Advantage Austria Indicare navigare

Privire de ansamblu

Inovațiile în materiile prime au o contribuție majoră la succesul economică. Prin intermediul lor, noile produse pot accesa piețe noi. Introducerea materialelor și materiilor prime noi pe întreg ciclu de viață al produsului poate conduce, în afară de realizarea unor economii importante la materiile prime, și la economisirea energiei. Prin aceasta mediul înconjurător este mai puțin afectat. În Austria se găsesc mai mult firme active în domeniul materialelor noi.

Conţinut structurat:

Știința materialelor

Materialele noi reprezintă o parte importantă în domeniul tehnologiilor noi cu înalt grad de inovație. O serie de tehnologii cheie nu ar putea exista fără introducerea de materiale noi. Printre acestea se numără 

 • Tehnica informației
 • Tehnica mediului 
 • Tehnica apărării
 • Tehnica energetică
 • Tehnica circulației
 • Tehnica fabricației

Lemnul - materie primă complementara

Materia primă lemnoasă este la mare preț în Austria. Atât industria lemnului cât și firmele austriece dedicate dezvoltării de materii prime complementare, ocupă printre primele locuri la nivel mondial. Prin prelucrare mecanică și chimică avansată se produc din lemn materiale industriale noi, care reprezinta baza produselor inovative noi.

În domeniul melaminei, Borealis Agrolinz Melamine GmbH din Linz este lider de piață în Europa și ocupă locul doi la nivel mondial. Unul dintre centrele de competență ale firmei Agrolinz Melamine International (AMI) și ale firmei Wood K plus din Linz care dezvoltă produse noi a primit premiul european Schweighofer al economiei forestiere și lemnului. Produsele noi distribuite sub numele „Hiperwood“ sunt materii prime complementare noi pe bază de melamină. El nu se topește la temperaturi ridicate și poate revoluționa procesul de producție la caselor de-a gata și a ferestrelor.

Isosport cu sediul în Eisenstadt este lider pe piața intenațională de materii prime din plastic pentru industria de ski și snow-board. În afară de aceasta, firma este unul dintre furnizorii de produse de calitate de materii prime termoplastice pentru industriile de construcții, automobile, plăci, sport și pentru petrecerea timpului liber. Firma își distribuie produsele în mai mult de 40 țări.

Materii prime din metal

În acest domeniu toate drumurile duc la firma tiroleză PLANSEE Group - liderul de piață mondial pentru materiile prime sub formă de pulberi metalurgice, cu proprietăți ridicate. Din 1921 firma dezvoltă, produce și distribuie produse inovative din materiale cu temperaturi de topire ridicată și materii prime metalice. Produsele firmei PLANSEE își regăsesc utilizarea în industriile de automobile, electronică, energie și tehnica etanșării, până la tehnica în transporturi și a aviației. Firma are reprezentanțe în 16 țări și 34 locații.

Cercetare

Din ce în ce mai multe institute austriece se ocupă cu cercetarea în domeniul materialelor noi.
Cercetătorii de la Institutul pentru Știința metalelor se ocupă printre altele cu materiile prime, care sunt foarte importante în construcția de mașini de la metale, polymeri, ceramică , pînă la materii prime complementare.

Domeniul cel mai important al Institutului pentru materii prime și încercarea a materialelor plastice din Leoben îl reprezintă comportamentul mecanic la oboseală, impact și încercări repetate al materiilor prime complementare din plastic. Mai mult decât atât se studiază importanța materiilor prime din polymeri pentru o evoluție durabilă, cât și serviciile oferite de FuE pentru industrie.

Institutul austriac de tehnologie (AIT) este cel mai mare institut austriac de cercetare, neinclus în circuitul universitar. În institut, în cadrul departamentului mobil „Light Metals Technologies“ sunt studiază aliajele din magneziu și aluminiu pentru industria automobilelor. O echipă de ca. 30 experți dezvoltă și testează noi componente și aliaj din materii prime complementare, care pot scade greutatea vehiculelor și garanta mai departe siguranța lor.

Exemple de proiect

Proiectul APMT - Advanced Polymeric Materials and Process Technologies unește opt parteneri din domeniul științei din Austria Superioară, centrul de transfer pentru tehnologia materialelor plastice din Wels și opt firme partenere. Ei cercetează împreună noi materii prime multifuncționale din poiymeri, cu proprietăți îmbunătățite și profile performante pentru industria de construcții și automobilistică.

INTERTOOL

Nu numai în cazul cercetării, dar și în domeniul materialelor noi și al expozițiilor Austria joacă un rol foarte important. INTERTOOL este târgul de tehnologie, care a depășit deja granițele țării. El aduce sub un singur acoperiș produse dintr-o piață inovativă, servicii și soluții pentru mai multe domenii industriale.

Asociații și rețele

Austria dispune de condiții excelente pentru ca asociațiile de profil în domeniul materialelor noi să deruleze o activitate excelentă. Spectrul este diferențiat pe domenii de activitate, firmele mici intră în această rețele industriale pentru a-și crește eficiența activității. În rețele, parteneri din domeniul industrial și științific își unifică competențele în vederea exploatării valorii lor. Aceasta garantează eficiența dezvoltării produselor.

În Austria Superioară s-a fondat cea mai importantă și cea mai mare asociație din domeniul maselor plastice,Kunststoff-Cluster și un centru de competențe în domeniul materialelor noi. Asociația include mai mult de 360 firme din următoarele domenii:

 • Prelucrarea maselor plastice
 • Construcția de mașini pentru mase plastice
 • Fabricarea de forme și matrițe
 • Producția și comercializarea de materii prime fabricate și reciclate
 • Institute și servicii pentru tehnologia materialelor plastice
 • Centre de transfer în cercetare și dezvoltare

Susținătorii asociației sunt Business Upper Austria și ecoplus din cadrul agenției economice din Austria Mijlocie.

Știința materialelor în Steiermark

Doar în Steiermark există mai mult de 1.100 firme care activează în industria materialelor. Cea mai bună vedere de ansamblu asupra tehnologiei inovative a firmelor din acest domeniu este oferită de platforma pentru schimburi economice Technologie und Wissen , ce este administrată de soceitatea economică din Steiermark, Styrian Business Promotion Agency, SFG.

Asociației de materiale din Styria Materialcluster Styria i s-au alăturat toate firmele, instituțiile și unitățile industriale din această regiune și din acest domeniu. Ea mai include 5 universități, 2 școli de profil, 22 centre de impuls și parcul științific din Graz.

Platforma pentru resurse complementare lemn și mase plastice

Din martie 2010 există în Austria o nouă platformă pentru resursele complementare lemn și mase plastice.
Mai multe firme, printre care și lideri de piață își unesc forțele sub WPC Plattform Austria pentru a fructifica noi șanse pe piețele în dezvoltare. Activitățile noii platforme se regăsesc în domeniile:

 • Proiecte de cercetare și dezvoltare
 • Dezvoltarea de noi tehnologii
 • Economie
 • Piețe
 • Compounding și
 • Activități publice

Membrii se regăsesc în toate domeniile lanțului de valorificare a resurselor, de la exploatarea lemnului și a materiei prime, la producția de scule și mașini, la prelucrare, până la institutele științifice.
Imprimare
©©ADVANTAGE AUSTRIA