Advantage Austria Pokazati navigaciju

Pregled

Inovacije na području materijala imaju značajan udio u ekonomskom uspjehu. Pomoću takvih inovacija javlja se mogućnost osvajanja novih tržišta uz pomoć novih proizvoda. Pored toga, uporaba novih materijala tijekom cijelog životnog vijeka proizvoda može rezultirati znatnim uštedama u resursima i energiji. Posljedica toga je osjetno rasterećenje okoliša. U Austriji posluje mnoštvo tvrtki u širokom segmentu novih materijala.

Sadržaj:

Znanost o materijalima

Novi materijali su značajan sastavni dio visokoinovativnih tehnoloških grana. Čitav niz ključnih tehnologija ne bi bio moguć bez uporabe novih materijala. U te tehnologije između ostalog spada: 

 • informacijska tehnologija
 • tehnologija za zaštitu okoliša
 • obrambena tehnologija 
 • energetska tehnologija
 • prometna tehnologija
 • proizvodna tehnika

Drveni kompozitni materijali

Drvo je u Austriji posebice važan materijal. U međunarodnoj usporedbi austrijska drvna industrija i austrijske tvrtke, koje se bave razvojem kompozitnih materijala, zauzimaju vodeća mjesta. Mehaničkom i kemijskom daljnjom obradom od drva nastaju novi industrijski materijali, koji čine osnovu inovativnih proizvoda.

U poslovnom području melamina je tvrtka Borealis Agrolinz Melamine GmbH iz Linza prvak u Europi i broj dva u svjetskoj usporedbi. Novi proizvod razvijen od strane Agrolinz Melamine International (AMI) i centra kompetentnosti iz Linza Wood K plus nagrađen je uglednom europskom nagradom za šumarstvo i drvoprivredu – nagradom Schweighofer. Ovaj novi materijal, u prodaji poznat pod nazivom „Hiperwood“, kompozitni je materijal na bazi melamina. Ne topi se ni pod utjecajem velike topline te može revolucionirati proizvodnju montažnih kuća i prozora.

Isosport sa glavnim sjedištem u Eisenstadtu je svjetski prvak u segmentu plastičnih kompozitnih materijala za proizvodnju skija i snowboarda. Pored toga, ova je tvrtka vodeći dobavljač termoplastičnih kompozitnih materijala za građevinsku industriju, autoindustriju, industriju proizvodnje ploča, sportsku industriju i industriju slobodnog vremena. Ova tvrtka izvozi svoje proizvode u preko 40 zemalja svijeta.

Metalni kompozitni materijali

U ovom segmentu nezaobilazna je tirolska tvrtka PLANSEE Group – svjetski prvak u proizvodnji vrlo otpornih materijala proizvedenih metalurgijom praška. PLANSEE od 1921. razvija, proizvodi i prodaje inovativne proizvode od materijala s visokim talištem i njihovih legura te metalne kompozitne materijale. Proizvodi tvrtke PLANSEE nalaze primjenu u automobilskoj industriji, elektroindustriji, medicinskoj tehnici, energetskoj i slojnoj tehnici, zrakoplovstvu i astronautici. Tvrtka je zastupljena na 34 mjesta poslovanja u 16 država.

Istraživanje

Sve više austrijskih instituta bavi se istražnim djelatnostima na području novih materijala.

U istraživanjima na institutu Institut für Werkstoffwissenschaft (Institut znanosti o materijalima) težište je prije svega na materijalima značajnim u sektoru strojarstva: od metala preko polimera i keramike do kompozitnih materijala.

Težište znanstvene djelatnosti na institutu Institut für Werkstoffkunde und Prüfung der Kunststoffe (Institut za znanost o materijalima i ispitivanje plastičnih materijala) u Leobenu leži na mehaničkom ponašanju plastičnih i kompozitnih materijala pod udarnim opterećenjem, dugoročnim opterećenjem i pod utjecajem zamora materijala. Pored toga, istražuje se značaj polimernih materijala u održivom razvoju. U ponudi su također ostale opsežne istražne i razvojne usluge za industrijski sektor.

Institut Austrian Institute of Technology (AIT) je najveća austrijska znanstvena ustanova neovisna o sveučilištima. U središtu istraživanja poslovnog područja Mobility Department „Light Metal Technologies“ su nove aluminijske i magnezijske legure za automobilsku industriju. Tim od oko 30 stručnjaka razvija i testira nove ugradbene elemente od kompozitnih materijala, koji smanjuju težinu vozila uz istovremeno zadržavanje sigurnosnih svojstava.

Ogledni primjer

Projekt APMT - Advanced Polymeric Materials and Process Technologies objedinjuje osam znanstvenih partnera Gornje Austrije, Centar za transfer Kunststofftechnik (Wels) i osam tvrtki partnera. Zajedno rade na razvoju novih multifunkcionalnih polimernih materijala s poboljšanim karakteristikama i učinkom za primjenu u građevinskoj i automobilskoj industriji.

INTERTOOL

Pored znanstvenog istraživanja u području novih materijala Austrija zbog sajmova također posjeduje međunarodni značaj. U slučaju sajmišne manifestacije INTERTOOL radi se o sajmu proizvodne tehnologije za razne branše. Prikazano je cjelokupno tržište inovativnih proizvoda, usluga i rješenja u industrijskom sektoru na šest stručnih sajmova pod istim krovom.

Klasteri i mreže

Austrija posjeduje odlične okvirne uvjete za uspješan rad u klasterima na području novih materijala. Spektar je širok, male se tvrtke objedinjuju u segmentnim mrežama te time povećavaju svoju efikasnost. Mrežama znanstvenih partnera i partnerskih tvrtki objedinjuju se razne kompetencije, koje obuhvaćaju cjelokupan lanac novostvorene vrijednosti, što garantira efikasan razvoj proizvoda sve do zrelosti proizvoda za izlazak na tržište.

Klaster za plastične materijale

Najvažniji i najveći Kunststoff-Cluster (Klaster za plastične materijale) nalazi se u Gornjoj Austriji i razvio je centar kompetentnosti u području novih materijala.Ovaj klaster objedinjuje preko 380 tvrtki iz sljedećih područja:

 • obrada plastike
 • strojarstvo uz uporabu plastike
 • izrada kalupa i alata
 • proizvodnja i trgovina sirovinom/reciklatom
 • usluge i instituti vezani uz tehniku plastike
 • transferni centri za istraživanje i razvoj

Nositelji klastera za plastične materijale su Business Upper Austria i ecoplus , Ekonomska agencija Donje Austrije.

Znanosti o materijalima u Štajerskoj

Samo u Štajerskoj postoji više od 1.100 tvrtki, koje se bave znanošću o materijalima. Najbolji pregled inovativnih tehnoloških tvrtki usmjerenih na izvoz i institucija iz ove branše nudi platforma za razmjenu Technologie und Wissen , koju potiče Štajersko društvo za poticanje ekonomije, SFG.

Klaster za materijale Materialcluster Styria objedinjuje sve štajerske tvrtke, institucije i znanstvene ustanove, koje posluju u području materijala. Povezano je 5 sveučilišta, 2 visoke stručne škole, 22 impulsna centra i Znanstveni park Graz.

Platforma za drvene i plastične kompozitne materijale

Od ožujka 2010 u Austriji postoji nova platforma za drvene i plastične kompozitne materijale. Brojne tvrtke, među njima i najbolji na svjetskom tržištu, objedinjuju svoje snage u WPC Plattform Austria radi postizanja još boljih prilika na rastućem svjetskom tržištu. Aktivnosti nove platforme smještene su u sljedećim područjima:

 • projekti istraživanja i razvoja
 • razvoj tehnologije
 • ekonomičnost
 • tržišta
 • Compounding i
 • odnosi s javnošću.

Članovi ove platforme rasprostranjeni su na cijelom lancu stvaranja nove vrijednosti, od pripreme sirovina/drva preko izrade alata, strojarstva i obrade do znanstvenih instituta.
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA