Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Pregled

Austrijski proizvođači prehrambene robe uspeli su da se svojom individualnošću i vrhunskim kvalitetom pozicioniraju na evropskim i međunarodnim tržištima. Najvažniji faktor uspeha je stalno uvođenje inovacija u proizvodni proces i u sam proizvod, dobro obrazovani kadrovi i profesionalno vođene marke. 

Sadržaj:

Proizvodi i kvalitet

Austrija je sinonim za hranu koja potiče iz zdrave prirode i koja se podvrgava besprekornoj kontroli kvaliteta. Sirovine iz proizvodnje, koja nije štetna po životnu sredinu i koja se proizvodi sa karakterom, uspešno se izvoze. Austrijski proizvođači hrane na malom domaćem tržištu imaju oštru konkurenciju. To ih čini vitalnim za izvoz.

Primer mlekarstvo

Oko 90 austrijskih mlekara i fabrika sireva rade sa najvišim standardom kvaliteta i sa višegodišnjim iskustvom. Sirovine koje se koriste u proizvodnji su vrhunske, i ova strategija se isplati: U ovoj se oblasti skoro uvek izvoze kvalitetniji proizvodi nego što se uvoze.

Primer mesna industrija

Prilike u ovoj oblasti leže u izvozu svežeg mesa u izabrane tržišta trećih zemalja, poput Japana ili Švajcarske i u susedne srednjo- i istočnoevropske zemlje. Potrošači imaju veliko poverenje u govedinu iz Austrije. I svinjsko meso se uspešno izvozi.

Posebno omiljene na izvoznim tržištima su mesne prerađevine, pre svega austrijska slanina.

Austrijski kvalitet

U prethodnim godinama se Austrija razvila u zemlju gurmana. Sa kvalitetom i ukusom je prehrambena industrija uspela da se pozicionira ne samo na domaćem tržištu, već i na 180 izvoznih tržišta. Rast izvozne kvote sa 16,6% u 1995 na preko 60% u 2015 godini naglašava njene uspehe.

Vredni zemljoradnici, vinogradari i domaćini su ponovo otkrili svoju samostalnost i usavršili je. Oni razvijaju proizvode najvišeg kvaliteta za gurmane. Austrijski proizvođači hrane preuzimaju primat u kvalitetu na evropskom, kao i međuarodnim tržištima. Sve više skupih proizvoda koji se oplemenjuju ide u izvoz. Potrošači u celom svetu su sve više spremni da plate za kvalitet i izvanredan ukus.

Najveći udeo u izvozu agrara otpada na proizvode prehrambene industrije (tarifni brojevi 16 do 24). Među "izvozne kraljeve" spadaju energetska pića, limunade, ledeni čajevi, slatkiši kao i fina peciva i specijaliteti iz austrijske pekarske industrije.

Primeri raznovrsnosti austrijske hrane i pića, koji su omiljeni širom sveta:

  • zdrave energetske grickalice
  • osvežavajući napici
  • bio proizvodi
  • peciva i slatkiši
  • prerađevine od voća
  • prehrambeni proizvodi sa dopunskom namenom za zdravlje i uživanje
  • Napici, koji ne osvežavaju samo telo i duh, već ga čiste, oživljavaju i daju mu krila

U Austriji se vinogradarstvo na originalan način spaja sa arhitekturom. Preko audio prezentacije (Audio Streams) možete da čujete nešto više o tome. Wine and Architecture (na engeleskom) [mp3, 894.8kb]

Regionalni specijaliteti i biološka poljoprivreda

Austrija je u svetu poznata po svojoj raznovrsnosti vrhunskih regionalnih specijaliteta, a sa rastućim udelom bio proizvoda smestila se na vrhu međunarodnih trendova.

Svaka austrijska pokrajina ima svoju kulinarsku osobenost, od posebne marmelade preko "alpskog lososa" pa sve do odabranih vina. Među omiljenim bio proizvodima iz Austrije nalaze se meso, kobasice, žitarice, peciva i melko i mlečni proizvodi.

Regionalni kvalitet

Bilo da se radi o štajerskom ulju od bundeve ili vahauerskim kajsijama, sve regionalne proizvode iz Austrije odlikuje visoka svest o kvalitetu i želja za inovacijama proizvođača. Ne neguju se samo stari recepti, već se razvijaju i novi proizvodi.

Struktura austrijske poljoprivrede, koju čine manja i srednja gazdinstva, čine da se kod regionalnih specijaliteta koriste najbolje sirovine i višegodišnje iskustvo.

Organski proizvodi

Zdrava, biološka poljoprivreda štedi i doprinosi dugoročnoj zaštiti prirode. Preko audio prezentacije (Audio Streams) možete da čujete nešto više o tome. Organic Farming (na engleskom) [mp3, 883.7kb]

U saglasju sa prirodom dobija se vrhunski kvalitet namirnica sa pažljivim korišćenjem okoline, sirovina i energije - to je vodilja organske poljoprivrede. Austrija spada po udelu organskih firmi u poljoprivredu među vodeće u svetu, a broj im stalno raste.

Oko 20.800 preduzeća iz organske proizvodnje koristi oko 21% poljoprivrednog zemljišta u Austriji. Oko 7% organske proizvodnje se izvozi. Najvažniji proizvodi ovde su mleko, sir, jogurt, puter, krompir i govedina. Primer: Pribliđno jedna trećina organskog krompira se izvozi iz Austrije za Veliku Britaniju.

Izvozna tržišta

Sa oko 77% udela u izvozu EZ spada među najvažnija tržišta za Austriju. U oblasti agrara su Nemačka i Italija najvažniji trgovinski partneri Austrije, ali su i Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka važna tržišta za austrijske prehrambene proizvode i pića.

Mašine za industriju hrane i pića

Austrijska preduzeća iz oblasti mašinogradnje izvoze uspešno u čitav svet. Visoki tehnički standardi i know-how ove inovativne grane mašinogradnje i izgradnje postrojenja su cenjeni na evropskim i međunarodnim tržištima.

Austrijski ponuđači ne proizvode samo mašine, već isporučuju module, alate i automatizaciju, koja njihovim kupcima garantuje najviši kvalitet i produktivnost. Dobro obrazovani stručnjaci, visoka svest o kvalitetu i povezanost sa porizvođačima u drugim zemljamam spadaju među činioce uspešnosti.

Industrijski savez tehnike za preradu metala
Wiedner Hauptstraße 63
1045 Vienna
Austria
 
+43 5 90900 3482
 
+43 1 505 10 20
office@fmti.at
 
http://www.metalltechnischeindustrie.at/en/
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA