Advantage Austria Показване навигация

Общ преглед

Австрийският бранш на транспорта и логистиката се радва на успехи в международен мащаб. Изграждането на въжени линии, релсовите превозни средства и услугите в тези области се предлагат от високотехнизирани, експортно ориентирани производители. И в сферата на сигналните системи, системите за управление на трафика и другите технически съоръжения има австрийски предложители, доставящи на своите клиенти висококачествени и надеждни продукти. Австрийските предложители на услуги в бранша на транспорта и логистиката са клиентски ориентирани и имат дългогодишен опит в изпълнението и на най-взискателните поръчки като превозвачи и спедитори.

Съдържание:

Транспортни средства за икономически успех

Австрийските предложители се нареждат на челни позиции в областта на изграждането на въжени линии и лифтове, както и в производството на релсови превозни средства на световния пазар. На непрекъснато нарастващите изисквания в сферата на транспорта и мобилността австрийските предприятия реагират с инвестиции в научноизследователската дейност и оптимизиране на производствените процеси. Сигурната и безопасна техника, иновационният дизайн и ефикасната продукция – това са транспортните средства „made in Austria“, отвеждащи клиентите от целия свят към успеха.

Въжени линии и лифтове

Doppelmayr Gruppe е работещо в световен мащаб предприятие в областта на въжените линии. Клиенти в около 90 страни в света разчитат на ефективните системи за превоз на пътници за туристическите региони и системите за транспорт на пътници на близки разстояния за градски приложения.

Фирма CARVATECH Karosserie- und Kabinenbau GmbH започва с изработването на кабини за въжените линии още през 1956 г. Днес предприятието се концентрира върху изграждането на кабини за въжените линии и производството на каросерии за противопожарните и специалните автомобили със съвременен дизайн.

Релсови превозни средства

Австрийските предприятия работят в областта на локомотивостроенето, вагоностроенето и изграждането на ходови механизми. Така например фирма Siemens AG Austria Mobility Division със седалище в Грац, Щирия, доставя ходови механизми за релсовите превозни средства в целия свят

Фирма Siemens AG Austria Mobility Division във Виена например произвежда високотехнизирани и надеждни

 • влакове за транспорт на близки разстояния,
 • пътнически вагони и
 • трамваи.

В Австрия можете да откриете предложители-лидери на световния пазар в сферата на механизацията на полагането на релсови пътища, както и доставчици на стрелки, релси и сигнални съоръжения, които са Вашите идеални бизнес партньори за техниката, свързана с щадящия климата транспорт.

Фирма Plasser & Theurer е пионер в областта на механизацията на полагането на релсови пътища: през 1953 г. тя разработва първата хидравлична траверсоподбивна машина в света и така прави първата стъпка за механизацията на полагането на релсовите пътища. Днес предприятието предоставя решения, справящи се с всички изисквания за рентабилност, ефикасност, ергономия и защита на околната среда. Неговият асортимент включва:

 • стабилизиращи и уплътняващи машини 
 • машини за реконструкция и новоизграждане на релсови пътища
 • машини за реконструкция и новоизграждане на стрелки
 • машини за реконструкция и новоизграждане на контактни мрежи 
 • измервателни превозни средства.

Rail Technology Cluster Austria (RTCA) е платформа, подкрепяща развитието на техническия напредък и сервизното ориентиране на нейните членове, а по този начин и позиционирането на австрийските предприятия на железопътната промишленост на международните пазари.

Водни и въздушни превозни средства

В Австрия можете да намерите фирми, специализирани в оборудването на яхти и изграждането на ветроходни яхти и мотопланери. Освен това австрийските предприятия са силни партньори на космическата и авиационната индустрия.

Фирма F.LIST GMBH планира, проектира и изработва обзавеждане и оборудване за луксозни яхти и круизни кораби. Наред с луксозния интериор предприятието произвежда и компоненти за изграждането на леки конструкции за вътрешното обзавеждане на бизнес джетове.

Фирма Diamond Aircraft Industries с централа и развоен отдел във Винен Нойщат е работещ в световен мащаб производител на самолети, изработени от композитните материали фобростъкло и фиброкарбон. Специалитет на предприятието са иновационните самолетни решения за летателните училища и частните клиенти.

Доставчици и поддоставчици като фирма FACC AG или Isovolta доставят композитни и електроизолационни материали и други съставни части за вътрешното обзавеждане и оборудване на самолетите.

Пътни превозни средства

Доставките и поддоставките за автомобилната индустрия и производството на автомобили в Австрия са съществен икономически фактор с висок експортен дял. Поради малкия вътрешен пазар предприятията трябва да се доказват на световните пазари с технически висококачествени продукти.

През изминалите години нарасна много значението на доставчиците и поддоставчиците. Малките и средните предприятия в Австрия се доказват като доставчици на междинна продукция с високо техническо ниво, компетентност и гъвкавост. Асоциацията на австрийската автомобилна промишленост Federation of the Austrian Automotive Industry and its Component Suppliers обединява силните страни в областта на поддоставките за австрийската автомобилна промишленост.

По-нататъшна информация по темата можете да откриете в „Автомобилна промишленост”

Регулиране на движението по пътищата, подемно-транспортна техника, складови системи

Изискванията за мобилността, транспорта и логистиката непрекъснато нарастват. Австрийските предприятия се справят с новите задачи с опит, иновационен дух и ноу-хау и доставят конкурентоспособни, устойчиви решения, с които клиентите са въоръжени за бъдещите предизвикателства.

Системи за регулиране на движението по пътищата и безопасност на транспорта

Основаната през 1964 г. фирма GESIG (дружество за сигнални системи) се занимава с разработването, производството, инсталацията и обслужването на

 • системи за регулиране на движението на пътищата
 • системи за наблюдение и контрол на движението по пътищата
 • системи за управление на трафика
 • системи за мониторинг и анализ на трафика

и ги експортира в целия свят.

Като партньор за транспортно-техническите системни решения специализираната в областта на транспортните технологии група SWARCO предлага обширна програма, простираща се от енергоспестяващите LED светофари през адаптивното управление на транспортните потоци до софтуерните решения в областта на транспортната телематика. Освен това фирма SWARCO предлага светлоотразителни системи за пътна маркировка и услуги за всичко, свързано с тази област.

Фирмената история на фирма Forster започва с изработката на табели с релефни надписи. Днес предприятието доставя

 • транспортна техника
 • тунелно оборудване
 • системи за управление на трафика и
 • шумозащита.

Подемно-транспортна техника, подемни системи

Фирма Palfinger е част от една многонационална предприемаческа група със седалище в Залцбург. Предприятието принадлежи към водещите международни производители на хидравлични подемни и товарни системи и системи за захващане и обработка. Основният продукт е товарният кран с чупещо се рамо за монтаж върху товарни автомобили. Продуктовата палитра обхваща още:

 • системи за смяна на контейнери
 • горски кранове
 • захващащи високоповдигачи
 • задни капаци на товарни автомобили с повдигателни механизми
 • подемни работни платформи за монтаж върху товарни автомобили.

Фирма Liebherr изгражда специални кранове за претоварване на стоки в областта на морските превози. На големите пристанища работят релсови мостове за товарене на контейнери и захващащи високоповдигачи, произведени от това австрийско предприятие. 

Складови системи

В Австрия има предложители и на висококачествени складови системи. Фирма LTW Intralogistics GmbH например изгражда автоматизирани високостелажни складове, гарантиращи точни ходове и на 40 метра височина.

Услуги в областта на транспорта и логистиката

Безпроблемният ход на транспорта и логистиката е ключът към успеха в много браншове. В Австрия са се установили множество международни превозвачи и спедитори.

Превозвачи

Австрийските превозвачи имат превозни паркове, покриващи всички транспортни нужди. Така например групата Augustin Quehenberger Group Gmbh не само предлага своите услуги в цяла Европа, но и разполага с глобална система за превоз на товари.

Фирма Drautrans (in German) със седалище в пресечната точка на границите на Италия, Словения и Австрия, предлага конвенционални цялостни товари, както и комбинирани превози между Австрия и Западна Европа.

Спедитори

Множество австрийски спедитори поемат логистичното планиране и консултиране, както и цялостните логистични решения за клиенти от целия свят.

Така например фирма Schenker , която е един от водещите световни предложители на логистични услуги, предлага сухопътен транспорт, въздушен и морски превоз на товари, както и всички свързани с това логистични услуги.

Основната дейност на спедиторската фирма Condor са цялостните товари на камиони, преди всичко от и за Източна Европа, Балканите, Турция и транспорта от и за Централна Азия.

Печатане
©©ADVANTAGE AUSTRIA