Advantage Austria Prikaži navigacijo

Pregled

Avstrijski proizvajalci živil so se svojo individualnostjo in najboljšo kakovostjo dobro umestili na evropskih in mednarodnih trgih. Pomembni dejavniki uspeha pri tem so stalne inovacije pri izdelkih in postopkih, odlično usposobljeni delavci in profesionalno vodenje blagovnih znamk. S plusom v višini okoli deset odstotkov v agrarni zunanji trgovini je Avstrija v letu 2006 dosegla pozitivno agrarno trgovinsko bilanco.

Vsebina:

Proizvodi in kakovost

Avstrija je sinonim za živila iz zdrave narave ter za brezhiben nadzor kakovosti. Surovine iz okolju prijazne proizvodnje in izdelki z značajem se uspešno izvažajo. Med avstrijskimi proizvajalci živil na majhnem domačem trgu vlada huda konkurenca. In ravno zaradi tega so dobro pripravljeni na izvoz.

Primer mlečnega gospodarstva

Okoli 90 avstrijskih mlekarn in sirarn obratuje z visokim kakovostnim standardom in dolgoletno kompetenco. Uporabljene surovine in proizvodna tehnika so najvišje kakovosti, kar je strategija, ki se izplača: Na tem področju se vseskozi tako izvažajo kot tudi uvažajo zelo kakovostni proizvodi.

Primer mesnega gospodarstva

Možnosti na tem področju ležijo v izvozu mesnih izdelkov na izbrane trge držav nečlanic EU, npr. Japonske ali Švice, ter v sosednje srednje- in vzhodnoevropske države. Goveje meso iz Avstrije pri potrošnikih uživa največje zaupanje. Tudi svinjsko meso se uspešno izvaža.

Posebej priljubljeni na izvoznem tržišču so mesni izdelki, predvsem avstrijska slanina.

Avstrijska kakovost

V preteklih letih se je Avstrija razvila v pravo deželo gurmanov. S kakovostjo in užitkom se je živilski industriji Avstrije uspelo odlično pozicionirati ne le na domačem, temveč tudi na več kot 180 izvoznih trgih. Dvig izvozne kvote z 16,6 % v letu 1995 na več kot 60 % v letu 2015 je poudarila njene uspehe.

Ambiciozni kmetovalci, vinogradniki in gostilničarji so na novo odkrili svojo samobitnost ter jo izpopolnili. Proizvajajo proizvode najvišje kakovosti za tiste, ki znajo uživati. Avstrijski proizvajalci živil so na evropskih in mednarodnih trgih po kakovosti prevzeli vodstvo. Vedno več višje cenovnih žlahtnih proizvodov pristane v izvozu. Potrošniki so vedno bolj pripravljeni plačati primerno ceno za kakovost in izvrsten okus.

Največji delež agrarnega izvoza odpade na izdelke živilske industrije (carinsko poglavje 16 do 24). Med "izvozne cesarje" poleg energijskih pijač, limonad in ledenih čajev sodijo še peciva in specialiteta iz avstrijske kuhinje sladic.

Primeri raznolikih avstrijskih živilskih izdelkov in pijač, ki uživajo veliko mednarodno priljubljenost:

  • zdravi power snacki
  • wellness napitki
  • bio proizvodi
  • peciva in sladkarije
  • sadni pripravki
  • dodatki za zdravje in dobro počutje
  • pijače, ki telo in duha ne le osvežijo, temveč tudi čistijo, poživijo ter dajo krila

V Avstriji se visoka vinska kultura povezuje z moderno arhitekturo. Poslušajte več na to temo v avdio posnetku. Wine and Architecture (v angleščini) [mp3, 894.8kb]

Regionalne specialiteta in biološko kmetijstvo

Avstrija je po celem svetu poznana po svojih raznolikih regionalnih specialitetah ter se z rastočim deležem bio proizvodov v mednarodnem trendu uvršča v sam vrh.

Vsaka avstrijska zvezna dežela ima svoje kulinarične posebnosti, od čisto posebnih marmelad, „alpskega lososa“ pa vse do izbranih vin. Med najbolj priljubljenimi bio proizvodi iz Avstrije najdete meso, klobase, žita, pekarski proizvodi ter mleko in mlečni izdelki.

Regionalna kakovost

Najsibo štajersko bučno olje ali marelice iz Wachaua, vsi regionalni produkti iz Avstrije se odlikujejo po visoki kakovosti in veselju do inovacij proizvajalcev. Ne le da hranijo tradicionalne recepte, temveč tudi razvijajo novo proizvode.

Struktura malega in srednjega kmeta avstrijskega kmetijstva je pripeljala do tega, da so se pri regionalnih specialitetah začele uporabljati najboljše sestavine in dolgoletne izkušnje.

Bio proizvodi

Biološko kmetovanje varuje naravo in prispeva k trajnostni zaščiti okolja. Poslušajte več na to temo v avdio posnetku. Organic Farming (v angleščini) [mp3, 883.7kb]

zkoriščanje pokrajine, pridobivanje surovin in energije v skladu z naravo za pridelavo živil najvišje kakovosti je vodilna misel biološkega kmetijstva. Po deležu bio kmetij v kmetijstvu se Avstrija uvršča na sam svetovni vrh, število pa neprestano narašča.

Okoli 20.800 bio kmetij obdeluje skoraj 21 % kmetijskih površin Avstrije. Približno 7 % bio proizvodnje je namenjene za izvoz. Najpomembnejši proizvodi pri tem so mleko, sir, jogurt, maslo, krompir in goveje meso. Primer: Trenutno se ena tretjina bio krompirja iz Avstrije izvozi v Veliko Britanijo.

Izvozni trgi

S približno 77 % deležem izvoza je EU najpomembnejši izvozni trg za Avstrijo. Na agrarnem področju sta Nemčija in Italija najpomembnejša trgovska partnerja Avstrije, a tudi Madžarska, Češka, Poljska, Slovenija in Slovaška so pomembni trgi za avstrijska živila in pijače.

Stroji za živilsko industrijo in industrijo pijač

Avstrijska podjetja s področja strojništva uspešno izvažajo po celem svetu. Visok tehnični standard in know-how te inovativne panoge strojništva in gradnje obratov sta na evropskih in mednarodnih trgih visoko cenjena.

Avstrijski ponudniki ne proizvajajo le strojev, temveč dobavljajo tudi module, orodje in avtomatizacijo, ki njihovim strankam zagotavljajo najvišjo kakovost in produktivnost. K dejavnikom uspeha sodijo odlično usposobljeni strokovni kadri, visoka zavest o kakovosti in povezovanje s proizvajalci v drugih državah.

Strokovno združenje kovinsko-tehnične industrije
Wiedner Hauptstraße 63
1045 Vienna
Austria
 
+43 5 90900 3482
 
+43 1 505 10 20
office@fmti.at
 
http://www.metalltechnischeindustrie.at/en/
Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA