Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

OVERZICHT

Innovaties op het gebied van grondstoffen hebben een groot aandeel in het economisch succes. D.m.v. grondstoffen kunnen met nieuwe producten nieuwe markten worden ontsloten. Het inzetten van nieuwe materialen en grondstoffen tijdens de gehele levenscyclus kan bovendien leiden tot aanzienlijke besparingen aan grondstoffen en energie. Dit leidt tot voelbare verlichting bij het milieu. In Oostenrijk vindt u talrijke bedrijven die in vele onderdelen van de sector nieuwe materialen werkzaam zijn.

Inhoud:

Materiaalwetenschap

Nieuwe materialen zijn een essentieel onderdeel van hooginnovatieve technologiegebieden. Een reeks sleuteltechnologieen zouden zonder de inzet van nieuwe materialen niet denkbaar zijn. Daartoe behoren o.a.

 • Informatietechniek
 • Milieutechniek
 • Verdedigingstechniek
 • Energietechniek
 • Verkeerstechniek
 • Productietechniek

Houtcomposiet

De grondstof hout is in Oostenrijk zeer belangrijk en zowel de Oostenrijkse houtindustrie als ook Oostenrijkse bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van composieten, nemen internationaal een toonaangevende plaats in. Door verdere mechanische en chemische bewerking onstaan uit hout nieuwe industriële grondstoffen, die de basis vormen voor innovatieve producten. 

In de zakelijke sector melaminee is Borealis Agrolinz Melamine GmbH uit Linz markteider in Europa en werelwijd nummer twee. Een door de Agrolinz Melamine International (AMI) en het Linzer Kompetenzzentrum Wood K plus ontwikkeld nieuw product werd met de belangrijkste Europese onderscheiding van de hout- en bosbouw, de Schweighofer-Preis, onderscheiden. De onder de naam "Hiperwood" op de markt gebrachte nieuwe grondstof, is een op basis van melamine geproduceerd composiet. Deze smelt zelfs niet bij zeer grote hitte en kan de productie van kant-en-klare-huizen en ramen baanbrekend veranderen.

Isosport met hoofdkantoor in Eisenstadt is wereldmarktleider in kunststofcomposieten voor de ski- en snowboardindustrie. Bovendien is de onderneming een vooraanstaand leveranciers van kwalitatieg zeer goede thermoplastische composieten voor de bouw-, automobiel-, platen-, sport- en vrijetijdsindustrie. De onderneming verkoopt zijn producten in meer dan 40 landen wereldwijd.

Metaalcomposieten

In dit segment kan men niet om de Tiroler onderneming PLANSEE Group heen - de wereldmarktleider op het gebied van poedermetallurgisch geproduceerde grondstoffen van top kwaliteit. Sinds 1921 ontwikkelt, produceert en verkoopt PLANSEE innovatieve producten van sterk smeltende metalen en hun legeringen evenals metalieke composietgrondstoffen. De producten van PLANSEE worden gebruikt in de autoindustrie, de electronica, medische techniek, energie- en coatingindustrie en lucht- en ruimtevaart. Het bedrijf is met 34 vestigingen in 16 landen vertegenwoordigt.

Onderzoek

Steeds meer Oostenrijkse instituten houden zich bezig met onderzoeken m.b.t. nieuw materialen. Onderzoeken aan het Institut für Werkstoffwissenschaft (instituut voor grondstofwetenschappen) houden zich vooral bezig met grondstoffen die voor de machinebouw van grote betekenis zijn: metalen, polymeren, keramieken en composietgrondstoffen.

De kernpunten van de onderzoeken van het Institut für Werkstoffkunde und Prüfung der Kunststoffe (instituut voor werkstofwetenschappen en controle van de kunststoffen) in Leoben liggen in het mechanische gedrag van kunst- en composietgrondstoffen onder impact, langdurige- en vermoeidheidsbelasting. Daarnaast wordt de betekenis van polymere grondstoffen voor een duurzame ontwikkeling onderzocht en andere omvangrijke onderzoeks- en ontwikkeliingsdiensten voor de industrie aangeboden.

Het Austrian Institute of Technology (AIT) is het grootste niet-universitaire onderzoeksinstituut van Oostenrijk. In het middelpunt van de onderzoeken van het Mobility Department sectie "Light Metals Technologies" van het AIT staan nieuw aluminium- en magnesiumlegeringen voor de autoindustrie. Een team van ca. 30 experts ontwikkelt en test nieuwe lichte bouwmaterialen die gemaakt zijn van composietgrondstoffen, die het gewicht van het voertuig verminderen en de veiligheid nog steeds garanderen.

Voorbeeldproject

Het project APMT - Advanced Polymeric Materials and Process Technologies verenigt acht wetenschappelijke partners uit Opper-Oostenrijk, het Transfercenter Kunststofftechnik (uit Wels) en acht bedrijfspartners. Zij ontwikkelen samen nieuwe multifunctionele polymere grondstoffen met verbeterde eigenschap- en performance-profielen voor de bouw- en autoindustrie.

INTERTOOL

Oostenrijk is niet alleen internationaal belangrijk bij het onderzoek naar nieuwe materialen, maar ook als beurslocatie. Met de INTERTOOL vindt hier een brancheomvattende en grensoverschrijdende beurs op het gebied van productietechnologie plaats. Zij laat de gehele markt van innovatieve producten, diensten en oplossingen in de industriesector zien en presenteert zes vakbeurzen onder één dak.

Clusters en netwerken

Oostenrijks beschikt over uitstekende randvoorwaarden voor succesvolle cluster-werkzaamheden in de sector nieuwe materialen. Het spectrum is breed, kleine bedrijven gaan samen in branchenetwerken en verhogen daarmee hun efficiëntie. Netwerken van wetenschappelijke partners en bedrijfspartners bundelen hun competenties, die de gehele waardeketen omvatten. Dat garandeert de efficiënte ontwikkeling van producten tot ze rijp zijn om op de markt te worden gebracht.

Kunststofcluster

In Opper-Oostenrijk heeft zich de meest belangrijke en grootste kunststof-cluster gevestigd en een competentiecentrum in de sector nieuwe materialen ontwikkeld. De kunststof-cluster verenigt meer dan 380 bedrijven uit de sectoren:

 • Kunststofverwerking
 • Kunststof-machinebouwkunde
 • Vormen- en werktuigbouwkunde
 • Grondstof-/recyclaat-productie- en handel
 • Kunstoftechnische diensten en instituten
 • Transfercenters voor onderzoek&ontwikkeling

De verantwoordelijke instanties voor deze kunststof-cluster zijn de Business Upper Austria en de ecoplus , Niederösterreichs Wirtschaftsagentur GmbH.

Materiaalwetenschappen in Stiermarken

Alleen al in Stiermarken zijn meer dan 1.100 bedrijven die zich bezighouden met materiaalwetenschappen. Het beste overzicht over innovatieve en op de export geörienteerde technologiebedrijven en instituten van deze branche biedt het platvorm voor de uitwisseling van technologie en wetenschap , verzorgt door de Styrian Business Promotion Agency, SFG.

Het materiaalcluster Styria bundelt alle uit Stiermarken afkomstige bedrijven, instituten en wetenschappelijke inrichtingen die in de sector grondstoffen werkzaam zijn en verbindt 5 universiteiten, 2 hoge scholen, 22 impulscentra en het Science Park Graz.

Platform voor hout-kunststof-composietgrondstoffen

Sinds maar t2010 bestaat in Oostenrijk een nieuw platvorm voor hout-kunststof-composietgrondstoffen. Talrijke bedrijven, waaronder wereldmarktleiders, bundele hun krachten in het WPC Plattform Austria voor nog betere kansen op de boomende wereldmarkt. De activiteiten van het nieuwe platvorm liggen in de sectoren:

 • Onderzoek-en ontwikkelings-projecten
 • Technologie-ontwikkeling
 • Spaarzaamheid
 • Markten
 • Compounding en Public Relations

De leden zijn te vinden in alle sectoren van de waardeketen, van de grondstof-/houtbewerking via de werktuigproductie, de machinebouw en de verwerking tot aan wetenschappelijke instituten.
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA