Advantage Austria Prikaži navigacijo

Pregled

Vsako leto je na ulicah in v nakupovalnih središčih več kot 120 držav mogoče videti rezultate avstrijskega oblikovanja: božično osvetlitev, oblikovano v Avstriji. To je samo eno od področij, na katerih so avstrijski oblikovalci in oblikovalke mednarodno dejavni. Država ima edinstveno lego na oblikovalskem zemljevidu, saj se nahaja v osrčju Evrope, med poezijo italijanskega oblikovanja, inženirsko umetnostjo in izboljšavami nemškega oblikovanja ter novimi ustvarjalnimi tokovi Vzhodne Evrope. Avstrijsko oblikovanje je mešanica s posebnim značajem, iskana po vsem svetu.

Oblikovalska branža je sestavljena iz več področij. Storitev oblikovanja izdelka, imenovana tudi industrijsko oblikovanje, se ukvarja z osnutki serijskih in/ali industrijskih izdelkov. Grafično oblikovanje je vizualno oblikovanje pisnih in slikovnih sporočil v grafičnih elementih in olajša razumevanje in poveča pozornost.  Pri socialnem oblikovanju je v središču človek. Ostala področja oblikovanja so oblikovanje interjerja in mode.

Tehnika-material-oblika

Za avstrijsko oblikovanje so značilni trije faktorji:

  • visoka stopnja tehnične obsedenosti.  Avstrijsko oblikovanje vsebuje veliko znanja in izkušenj.
  • ljubezen do materiala. Pri ravnanju z materiali gre za veliko odprtost, pa naj bodo to visokotehnološki, večkrat uporabljivi ali novo odkriti (naravni) materiali.
  • reduciran jezik oblike, kombiniran s humorjem in pomežikom.

Mobilnost in več

Mednarodno prisoten je „Mobility Design“ iz Avstrije, od gasilskih avtomobilov, vlakov in motorjev za SP do električnih zložljivih koles.  Avstrijski dizajn določa tudi svet kristalov, kajti leta 1892 je bil v Avstriji razvit stroj, ki je lahko na industrijski osnovi brusil kristale. Danes v več kot 170 državah cenijo dizajn kristalnih figuric, optičnih natančnih strojev in kristalnega nakita iz Avstrije.  Hrbtna orteza, oblikovana v Avstriji, je bila odlikovana z nemško nagrado za dizajn in IF Design Award - nekaj primerov za mednarodno priznan dizajn iz Avstrije.

Pionirji iz tradicije

V avstrijski zgodovini dizajna je precej pionirjev. Tako je bil Adolf Loos reformator in je začetnik moderne, Carl Auböck kot stilski pionir v povojnem času in Hans Hollein je oral ledino do postmoderne. Še danes uspeva avstrijskim oblikovalcem Avstrijo mednarodno etablirati kot deželo dizajna, in sicer tako, da postavljajo nove trende izven ustaljenih in tako z inovacijami ostajajo na tekočem.

Znanje/znanost in raziskave

Več kot 60% oblikovalk in oblikovalcev v Avstriji je zaključilo akademsko stopnjo izobrazbe.  Inštitut za oblikovanje na  Universität für angewandte Kunst (Univerzi za uporabne umetnosti) na Dunaju je ena izmed najpomembnejših izobraževalnih institucij v evropskem prostoru in krepi narodno in mednarodno mrežo s področja oblikovanja na Dunaju.  Študij zaznamuje prenos znanja v majhnih skupinah in intenziven stik med profesorji in študenti, eksperimentalna in prosta izbira projektov, kakor tudi delavnice in predavanja domačih in tujih strokovnjakinj in strokovnjakov.

Prenos znanja med oblikovalci, tehnološkimi podjetji univerzitetnimi raziskovalnimi laboratoriji, industrijo in Think Thanks se stalno optimira.  Oblikovalci imajo osrednjo vlogo pri nadaljnjem razvoju konceptov, ki prihajajo iz raziskovalnih laboratorijih in tovarn in jih pripravijo, da ustrezajo tržišču.  Storitve oblikovalskih birojev so v vedno večji meri ključni faktor, s katerim si njihove stranke v primerjavi s konkurenti zagotavljajo boljše rezultate. 
 Znanost, gospodarstvo in industrija v vedno večji meri šteje sodelovanje z oblikovalci za dragoceno investicijo.

Oblikovanje in odgovornost

Ekodizajn, imenovan tudi ekološki dizajn ali trajnostni dizajn, je v Avstriji nadpovprečno pomembna samostojna oblikovalska disciplina. Upošteva trajnostne principe. Cilj ekodizajna je inteligentna uporaba virov in s tem doseganje največje koristi za vse akterje v verigi ustvarjanja vrednosti ob minimalnem obremenjevanju okolja in pod socialno poštenimi pogoji.

Tudi za rastoče področje zelenega dizajna je v Avstriji precej odličnih primerov, npr. mobilna in zložljiva fotovoltaična naprava, ki se sama obrača za soncem in tako lahko proizvede največ električne energije.Povrh vsega še dobro izgleda - še en primer avstrijskega oblikovanja, ki zbuja pozornost in služi kot prodajni argument.
Posodobljeno:
2018.03.30
Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA