Advantage Austria Pokaži navigaciju

Pregled

Austrijske branše transport i logistika su uspješne na međunarodnom nivou. Gradnju žičara, šinskih vozila i ostvarenja u toj branši nude proizvođači opremljeni visokom tehnologijom orjentisani ka izvozu. Također i kod signalnih uređaja, kompjuterskih sistema navođenja i drugih tehničkih uređaja postoje austrijski ponuđači, koji svoje kupce snabdijevaju sa visokokvalitetnim i pouzdanim proizvodima. Austrijske firme iz uslužne djelatnosti u oblasti transporta i logistike su orjetisane ka svojim potrošačima i imaju prevoznike i špeditere sa dugogodišnjim iskustvom u zahtjevnim nalozima.

sadržaj:

Transportna sredstva za privredni uspjeh

U oblasti izgradnje žičara i liftova kao i pri proizvodnji šinskih vozila na svjetskom tržištu prednjače austrijski ponuđači. Na stalno rastuće zahtjeve u oblasti transporta i mobilnosti austrijske firme reaguju sa investicijama u istraživanje i optimiranje proizvodnih procesa. Sigurna tehnika, inovativni dizajn i eficijentna proizvodnja - su transportna sredstva "made in Austria", koja kupce širom svijeta vode do uspjeha.

Žičare i liftovi

Doppelmayr Gruppe je austrijska firma iz oblasti žičara koja je aktivna na svjetskom tržištu. Kupci u ca. 90 zemalja svijeta pouzdaju se u sposobne sisteme za prevoz putnika u oblasti turizma i sisteme za prevoz putnika lokalnog prometa za gradske potrebe.

Sa izgradnjom kabina za žičare počela je CARVATECH Karosserie- und Kabinenbau GmbH već 1956. godine. Danas se ova firma koncentriše na izgradnju dizajniranih prevoznih sredstava za žičare i na proizvodnju karoserija za vatrogasna i specijalna vozila.

Šinska vozila

Austrijske firme se bave proizvodnjom lokomotiva, vagona i pogona. Firma Siemens AG Austria Mobility Division sa sjedištem u Gracu, Pokrajina Štajerska, snabdjeva čitav svijet sa pogonskom tehnikom za šinska vozila.

Iz Siemens AG Austria Mobility Division u Beču dolaze n.pr. na visokom tehničkom nivou i pouzdani

 • vozovi za lokalni promet,
 • putnički vagoni i
 • tramvaji.

Također i u oblasti mehanizacije izgradnje šina i kao dobavljača za skretnice, šine i signalizaciju postoje u Austriji ponuđači vodeći na svjetskom tržištu, koji su Vaši idealni poslovni partneri za tehniku i prevozna sredstva u skladu sa ekološkom zaštitom.

Kod mehanizacije izgradnje šina prednjači firma Plasser & Theurer : 1953. godine je ova firma rezvila prvu u svijetu hidrauličnu mašinu za nabijanje pragova i time napravila prvi korak ka mehanizaciji izgradnje šina. Danas se ova firma bavi rješenjima koja zadovoljavaju ekonomičnost, eficijentnost, ergonomiju i zaštitu okoliša. U svojoj ponudi imaju između ostalog:

 • mašine za stabilizaciju i kompresiju 
 • mašine za preuređivanje i novogradnju pruga
 • mašine za preuređivanje i novogradnju skretnica
 • mašine za preuređivanje i novogradnju električnih vodovo
 • vozila za mjerenja

Rail Technology Cluster Austria (RTCA) je platforma, koja podpomaže izgradnju tehnološkog skoka i orjentisanost svojih saradnika ka uslužnosti i time jača poziciju austrijskih firmi željezničke industrije na međunarodnm tržištu.

Prevozna sredstva za vodu i vazduh

U Austriji možete naći firme koje opremaju jahte, grade jahte jedrilice i motorne jedrilice. Austrijske firme su osim toga jaki partneri industriji zrakoplovstva i astronautike.

Firma F.LIST GMBH   planira, projektuje i izrađuje opremu za luksuzne jahte i brodove za krstarenje. Pored zahtjevnog interijera ova firma proizvodi komponente za laku gradnju za poslovne putničke avione.

Diamond Aircraft Industries sa sjedištem i odjelom za razvoj u Wiener Neustadt je firma koja širom svijeta proizvodi kompozitne avione od staklenih i karbonskih vlakana. Inovativna rješenja u avionima za avioškole i privatne klijente su specijalnost ove firme.

Dobavljači kao što su FACC AG ili Isovolta dostavljaju vezivne materijale, elektroizolacione materijale i druge dijelove za unutrašnjost aviona.

Cestovna vozila

Sektor snabdjevača autoindustrije u Austriji i proizvodnja automobila predstavljaju značajan privredni faktor sa visokim udjelom u izvozu. Uslovljene malim domaćim tržištem, firme su prinuđene da se dokažu na svjetskom tržištu pomoću svojih tehnički visoko vrijednih proizvoda.

Značaj dobavljača je zadnjih godina stalno rastao. Male i srednje firme u Austriji dokazuju se kao dobavljači sa visokim tehničkim novoom, kompetencijom i fleksibilnošću. Austrijsko udruženje automotiva Federation of the Austrian Automotive Industry and its Component Suppliers povezuje snagu austrijskih dobavljača za autoindustriju.

Bliže informacije na ovu temu možete naći na internet stranici Branche Automotive

Regulisanje prometa, transportna tehnika, sistemi skladištenja

Zahtjevi za što većom mobilnošću, saobraćajem i logistikom stalno rastu. Austrijske firme sa iskustvom, željom za inovacijama i know-how otvorene su prema novim zadacima i omogućavaju svojim kupcima da sa konkurentnim i održivim rješenjima budu spremni na nove izazove.

Postrojenja za regulisanje prometa i sigurnosti u prometu

Društvo za signalizaciju osnovano 1964. godine GESIG bavi se između ostalog razvojem, proizvodnjom, instalacijom i servisiranjem

 • sistema za regulisanje saobraćaja
 • sistema za nadgledanje saobraćaja
 • sistema za navođenje saobraćaja
 • sistema za obuhvatanje i analizu saobraćaja

te ih izvozi u cijeli svijet.

Saobraćajno tehnološka grupacija SWARCO kao partner za saobraćajno tehnološka sistemska rješenja nudi program širokog spektra počevši od LED-semafora koji štede energiju preko prilagodivog upravljanja toka saobraćaja pa sve do saobraćajno telematskih softverskih rješenja. Pored toga SWARCO nudi i retro reflektujuće sisteme za označavanje kolovoza i usluge na tom području.

Na početku svoga postojanja firma Forster se bavila utisnutim natpisima. Danas ova firma nudi između ostalog

 • saobraćajnu tehniku 
 • opremu za tunele 
 • sisteme navođenja i
 • uređaje za zaštitu od buke.

Transportna tehnika, sistemi za podizanje

Firma Palfinger je dio multinacionalne grupacije Firmi sa sjedištem u Salcburgu. Ova firma se ubraja među vodeće međunarodne proizvođače hidrauličkih sistema za podizanje, utovar i rukovanje. Izvorni proizvod je pregibna ručna dizalica za teretna vozila. Osim toga u paletu proizvoda se ubrajaju:

 • kontejnerski izmjenični sistemi
 • šumske dizalice
 • transportni viljuškari
 • pokretna postolja za utovar
 • podizna radna postolja na teretnim vozilima

Firma Liebherr gradi između ostalog specijalne dizalice za pretovar robe maritimnim područjima. U velikim kontejnerskim lukama rade pretovarni mostovi za kontejnere koji klize po šinama i reachstacker ove austrijske firme.

Sistemi skladištenja

U Austriji postoje ponuđači i za visoko vrijedne sisteme skladištenja. Firma LTW Intralogistics GmbH gradi automatska visoka regalna skladišta, koja i na visini od 40 metara garantuju tačnost odvijanja.

Usluge u transportu i logistici

Nesmetani tok odvijanja transporta i logistike su u mnogim branšama ključ ka uspjehu. U Austriji su se etablirali mnogobrojni međunarodno aktivni prevoznici i špediteri.

Prevoznici

Austrijski prevoznici posjeduju vozni park, koji zadovoljava svaku vrstu transporta. Augustin Quehenberger Group Gmbh ne nudi svoje usluge samo u Evropi, nego raspolaže sa globalnim teretnim sistemima.

Firma Drautrans (in German), sa sjedištem na granici između Italije, Slovenije i Austrije, nudi između ostalog konvencionalne kompletne utovare kao i kombinirani saobraćaj između Austrije i Zapadne Evrope.

Špediteri

Mnogobrojni austrijski špediteri bave se i logističkim planiranjem i savjetovanjem, kao i davanjem sveobuhvatnih logističkih rješenja za kupce u cjelom svijetu.

Tako n.pr. firma Schenker , jedna od vodećih uslužnih logističkih firmi, nudi usluge na području kopnenog, vazdušnog i morskog prevoza, kao i sve prateće logističke usluge.

Glavna grana poslovanja spediterske firme Condor su kompletni utovari za teretna vozila, prije svega iz i u Zapadnu Evropu, Balkan, Trusku i transporte iz i u Srednju Aziju.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA