Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Overzicht

De Oostenrijkse levensmiddelenproducenten hebben door hun individualiteit en goede kwaliteit een positie op de Europese en internationale markten gekregen. De belangrijkste factoren voor dit succes zijn duurzame innovaties bij de producten en bij de productiemethoden, goed opgeleide werknemers en vakkundig bestuurde handelsmerken. Met een plus van rond de tien procent in de agrarische buitenlandse handel heeft Oostenrijk een positieve balans bereikt op het gebied van argrarische handel.

Inhoud:

Producten en kwaliteit

Oostenrijk staat voor levensmiddelen die uit een gezonde natuur komen en voor een waterdichte kwaliteitscontrole. Grondstoffen die bij de productie met milieueisen rekening houden en producten met karakter worden met succes geëxporteerd. De Oostenrijkse levensmiddelenproducenten concurreren flink met elkaar op de kleine binnenlandse markt. En dat maakt hen fit voor de export.

Voorbeeld zuivelindustrie

Ca. 90 Oostenrijkse melk- en kaasfabrieken werken met een hoge kwaliteitsnorm en een jarenlange vakkundigheid. De grondstoffen die worden gebruikt en de productietechniek zijn van uitstekende kwaliteit en deze strategie is de moeite waard: op dit gebied worden geregeld meer producten van uitstekende kwaliteit geëxporteerd dan geïmporteerd.

Voorbeeld vleesindustrie

De kansen in deze sector liggen in de export van vers vlees naar geselecteerde markten in andere landen, bijvoorbeeld Japan of Zwitserland en naar de buurlanden in midden- en oosteuropa. De consument heeft groot vertrouwen in rundvlees uit Oostenrijk.

Vleesproducten, vooral de Oostenrijkse spek, zijn zeer geliefd op de exportmarkten.

Kwaliteit uit Oostenrijk

In de afgelopen jaren heeft Oostenrijk zich tot een land voor fijnproevers ontwikkeld. Met kwaliteit en smaak heeft de Oostenrijkse levensmiddelenindustrie niet alleen op de inheemse markt, maar ook op meer dan 180 exportmarkten een plek verworven. De stijging van de exportquota van 16,6% in het jaar 1995 tot meer dan 60% in het jaar 2015 onderstreept dit succes.

Amibitieuse boeren, wijnboeren, restaurant- en hotelhouders hebben hun autonomiteit opnieuw ontdekt en geperfectioneerd. Zij ontwikkelen producten van de hoogste kwaliteit voor fijnproevers. De Oostenrijkse levensmiddelenproducenten hebben op de Europese en internationale markten de leiding op het gebied van kwaliteit. Steeds meer duurdere producten die zijn veredeld komen in de export terecht. Consumenten over de hele wereld zijn in toenemende mate bereid voor kwaliteit en goede smaak een goede prijs te betalen.

Het grootste aandeel van de agrarische export valt ten deel aan producten uit de levensmiddelenindustrie (douanehoofdstuk 16 tot 24). Tot de "koningen van de export" horen naast de energy-drinks, limonades en ijsthee, snoepgoed evenals banketbakkersproducten en Oostenrijkse gebakspecialiteiten.

Voorbeelden van de grote verscheidenheid aan Oostenrijkse levensmiddelen en dranken, die internationaal zeer geliefd zijn:

  • gezonde powersnacks
  • wellnessdrankjes
  • biologische producten
  • bakkerijproducten en snoepgoed
  • toebereidingen van vruchten
  • levensmiddelen met een aanvullend belang voor de gezondheid en het welbevinden
  • drankjes die lichaam en geest niet alleen verfrissen, maar ook reinigen, stimuleren en zelfs bevleugelen

In Oostenrijk gaat hoogste wijnbouwcultuur een originele samenwerking met moderne architectuur aan. Luister naar een audio stream om meer te weten te komen. Wine and Architecture (in English) [mp3, 894.8kb]

Regionale specialiteiten en biologische landbouw

Oostenrijk is in de hele wereld bekend om zijn grote verscheidenheid aan regionale specialiteiten en ligt ook met een groeiend aandeel aan biologische producten voorop in de internationale trend.

Elke Oostenrijkse deelstaat heeft een culinaire specialiteit, van de bijzondere jam via de "Alpenzalm" tot aan de uitstekende wijnen. Vlees, worst, granen, bakkerijproducten, melk en melkproducten horen tot de meest geliefde biologische producten uit Oostenrijk.

Kwaliteit uit de streek

Of het nu gaat om "Kernöl" (olie gemaakt uit pompoenpitten) uit Stiermarken of abrikozen uit de Wachau, alle regionale producten uit Oostenrijk worden door een hoog kwaliteitsbeseft en de vindingrijkheid van de producent gekenmerkt. Men blijft niet alleen trouw aan de traditionele recepten, maar er worden ook nieuwe producten ontwikkeld.

De structuur van midden- en kleinbedrijven in de Oostenrijkse landbouw heeft tot resultaat dat bij de regionale specialiteiten de beste grondstoffen en jarenlange ervaring worden ingezet.

Biologische producten

De biologische landbouw ontziet de natuur en draagt bij aan een duurzame bescherming van het landschap. Luister naar een audio stream om meer te weten te komen. Organic Farming (in English) [mp3, 883.7kb]

n harmonie met de natuur de hoogste kwaliteit van levensmiddelen bereiken door voorzichtig om te gaan met het landschap, de grondstoffen en de energie, dat is de filosofie van de biologische landbouw. Wat het aandeel van biologische landbouwbedrijven betreft, telt Oostenrijk wereldwijd tot de top, en het aantal stijgt nog steeds.

Zo'n 20.800 biologische bedrijven beheren bijna 21% van de landbouwgrond in Oostenijk. Ongeveer 7% van de biologische productie is voor de export. De belangrijkste producten zijn daarbij melk, kaas, yoghurt, boter, aardappels en rundvlees. Een voorbeeld: op het ogenblik gaat ongeveer één derde van de biologische aardappels uit Oostenrijk naar Groot-Brittannië.

Exportgebieden

Met een marktaandeel van ongeveer 77% is de EU de belangrijkste exportmarkt voor Oostenrijk. Op agrarisch gebied zijn Duitsland en Italië de belangrijkste handelspartners van Oostenrijk, maar ook Hongarijë, Tsjechië, Polen, Slowenië en Slowakijë zijn belangrijke markten voor Oostenrijkse voedingsmiddelen en dranken.

Machines voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie

In de sector machinebouw exporteren Oostenrijkse bedrijven met succes over de hele wereld. De hoge technische standaard en het know-how van deze innovatieve tak van de machinebouw worden op de Europese en internationale markten gewaardeerd.

Oostenrijkse aanbieders produceren niet alleen machines, maar leveren bovendien modules, gereedschappen en automatisering, die hun klanten hoogste kwaliteit en productiviteit garanderen. Goed geschoolde vakmensen, een hoog kwaliteitsbesef en een netwerk met producenten in andere landen horen tot de factoren van hun succes.

Vakvereniging van de metaal-technische industrie
Wiedner Hauptstraße 63
1045 Vienna
Austria
 
+43 5 90900 3482
 
+43 1 505 10 20
office@fmti.at
 
http://www.metalltechnischeindustrie.at/en/
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA