Advantage Austria Pokaži navigaciju

Pregled

Istraživanje, razvoj tehnologije i inovacije nisu zaslužni samo za održivi gospodarski rast i stabilan razvoj zaposlenosti. Oni pridonose svladavanju budućih izazova. Austrijska poduzeća dokazuju u istraživanju i razvoju visoku učinkovitost i nude nove tehnologije orijentirane prema izvozu kao što su to npr. primjena nanotehnologije ili telematska rješenja.

sadržaj:

Gospodarski faktor znanje

Bruto-domaći izdaci za istraživanje i razvoj u Austriji nalaze se znatno iznad EU-prosjeka. Investicije stranih poduzeća u istraživanje i razvoj u Austriji raste godinama i doseže jedan visoki nivo. Domaća industrija udvostručila je svoje izdatke za istraživanje i razvoj u proteklih deset godina. Uspješno izvezeni austrijski proizvodi i usluge dolaze iz sljedećih područja:

  • Nanotehnologija
  • Telematika

Znanje po tradiciji

Godine 1943. Austrijanac Paul Eisler otkrio je provodnu ploču, nosača za elektronske građevinske dijelove, koji se danas nalazi u svim elektronskim uređajima. Danas je austrijsko poduzeće AT&S , najveći proizvođač provodnih ploča angažiran u Europi, Indiji i u Kini. Osobito u najvišem tehnologijskom segmentu, u HDI Microvia provodnim pločama, koje se upotrebljavaju u Mobile Devices, poduzeće je diljem svijeta odlično pozicionirano. Koncern je i na području istraživanja i razvoja modernih automobilskih provodnih ploča kao i na području industrijske i medicinske tehnike uspješno aktivan.

Istraživanje kao temelj

Danas se austrijski znanstvenici ubrajaju u istraživanju kvantnog računala u vodeće diljem svijeta. Dvojica teoretskih fizičara iz Innsbrucka, Peter Zoller i Hans Briegel kao i bečki eksperimentalni fizičar Anton Zeilinger ubrajaju se u širom svijeta u najcitiranije stručnjake na ovom području.

Uvjeti za razvoj nove tehnologije u Austriji su izvrsni. Opseg austrijskog istraživačkog područja je zamjetan: Seže od tradicionalnih područja do novih na primjenu orijentiranih. Istraživanje u okviru tvrtki često je u malim i srednje velikim poduzećima koja se bave inovacijama.

Mikrotehnologija i nanotehnologija

Mikrotehnika i nanoznanosti slove kao obećavajuće tehnologije budućnosti i u Austriji zauzimaju visoko mjesto, osobito elektronika poluvodiča i znanosti materijala.

U najvažnije nanotehnologijske proizvode odnosno područja primjene ubrajaju se:

  • pigmenti i drugi dodaci za lakove i plastiku
  • procesori
  • oblaganje površina kao što su pločice, kade i radne ploče
  • proizvodnja stomatološkog materijala za punjenje
  • primjena nano čestica za nove dijagnostike i terapeutike

Trenutačno oko otprilike 100 austrijskih poduzeća primjenjuje svoje znanje u nanotehnologiji. Brojna su poduzeća djelatna na područjima u kojima će nano u budućnosti igrati ulogu, primjerice mikroelektronika , optika, medicinska tehnika , senzorna tehnika , farmaceutska industrija , autoindustrija , tekstilna industrija , i zrakoplovstvo i svemirski let.

Tehnika sadašnjosti s potencijalom budućnosti

Robotika se bavi pokušajem smanjenja koncepta interakcije s fizičkim svijetom na principe informacijske tehnike. Obuhvaća djelomična područja informatike (osobito umjetne inteligencije), elektrotehnike i strojarstva. Cilj robotike je uspostava upravljane suradnje između robotske elektronike i robotske mehanike putem programiranja.

Optoelektronika nastoji kombinirati prednosti elektroničke obrade podataka sa prednostima prijenosnih svojstava svjetla. Optoelektronika je čvrsta sastavnica naše svakodnevnice, budući da do njene primjene dolazi u ekranima, računalima, optičkim memorijama i prijenosnicima podataka.

Tehnika poluvodiča se bavi tehničkom proizvodnjom mikroelektroničkih građevinskih elemenata i mikro elektroničkih građevinskih grupa (integrirane sklopke).

Nove tehnologije za čovjeka i okoliš

Austrija je zemlja inovativnih malih i srednjih poduzeća. Mnoga se srednje velika poduzeća ubrajaju u svojim tehnologijskim područjima i tržišnim nišama u najbolja na svijetu i uglavnom sami financiraju svoje izdatke na istraživanje i razvoj. Neka multinacionalna poduzeća koncentriraju se u Austriji na odjele istraživanja i razvoja.

Austrijska poduzeća koncentriraju se na buduće izazove i razvijaju inovativne tehnologijske proizvode i usluge za čovjeka i okoliš.

Izazov energetska učinkovitost

Važno poslovno područje tvrtke Fronius International GmbH je solarna elektronika. Opskrbljuje europsko tržište, Brazil, SAD, Kanadu, Indiju i Kinu.

Kako bi se potaknula tema e-mobilnost, u Austriji su se udružila vodeća poduzeća (Verbund, Magna, Siemens, AVL List, etc.) u zajednički projekt Austrian Mobile Power . Inicijativa Austrian Mobile Power tako slijedi viziju da se osobni automobili i lagana gospodarska vozila ubuduće mogu voziti na struju iz obnovljive energije. Austrija pri tome nudi kao zemlja obnovljivih izvora energije najbolje preduvjete za prometni sustav budućnosti koji je povoljan za okoliš i koji se temelji na obnovljivim izvorima energije.

Izazov sigurnost

Tvrtka Frequentis vodeća je na svjetskom tržištu kada je riječ o sustavima sigurnosti letenja te je razvila prvi veliki sustav potpuno digitalnog govornog posredovanja europske Eurocontrol kontrole letenja.

Grabner Instruments Messtechnik GmbH je jedan od vodećih proizvođača automatskih mjernih instrumenata za osiguranje kvalitete naftnih proizvoda.

Sigurnosti branše pridonosi i Phenomatics Virtual Reality Software GmbH , jedinstveni software za virtualno razgledavanje rafinerija i za simulaciju grešaka i nezgoda koji se diljem svijeta koristi.

Schiebel Group je vodeći kad je riječ o uređajima za traženje mina. Daljnji prozvod poduzeća su helikopteri bez posade, koji su na temelju inovativnog istraživanja i dotjerane tehnike već vodeći na svjetskom tržištu.

Durisol-Werke su pioniri u proizvodnji zidova za zaštitu od buke. Paleta proizvoda odlikuje se ekološkim profilom u proizvodnji i izvrsnim vrijednostima zaštite od buke.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA