Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Áttekintés

A kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció nem csupán fenntartható gazdasági növekedést valamint a foglalkoztatás stabil fejlődését eredményezik. Fontos tényezők ezek a jövőbeli kihívások megoldása szempontjából is. Az osztrák vállalatok nagy teljesítőképességről tesznek tanúbizonyságot a kutatás és fejlesztés területén és számos új, exportorientált technológiát pl. nanotechnológiai alkalmazásokat vagy telematikai megoldásokat kínálnak.

Tartalom:

Tudás, mint gazdasági tényező

A kutatásra és fejlesztésre fordított bruttó belföldi kiadás Ausztriában jóval az EU átlaga fölött helyezkedik el. A külföldi vállalatok által Ausztriában végrehajtott K+F beruházások száma évek óta emelkedik és magas színvonalat értek el. Az ausztriai ipar az elmúlt 10 évben megduplázta K+F kiadásait. A sikeresen exportált osztrák termékek és szolgáltatások elsősorban az alábbi területekről kerülnek ki:

  • Nanotechnológia
  • Telematika

Hagyományokon alapuló tudás

1943-ban az osztrák Paul Eisler feltalálta az elektromos alkatrészek hordozóját, a nyomtatott áramkört (NYÁK), amely ma minden elektromos készülékben megtalálható. Ma az osztrák AT & S vállalat a legnagyobb NYÁK-gyártó Európában és Indiában és Kínában is számottevő piaci jelenléttel bír. A Leoben-ben székhellyel rendelkező vállalat különösen a magasabb technológiai szegmensben, elsősorban mobil eszközöknél alkalmazott és HDI microvia eljárással készített nyomtatott áramkörök piacán rendelkezik világszerte jó pozíciókkal. A konszern a gépjárműveknél, valamint az ipari és orvosi technika területén használt modern NYÁK-ok kutatásában és fejlesztésében is sikeresen tevékenykedik.

Kutatás, mint alap

Ma az osztrák tudósok a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos kutatások terén abszolút az élen járnak. A két innsbrucki elméleti fizikus, Peter Zoller és Hans Briegel, valamint a bécsi kísérleti fizikus, Anton Zeilinger a világ legtöbbször idézett szakértői közé tartoznak e területen.

Ausztriában az új technológiák fejlesztéséhez kiváló feltételek adottak. Figyelemre méltó az osztrák kutatási területek széles spektruma: a hagyományos, alapkutatás-orientált területektől egészen az új felhasználás-orientált területekig terjed. A vállalati kutatások gyakran az innovatív kis- és középvállalatoknál találhatóak meg.

Mikro- és nanotechnológia

A mikrotechnika és a nanotudomány a jövő egyik sokat ígérő technológiájának számít és Ausztriában is nagy jelentőséggel bír, különösen a félvezető-elektronika és az anyagtudományok.

A legfontosabb nanotechnológiai termékek, illetve felhasználási területek közé az alábbiak tartoznak:

  • pigmentek és egyéb adalékanyagok lakkok és műanyagok számára
  • processzorok
  • felületek, mint például csempék, fürdőkádak és munkafelületek rétegbevonása
  • fogtechnikai tömőanyagok gyártása
  • nanorészecskék alkalmazása az újszerű diagnosztikában és terapeutikában

Jelenleg nagyjából 100 ausztriai vállalat veti be tudását a nanotechnológia terén. Emellett számos vállalat tevékenykedik olyan területeken, ahol a nanotechnológia a jövőben szerepet fog játszani, ilyenek pl. a mikroelektronika , Optik, orvostechnika , szenzortechnika , anyagtechnika , gyógyszeripar , autóipar , textilipar , repülés és űrrepülés.

A jelen technikája jövőbeli potenciállal

A robottechnika megkísérli az fizikai világgal való interakció koncepcióját az információs technika elveire levetíteni. Ez a technológia magába foglalja az informatika (különösképpen a mesterséges intelligencia), az elektrotechnika és a gépgyártás részterületeit. A robottechnika célja az, hogy programozás révén létrehozza a robot elektronika és robot mechanika irányított együttműködését.

Az optoelektronika arra tesz kísérletet, hogy az elektronikus adatfeltárás és adatfeldolgozás előnyeit kombinálja a fény átviteli tulajdonságának előnyeivel. Az optoelektronika már állandó része a mindennapi életünknek, mivel képernyőkben, számítógépekben, optikai tárolókban és adathordozókban már alkalmazásra kerül.

A félvezető-technika túlnyomórészt félvezető anyagokból készült mikroelektronikai építőelemek és mikroelektronikai részegységek (integrált áramkörök) technikai gyártásával foglalkozik.

Új technológiák ember és környezet számára

Ausztria az innovatív kis- és középvállalatok országa. Sok középvállalat a maga technológiai területén és piaci résében a világ legjobbjai közé tartozik, és túlnyomórészt saját maga finanszírozza kutatási és fejlesztési kiadásait. Néhány multinacionális vállalat pedig Ausztriába helyezte kutatási és fejlesztési részlegét.

Az ausztriai vállalatok kiállnak a jövőbeli kihívásokkal szemben és mind az ember, mind a környezet számára innovatív technológiai termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek.

Energiahatékonyság, mint kihívás

A Fronius International GmbH egyik fontos üzleti területe a szolárelektronika. A Fronius az általa kifejlesztett, újszerű tüzelőanyag cellával, amely nagyfokú hatékonyságot és gazdaságosságot nyújt, látja az európai piacot, valamint Brazíliát, USA-át, Kanadát, Indiát és Kínát.

Ausztriában összefogtak a vezető osztrák vállalatok (Verbund, Magna, Siemens, AVL List, stb.) egy közös projekt során (Austrian Mobile Power ) az E-Mobilitást előrelendítése érdekében. Az „Austrian Mobile Power” kezdeményezés azon víziót követi, hogy a személygépjárművek és a könnyű haszongépjárművek a jövőben megújuló energiákból származó árammal működnek. Ausztria emellett a megújuló energiaforrások országaként a legjobb feltételeket kínálja egy környezetbarát, megújuló energiaforrásokon nyugvó, jövőbeli közlekedési rendszer számára.

Biztonság, mint kihívás

A Frequentis cég vezető a repülésbiztosítási rendszerek világpiacán és kifejlesztette az Eurocontrol világelső, teljesen digitális beszédtovábbító rendszerét.

A Grabner Instruments Messtechnik GmbH egyike a világ vezető, a kőolajipari termékek minőségbiztosításánál alkalmazott automatikus mérőeszközök gyártását végző vállalatainak.

Az ágazat biztonságához a Phenomatics Virtual Reality Software GmbH is hozzájárul, amely a finomítók virtuális megtekintését és a hibák és balesetek szimulációját lehetővé tevő egyedülálló szoftvereket fejleszt és értékesít világszerte.

A Schiebel Group vezető cég az aknakereső eszközök terén. A vállalat egy másik terméke a személyzet nélküli helikopter, amely az innovatív kutatás és a kicsiszolt technika révén máris világpiac vezető ezen a területen.

A Durisol-Werke úttörő a fabeton zajvédő falak gyártásában. A termékpaletta kitűnik a gyártásban lévő ökológiai jelleg és a kiváló zajvédelmi értékek révén.

Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA