa“ do probranih vina. U najomiljenije bio proizvode ubrajaju se meso, kobasice, žitarice, peciva, mlijeko i mliječni proizvodi.

Regionalni kvalitet

Bilo da je to štajersko ulje ili marelice iz Wachaua, sve regionalne proizvode odlikuje visoka kvaliteta i spremnost proizvođača na inovacije. Ne njeguju se samo tradicionalni recepti, nego se razvijaju i novi proizvodi.

Struktura austrijske poljoprivrede s malim i srednjim seoskim domaćinstvima, dovela je do činjenice da se pri proizvodnji regionalnih delicija koriste samo najbolje sirovine i dugogodišnje iskustvo.

Bioproizvodi

Biološka poljoprivreda čuva prirodu i doprinosi trajnom očuvanju okoliša. Poslušajte više o tome na audio streamu. Organic Farming (na engleskom) [mp3, 883.7kb]

Glavna nit vodilja austrijske biološke poljoprivrede je štedljivim korištenjem zemljišta i u skladu s okolišem, sirovinama i energijom, proizvoditi prehrambene proizvode najviše kvalitete. Austrija sa svojim brojem bio poduzeća prednjači u svijetu, a njihov broj stalno raste.

Okruglo 20.800 bio poduzeća obrađuju oko 21% poljoprivredne površine u Austriji. Otprilike 7% bio proizvoda ide u izvoz. Najvažniji proizvodi su mlijeko, sir, jogurt, maslac, krumpiri i junetina. Jedan primjer: trenutno se ca. jedna trećina bio krumpira iz Austrije izvozi u Veliku Britaniju.

Izvozna trzista

EU je s otprilike 77% udjela u izvozu najvažnije izvozno tržište za Austriju. U poljoprivredi su Njemačka i Italija najvažniji austrijski trgovački partneri, ali i Mađarska, Češka, Poljska, Slovenija i Slovačka predstavljanju važna tržišta za austrijske prehrambene proizvode i pića.

Masine za prehrambenu i industriju pica

Austrijske tvrtke iz sektora strojarstva izvoze uspješno u čitav svijet. Visoki tehnički standardi i znanje u ovom inovativnom sektoru strojarstva visoko su cijenjeni na europskom i na svjetskom tržištu.

Austrijski proizvođači ne proizvode samo strojeve već dostavljaju i module, alate i automatizaciju, koje njihovim klijentima garantiraju najvišu kvalitetu i produktivnost. Dobro obrazovani stručni djelatnici, snažan osjećaj za kvalitetu i povezivanje s proizvođačima u drugim zemljama ubrajaju se u faktore uspješnosti.

Za vise informacija kontaktirajte Vasured trgovinskog savjetnika austrijske ambasade ili se direktno obratite na:

Stručno udruženje metalno-tehničke idustrije
Wiedner Hauptstraße 63
1045 Beč
Austria
 
+43 5 90900 3482
 
+43 1 505 10 20
office@fmti.at
 
http://www.metalltechnischeindustrie.at/en/
štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA