Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Overzicht

Onderzoek, technologische ontwikkelingen en innovatie zorgen niet alleen voor een duurzame economische groei en een stabiel werkgelegenheidsbeleid; zij leveren ook een bijdrage aan het oplossen van toekomstige uitdagingen. Oostenrijkse bedrijven bewijzen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling dat zij in staat zijn tot een hoog prestatievermogen en bieden nieuwe technologieën aan die op de export zijn georiënteerd, zoals bijvoorbeeld nanotechnologie-toepassingen of telematica-oplossingen.

Inhoud:

Economische factor wetenschap

De bruto binnenlandse uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling liggen in Oostenrijk duidelijk boven het gemiddelde van de Europese Unie. De investeringen van buitelandse bedrijven in onderzoek en ontwikkeling in Oostenrijk stijgen sinds jaren en bereiken een hoog niveau. De binnenlandse industrie heeft haar uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Producten en diensten uit Oostenrijk die succesvol worden geëxporteerd, komen uit de sectoren:

  • Nanotechnologie
  • Telematica

Wetenschap vanuit traditie

In 1943 vond de Oostenrijker Paul Eisler de printplaat uit, een drager voor electronische componenten, die tegenwoordig in alle electronische apparaten zit. Vandaag de dag is het Oostenrijkse bedrijf AT & S de grootste producent van printplaten in Europa en India en toonaangevend in China aanwezig. Vooral in het hoogste technologiesegment, de HDI Microvia printplaten, die vooral in mobile devices worden gebruikt, heeft het bedrijf uit Leoben wereldwijd een uitstekende positie. Het concern is ook in het onderzoek en de ontwikkeling van moderne automotive-printplaten evenals op het gebied van industrieële- en medische techniek succesvol werkzaam.

Onderzoek als basis

Vandaag de dag horen Oostenrijkse wetenschappers op het gebied van onderzoek naar de kwantumcomputer wereldwijd tot de absolute top. De beide uit Innsbruck afkomstige theoretische natuurkundigen Peter Zoller en Hans Briegel evenals de uit Wenen afkomstige experimentele natuurkundige Anont Zeilinger horen wereldwijd bij de meest geciteerde experts op dit gebied.

De voorwaarden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën in Oostenrijk zijn uitstekend. De uitgebreidheid van de Oostenrijkse onderzoekswereld is aanzienlijk. Ze strekt zich uit van traditionele, op de basis georiënteerde sectoren tot aan nieuwe, op het gebruik georiënteerde gebieden. Bedrijfsgerelateerd onderzoek is vaak in innovatiegezinde midden- en kleinbedrijven te vinden.

Micro- en nanotechniek

Microtechniek en nanowetenschappen gelden als veelbelovende technologieën van de toekomst en hebben in Oostenrijk grote betekenis; in het bijzonder de halfgeleiderelektrotechniek en de materiaalwetenschappen.

Tot de belangrijkste nanotechnologische producten respectievelijk toepassingsgebieden horen:

  • pigmenten en andere aanvullende stoffen voor lakken en kunststoffen
  • processors
  • aanbrengen van lagen op oppervlaktes zoals tegels, badkuipen en aanrechtbladen
  • produceren van vulmaterialen voor tandartsen
  • inzetten van nanodeeltjes voor nieuwe diagnostica en therapeutica

Op het ogenblik gebruiken ca. 100 Oostenrijkse bedrijven hun wetenschap op het gebied van nanotechnologie. Bovendien zijn talrijke bedrijven in sectoren werkzaam waarin nano in de toekomst een rol zal gaan spelen, bijvoorbeeld in micro-elektronica , optiek, medische techniek , sensortechniek , materiaalwetenschap , farmaceutische industrie , Autoindustrie , textielindustrie , lucht- en ruimtevaart.

Techniek van nu met potentieel voor de toekomst

De robottechniek tracht het concept van de interaktie met de fysieke wereld te reduceren tot de principes van de informatietechniek. Deze techniek omvat deelgebieden van de informatica (in het bijzonder die van de kunstmatige intelligentie), van de electrotechniek en van de machinebouw. Het doel van de robottechniek is het om door middel van programmering een gestuurde samenwerking tussen de robot-elektronica en de robot-mechanica tot stand te brengen.

De opto-elektronica probeert de voordelen van electronische data-installatie en -verwerking met de voordelen van de overdrachtseigenschappen van licht te combineren. De opto-elektronica is een vast onderdeel van ons dagelijks leven, omdat het gebruikt wordt in beeldschermen, computers, optische geheugens en informatiedragers.

De halfgeleiderstechniek houdt zich bezig met de technische productie van micro-elektronische bouwelementen en micro-elektronische bouwgroepen (geïntegreerde schakelingen) die voornamelijk bestaan uit materiaal van halfgeleiders.

Nieuwe technologieën voor mens en milieu

Oostenrijk is het land van de innovatieve midden- en kleinbedrijven. Veel midden- en kleinbedrijven horen in hun technologiesectoren en nichemarkten tot de besten van de wereld en financieren hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling voornamelijk zelf. Sommige multinationale bedrijven conentreren in Oostenrijk hun afdelingen voor onderzoek en ontwikkeling.

Oostenrijkse bedrijven gaan toekomstige uitdagingen niet uit de weg en ontwikkelen innovatieve technologische producten en dienstverleningen voor mens en milieu.

Uitdaging energie-efficiëntie

Een belangrijke zakelijke sector van Fronius International GmbH is de zonne-elektronica. De door Fronius ontwikkelde nieuwe brandstofcel met hoogste efficiëntie en rendabiliteit wordt geleverd aan de Europese markt evenals aan Brazilië, de VS, Canada, India en China.

Om vaart te zetten achter het thema E-mobiliteit hebben binnenlandse modelbedrijven (Verbund, Magna, Siemens, AVL List, enz.) zich verenigd in een gemeenschappelijk project (Austrian Mobile Power ). Zo heeft het initiatief "Austrian Moblie Power" de visie voor ogen, dat personenauto's en lichte bedrijfswagens in de toekomst op stroom uit duurzame energie rijden. Oostenrijk heeft daarbij, als het land van de duurzame energiebronnen, de beste voorwaarden voor een milieuvriendelijk, op duurzame energiebronnen gebaseerd, toekomstig verkeerssysteem.

Uitdaging veiligheid

Het bedrijf Frequentis is wereldmarktleider op het gebied van vliegveiligheidssystemen en ontwikkelde het wereldwijd eerste grote systeem van volledig digitale spraakoverdracht van de Europese luchtverkeersveiligheidsorganisatie Eurocontrol.

Grabner Instruments Messtechnik GmbH is één van de wereldwijd toonaangevende producenten van automatische meetapparatuur voor de kwaliteitsbewaking van aardolieproducten.

Ook Phenomatics Virtual Reality Software GmbH draagt bij aan de veiligheid van de branche. Zij ontwikkelen en verkopen wereldwijd unieke software voor de virtuele bezichtiging van raffinaderijen en voor de simulatie van fouten en ongelukken.

De Schiebel Group is toonaangevend op het gebied van mijndetectoren. Een ander product van dit bedrijf zijn onbemande helikopters die op grond van innovatief onderzoek en uiterst verfijnde techniek reeds wereldmarktleider in deze sector zijn.

De Durisol-Werke zijn pioniers in de productie van geluidsissolatiewanden die gemaakt zijn van houtspaancement. Het productpalet onderscheidt zich door het ecologische profiel bij de productie en kan bekoren door zijn uitstekende waarden bij de geluidsisolatie.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA